“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

☦ Οι Τρεις Ιεράρχες στον 20ο αιώνα († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.

Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των. Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου. Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…

☦ Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος – Περί μαρτυρίου, ταπεινώσεως και αγνότητος

Τα κυριακάτικα κηρύγματά μας, αδελφοί χριστιανοί, αναφέρονται στους αγίους Πατέρες, στην ζωή τους και την διδασκαλία τους. Γι᾽ αυτό και παρακαλώ να τα προσέχετε ιδιαίτερα. Για να νοήσουμε δε καλύτερα τους αγίους Πατέρες, τους μελετούμε κατά την χρονολογική τους σειρά. Τώρα είμαστε στους λεγομένους «Αποστολικούς Πατέρες», στην μεγάλη μορφή του Αγίου  Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιοχείας.

☦ ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο δεύτερος της τριάδας των Ιεραρχών και της τριάδας των Θεολόγων Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, με τη δυναμική παρουσία του στη Βασιλεύουσα πόλη το 380 μ. Χ., έκανε πραγματικότητα αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Οι αιρετικές παραφυάδες του Αρειανισμού (όμοιοι, ανόμοιοι, ομοιουσιανοί κ.λ.π.), με την υποστήριξη αρειανών αυτοκρατόρων και του Ιουλιανού του Παραβάτη, είχαν επικρατήσει σχεδόν παντού.

☦ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ – ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ (ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ) ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΟΤΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΦΕΡΑΡΑΣ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ. (ΣΤΟ 58 ΛΕΠΤΟ)

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

https://thivaiospolitis.blogspot.com/2022/01/blog-post_714.html

☦ Μην αναβάλλεις, αγαπητέ, από μέρα σε μέρα να επιστρέψεις στον Κύριο...

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Μην αναβάλλεις, αγαπητέ, από μέρα σε μέρα να επιστρέψεις στον Κύριο, μήπως κάποια στιγμή φθάσει σ’ εσένα ξαφνικά η απόφαση του Φοβερού Δικαστή και σε καλεί να παρουσιασθείς σ’ αυτόν, για να επιστρέψεις σ’ αυτόν το εμπόρευμα που εμπορεύθηκες με τα τάλαντά του.

☦ Η τελευταία είσοδος του Οσίου Πορφυρίου στο Άγιον Όρος

Μαρτυρία π. Ευαγγέλου Παπανικολάου, Ιατρού.

«Επισκεπτόμουν το Άγιον Όρος από παιδί πολύ συχνά και το γεγονός που θα σας περιγράψω δεν μπορώ να το τοποθετήσω άριστα στον χρόνο. Ήταν μάλλον μετά το 1990, η δε περίοδος του χρόνου ήταν μάλλον Φθινόπωρο και ταξίδευα μόνος μου για τα Κατουνάκια, για τον παπα–Εφραίμ και τους Δανιηλαίους. Οι προσκυνητές ήσαν λίγοι.

☦ Κάποτε σε μια γνωστή μας Γερόντισσα παρουσιάστηκε ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ και της είπε "να πεις ότι τίποτε δεν πάει χαμένο"

φωτο-ευλογημένη η στιγμή όταν ο ΣΤΑΥΡΟΣ εισέλθει εκεί που ΤΟΝ  προσμένουν οι πάσες γενιές της Ρωμιοσύνης.

τα Ελληνορωμαϊκά! με την χαρακτηριστική ηλεκτρονική διεύθυνση https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

με τις αρχές  που τα  διέπουν και που καταθέσαμε πριν δυο χρόνια πορεύονται μέσα στα γεγονότα και συνάμα  οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ψυχές εκείνες που αναπνέουν μόνο με ΧΡΙΣΤΟ, Ελλάδα και με  Ανθρωπιά, αλλά και μια ευγνωμοσύνη σε όλα εκείνα τα ιστολόγια που συμπορευθήκαμε σε δύσκολες εποχές επί δεκαετία και με την αρθρογραφία μας.