“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

☦ Ιχνηλατώντας τον ΧΡΙΣΤΟΝ με όλη την διάνοια μας πρώτα και τον δούλον και δόλιον φονικόν ιόν μετά.

Πλούσια και ευλογημένη η Ελληνική γλώσσα των ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ, ευλογημένη άνωθεν, γλώσσα αγγέλων, αγίων και ανθρώπων όχι απανθρώπων. Έτσι μέσα στον πλούτο των μαθηματικών υψηλών εννοιών της ακούμε και την δημοφιλή επιδημιολογική  φράση των ημερών μας «ιχνηλατώντας τις επαφές του κρούσματος με τους άλλους». Εμείς όμως σήμερα στην αγάπη σας θα δανειστούμε την λέξη αυτή για να ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ τις επαφές του ΧΡΙΣΤΟΥ και όχι του δόλιου και δούλου σκοπιμοτήτων φονικού ιού.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ο ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είναι ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς ΧΡΙΣΤΟΣ και « οι επαφές ΤΟΥ»  είναι οι δωρεές ΤΟΥ στο πλάσμα ΤΟΥ. Ακολουθώντας τα ΙΧΝΗ ΚΥΡΙΟΥ θα αναφερθούμε σε τέσσερες περιπτώσεις .

☦ Ο Χριστός και οι σβήστρες του

Δημήτρης Κοσκινιώτης
Η Θεανώ είναι ένας από τους μικρούς αγγέλους που στέλνει ο Θεός στον κόσμο για να ομορφαίνει τη ζωή μας. Αυτούς τους αγγέλους που τους όρισε ως μέτρο της ταπεινώσεως όλων μας. «Όστις ούν ταπεινώσει εαυτόν ως το παιδίον τούτο, ούτος έστιν ο μείζων εν τη βασιλεία των ουρανών» (Μτ. Ιη4). Κοντεύει στα πέντε της και όπως συμβαίνει με όλους τους μπόμπιρες, συνήθως εκπλήσσεσαι απ’ την απλοϊκή λογική τους.

Γιατί ο Χριστός ίδρωσε στον κήπο με ιδρώτα που έμοιαζε με θρόμβους αίματος; (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

ΜΕΛΕΤΗ ΚΖ’

Α’. Διότι προέβλεπε όλα τα πάθη που επρόκειτο να πάθη.

Β’. Διότι λυπόταν για τις αμαρτίες μας.

Γ’. Διότι προγνώριζε την αχαριστία μας.

Α’. Σκέψου, αδελφέ, τα αίτια που προξένησαν ένα τόσο παράξενο αποτέλεσμα στον Υιό του Θεού, ώστε, ολόκληρος να στάζη ιδρώτα, που έμοιαζε με αίμα από κάθε μέρος του αγιώτατου σώματός του· «Ο ιδρώτας του έγινε σαν σταγόνες αίματος, που έπεφταν στην γη» (Λουκ. 22, 44). Και αυτά ήταν κυρίως τρία· α. Η πρόβλεψις των παθών, που επρόκειτο να πάθη· β’. η λύπη που δέχθηκε για τις αμαρτίες μας· και γ’. η πρόγνωσις της αχαριστίας μας.

Μεγάλη Τετάρτη

(Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και το νόημα της Μεγάλης Τετάρτης)
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου Καθηγητού
«Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης.
Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

Θυσία αἰνέσεως

«Δεῦτε οὖν καί ἡμεῖς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθῶμεν Αὐτῷ καί συσταυρωθῶμεν καί νεκρωθῶμεν δι᾿ Αὐτόν ταῖς τοῦ βίου ἡδοναῖς…»… Ἔαρ καί ἑσπέρας καί ἀντίλαλοι καμπάνας στίς ἐκκλησιές καί καλέσματα Κυριακά γιά τίς ψυχές.
Βηματισμοί ἐλπίδας, προσδοκίας «πρός ὑπάντησιν Αὐτῷ». Βαϊοφέρουν τά χέρια κι οἱ καρδιές συντονίζονται: «δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν» τόν Κύριον ἐρχόμενον «πρός τό ἑκούσιον πάθος».

Η προσευχή της Θ' Ώρας, δηλ. η 3η απογευματινή περίπου, κατά την οποίαν o Ιησούς παρέδωκε το πνεύμα, ως υμνολογεί ή Εκκλησία «`Ό εν τη ενάτη ώρα δι' ημάς σαρκί του θανάτου γευσάμενος...».

☦Τους πείραξε το κουταλάκι (η ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ) και δεν τους πείραξαν οι ΚΟΥΤΑΛΕΣ με τις οποίες οι κλέφτες της μεταπολίτευσης έπιναν σε σούπα το αίμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;

Φώτο ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ
Η συγκυρία τέλεια. Αυτό περιμέναν οι Ιούδες όλων των περιόδων , ειδικά εδώ στην πατρίδα μας. Τώρα κατανοώ την φράση ενός μεγάλου στάρετς που το 2015 μας είπε «τόσοι πολλοί οι προδότες όσο τα φύλα του βασιλικού και τα άστρα του ουρανού». Να υπακούσουμε στις ορθές υγειονομικές οδηγίες για την καταστολή της φονικής πανδημίας για την οποία με συνεχή αρθρογραφία μας , από την στιγμή που εμφανίστηκε κτυπούσαμε το καμπανάκι , ενώ εδώ ομιλούσαν για πλάνα ανάπτυξης. Να κάνουμε υπακοή ως νομοταγείς πολίτες, αλλά κυρίως ως άνθρωποι. Να το κάνουμε αυτό όχι με την επιβολή του νόμου αναγκαστικά, αλλά με πνεύμα αγάπης για τον πλησίον μας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Άλλο πράγμα ο συνωστισμός στις εκκλησιαστικές συνάξεις των ΘΕΙΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ και άλλο πράγμα το «κουταλάκι» δηλ. η ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ. Στην ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ στέκεται ο ίδιος ο ΧΡΙΣΤΟΣ και δίνει ΖΩΗ.