“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου και το έπος του ΄40 (ομιλία)

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες εθνικές γιορτές του έθνους μας έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της Παναγίας. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και, σήμερα, την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.
Η γιορτή αυτή μετατέθηκε από την εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες ιταλούς, αρχικά, και, αργότερα, σε όλη τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης.

Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου την εορτή της αγίας Σκέπης. Και για την γιορτή αυτή συμβαίνει αυτό που λέγει ο άγιος Χρυσόστομος για τις μεγάλες γιορτές της Εκκλησίας μας, ότι πολλοί γιορτάζουν τις μεγάλες γιορτές, ξέρουν το όνομά τους, δεν ξέρουν όμως το βαθύτερο νόημά τους, ούτε το μήνυμα που θέλει να εξαγγείλει η Εκκλησία μας μέσω των εορτών αυτών. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι, λέγει ο ιερός πατήρ, έρχονται στην Εκκλησία από συνήθεια και όχι από ευσέβεια. Γι’ αυτό ας ασχοληθούμε σήμερα με την υπόθεση της γιορτής καθώς και για το μήνυμά της προς το λαό του Θεού.

Το 21 και το 40 ήταν το ΕΠΟΣ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και τελειώνει με το ΕΠΟΣ της ΠΟΛΗΣ

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η ρωσική αρμάδα που περνάει σε λίγες ώρες από τα Στενά του Γιβραλτάρ πρόκειται να  γράψει ιστορία.
Εκ των εξελίξεων φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα στείλει τους τούρκους θαλασσόλυκους της στέπας μαζί με τα κόλλυβα τους στο πάτο του ΑΙΓΑΙΟΥ στην πρώτη διαφωνία –ρωγμή της εικονικής σχέσης –λυκοφιλίας Ρωσίας –Τουρκίας που θα επέλθει από ασυμφωνία στην επικείμενη αντιπαροχή στα οικόπεδα Συρίας, Ιράκ –ΑΙΓΑΙΟΥ και το επικείμενο κλείσιμο των ΣΤΕΝΩΝ .