“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

☦ Σύναξις Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Ἰβηριτίσσης (12 Φεβρουαρίου)

Η ἐπωνυμία τῆς ἱερᾶς εἰκόνας τῆς Παναγίας, Ἰβηρίτισσα, ὀφείλεται στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅπου ἡ ἱερὴ εἰκόνα ἔφθασε κατὰ τρόπο θαυματουργικὸ τὸ ἔτος 1004 μ.Χ., ἀφοῦ ἐπέπλεε ἐπάνω στὰ κύματα τῆς θάλασσας.

Τὸ ἔτος 1648, μετὰ ἀπὸ ἐπιθυμία τοῦ Πατριάρχου τῆς Ρωσίας Νίκωνος, ἔφεραν στὴ Μόσχα πανομοιότυπο ἀντίγραφο τῆς ἱερᾶς εἰκόνος.

Ἡ εἰκόνα τιμᾶται, ἐπίσης, στὶς 12 Ὀκτωβρίου, ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία ἔφθασε στὴ Μόσχα καὶ τὴν Τρίτη τῆς Διακαινησίμου.

synaxarion

☦ "ΑΦΟΡΜΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ" (ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…)

Αφορμή μετανοίας

του Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Γοντικάκη

Η έκθεση των κειμηλίων είναι ίσως ένας άλλος τρόπος για να καταργήσουμε το άβατον του Αθω.

Επειδή με την έκθεσι των αγιορειτικών κειμηλίων στη Θεσσαλονίκη πολλοί θα γράψουν και ήδη γράφουν ­ γι' αυτά που βλέπουν και ακούνε, ίσως δεν θα ήταν άνευ σημασίας να αναφέραμε μερικά πράγματα για εκείνα που συνήθως δεν βλέπουμε και δεν ακούμε· για κάποιους «αοράτους» και ταπεινούς, που αποτελούν τη βάσι της αγιότητος του Ορους και της ιερότητος των κειμηλίων του.

☦ Με ένα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ βαπτιστήκαμε , με ένα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ θα πεθάνουμε όταν μας ζητηθεί για την πατρίδα την ΑΓΙΑ και την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Καμαρώνουν τα σάπια κορμιά όταν τους λέμε για αδιέξοδα πολλά, γιατί αυτοί είναι οι δημιουργοί των από  παλαιά.

Καμάρωναν μέχρι πρότινος οι τύραννοι του κόσμου,  αλλά τώρα φοβούνται αγιάτρευτο κακό  και όπου νάναι  πυρηνική φωτιά που θα εξαπολύσουν τα μαύρα  αφεντικά σε κάθε γωνιά.