“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

☦ Ὑπαπαντή τοῦ Κυρίου. “Θέλεις νά δῇς τό Χριστό;

(Ομιλία του †Επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Τὴν πρώτη (1η) Ἰανουαρίου ἦταν τοῦ ἁγίου Βασιλείου. Χθὲς πρώτη (1η) Φεβρουαρίου ἦταν τοῦ ἁγίου Τρύφωνος. Καὶ σήμερα; Σήμερα δὲν ἑορτάζει ἅγιος. Ἑορτάζει ὁ βασιλεὺς τῶν ἁγίων, ὁ ἀρχηγὸς τῆς πίστεώς μας, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. Εἶνε δεσποτικὴ ἑορτή, ἡ ἑορτὴ τῆς Ὑπαπαντῆς . Τί εἶναι ἡ Ὑπαπαντή; Μὲ ἁπλᾶ λόγια θὰ τὸ ἐξηγήσουμε.

☦ ΕΊΠΕ ΓΈΡΩΝ: «Τό να σιωπάς γιατί "είσαι νεκρός για τον κόσμο" σημαίνει ότι προγεύτηκες τη δύναμη της Ανάστασης του Χριστού.»

☦ ΕΊΠΕ ΓΈΡΩΝ: «Το να σιωπάς τέλος, όταν ο "Σταυρός" είναι στους ώμους σου ή όταν σύ είσαι πάνω στον "σταυρό", αυτό σημαίνει ότι έχεις εισέλθει στη "Βασιλεία τών Ουρανών"»

☦ “Περιμένουμε τον δεσπότη” “Εγώ είμαι ο δεσπότης”

Προς το τέλος της δεκαετίας του 90.

Ακολουθώντας την γνωστή διαδρομή, επισκεφτήκαμε στη Νέα Σκήτη τον γέροντα Γεράσιμο τον Μυτιληνιό, και ξεκινήσαμε παίρνοντας το μονοπάτι να πάμε για διανυκτέρευση στην Ι.Μ. Αγίου Παύλου.

Καθυστερήσαμε όμως στον δρόμο και φτάσαμε αργά το απόγευμα στον προορισμό μας. Εκείνη την εποχή δεν χρειαζόταν να πάρεις τηλέφωνο.

☦ ΧΑΙΡΕ…

ΑΘΩΣ - ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 

τα λόγια τελειώνουν γιατί το φετινό ΧΑΙΡΕ θα είναι πέρα ως πέρα αληθινό και συγκλονιστικό 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

"περνούν οι ημέρες και τα  θλιβερά παράδοξα γεγονότα στοιβάζονται στην καθημερινότητα σε τέτοιο σημείο που τα εκλαμβάνουμε ως συνηθισμένα , γεγονός που δείχνει την ψυχοτρονική  μετάλλαξη που δεχτήκαμε τους προηγούμενους καιρούς" 

☦ Το ραντεβού με τον… Θεό !

Ένας ερημίτης προσευχόταν πολύ σκληρά και επίπονα, ζητώντας να συναντηθεί με το Θεό. Επιτέλους κατάφερε να «κλείσει» ένα ραντεβού μαζί Του. «Αύριο, πάνω στο όρος» του είπε ένας άγγελος.

Την επομένη ημέρα ο ερημίτης σηκώθηκε πολύ πρωί και κοίταξε το όρος, ήταν τελείως καθαρό από σύννεφα.

☦ Πόσους ήρωες, πόσους αγίους, πόσους "αγγέλους" χρειάζεσαι Ελλάδα, για να κοιτάξεις προς τα πάνω;

Δεν κλαίω όσους παίρνουν ανηφοριές!

Δεν κλαίω τον Παλληκαρίδη!

Δεν κλαίω τον Καραθανάση, τον Γιαλοψό, τον Βλαχάκο!

Δεν κλαίω τον Σολωμού!

Δεν κλαίω τον Ισαάκ!

Δεν κλαίω τον Σιαλμά!

Δεν κλαίω τον Ηλιάκη!

Δεν κλαίω τον Κατσίφα!

Δεν κλαίω τον Τουρούτσικα!

Μόνο κλαίω για αυτή την χώρα που με τόσους "αγγέλους", αδυνατεί να πετάξει...

☦ Γιατί ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ μήνας προετοιμάζει τις "όμορφες ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ του Μαρτίου";

Έχει μια μεγάλη δυναμική πνευματικότητας αυτός ο μήνας λίγο πριν εισέλθουμε στην άνοιξη και ο λαός μας από παλαιά του έδωσε τέτοια ισχυρά  λαογραφικά στοιχεία που συνάδουν με την γνήσια  παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας είναι μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κατά του κατεστημένου της αμαρτίας βλ. και ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ του επόμενου μηνός Μαρτίου, αλλά δημιουργούσε και Επαναστάσεις στις ψυχές των ανθρώπων για να ελευθερωθούν από τις αλυσίδες των τυράννων κάθε εποχής βλ. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 21.