“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Βίος Αγίας Ξενίας της Μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού

Η Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή τιμάται στις 3 Μαΐου
Εξ Ιταλίας
Η Αγία Ξενία, γεννήθηκε το 291 μ.Χ. στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου. Οι γονείς της Αγίας ονομαζόταν Νικόλαος και Δέσποινα. Ήσαν και οι δύο Χριστιανοί και πολύ ευσεβείς. Προσπαθούσαν να εφαρμόσουν τις εντολές του Θεού. Αυτοί δεν ήσαν καλαματιανοί. Προέρχονταν από τα Ανατολικά μέρη της Ιταλίας. Εξαιτίας όμως των μεγάλων διωγμών, πού γίνονταν εκείνα τα χρόνια εναντίον των Χριστιανών, έφυγαν από εκεί και ήλθαν στην Καλαμάτα. 
Εγκαταστάθηκαν σ’ ένα αγροτικό κτήμα, έξω από την πόλη, γιατί ο πατέρας της  Αγίας ήταν γεωργός. Εκεί, λοιπόν, απέκτησαν και την χαριτωμένη θυγατέρα τους, την Ξενία. Η μικρή κόρη από τα πρώτα της χρόνια άρχισε να ξεχωρίζει από τις άλλες συνομήλικες κοπέλες. Αυτή έμενε μέσα στο σπίτι με την μητέρα της. Άκουγε τις συμβουλές και τις διδασκαλίες, πού της έδινε η ευλαβής μητέρα της, για την πίστη του Χριστού  και τους Αγίους.

Απειλή πολέμου από Ερντογάν, μέσω ΟΗΕ, εναντίον των πετρελαϊκών κολοσσών ENI και TOTAL, αλλά και της Κύπρου

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης
Με την «σφραγίδα» του επίσημου εγγράφου του ΟΗΕ που θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαιώθηκε η απειλή πολέμου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιριεών ENI και TOTAL, από την Τουρκία η οποία εγείρει διεκδικήσεις επι του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αγκυρα ουσιαστικά απειλεί με casus belli τόσο την Λευκωσία όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθως όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κυπρου για διενέργεια ερευνών αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»!

ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση: Με «πόλεμο» προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Κατέθεσε έγγραφο περί «casus belli» στον ΟΗΕ!
του Γιάννη Πετρίδη
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση στο pronews.gr της πρότασης της ρωσικής Gazprom για ανάληψη της διαχείρισης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε ως "αιτία πολέμου" ("casus belli") κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οποιαδήποτε θαλάσσια έρευνα εγκριθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και της ανακηρυγμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, "χωρίς την έγκριση της Τουρκίας!"

Η Ανάσταση μαζί με την αγάπη μεταμορφώνουν τους ανθρώπους

Ήταν δυστυχισμένη η Μαρία και άτυχη. Ο άντρας της, ο Μιχάλης, είχε γίνει ανυπόφορος πια μ’ αυτό το μεθύσι. Δεν περνούσε βραδιά που να μη γυρίσει στο σπίτι αμέθυστος. Η ταλαίπωρη η γυναίκα του τον παρακαλούσε να τους λυπηθεί και να πάψει να μεθά.
Τα παιδιά τους, τρία αγόρια και μια κορούδα, δεν τολμούσαν τα δύστυχα να παρουσιαστούν μπροστά του. Άμα τα έβλεπε, γινόταν θηρίο...
Ήταν δειλινό του Μ. Σαββάτου. Η Μαρία αγωνιζόταν να συμμαζέψει το σπίτι, να τακτοποιήσει τα παιδιά, να ετοιμάσει το φαγητό, ώστε όταν έρθουν από την Εκκλησία, να βρουν κάτι για να πάρουν και να νιώσουν τη χαρά της Ανάστασης.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Κορναράκης προς τον κ. Βαρθολομαίον: - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον  του αείμνηστου Ιωάννου Κορναράκη, Ομ. Καθηγητού Παν. Αθηνών

Παναγιώτατε,                                                                                                                     
Ως φύλακας και φρουρός της Ορθοδόξου επάλξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι αληθές ότι έχετε δώσει στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, αποδείξεις υπομονής και καρτερίας, παραμένοντας σ΄ ένα εχθρικό περιβάλλον, εκτεθειμένο συνεχώς στις απειλητικές προκλήσεις και καταστροφικές συμπεριφορές παντός είδους «γκρίζων λύκων»!

Η Αγία Ματρώνα η αόμματη

(1881–1952)
Η Όσια Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου το 1881 στο χωριό Σέμπενο του νομού της Τούλα.
Το κορίτσι ήταν τυφλό έκ γενετής.
Από τα απομνημονεύματα της Άννας Βύμπορνοβα και της Ξένιας Σιφάροβα: “Η Ματρώνα βαπτίστηκε στην εκκλησία μας. Όταν την βύθισαν στην κολυμβήθρα, ευωδίασε όλη η εκκλησία. Όλοι απόρησαν και ο παπάς είπε: “Αυτό το κορίτσι είναι σταλμένη απ’ τον Θεό. Θα γίνει Δίκαια”.
Μια μέρα η Ματρώνουσκα λέει: “Μαμά, βλέπω στο όνειρό μου συνέχεια την εικόνα της Παναγίας “Γλυκοφιλούσας”. Η Θεομήτηρ ζητάει να μπει στην εκκλησία μας”. Συγκεντρώθηκαν όλες οι γυναίκες του χωριού. Η Ματρώνουσκα τις ευλόγησε για να πάνε σ’ όλα τα διπλανά χωριά να μαζέψουν λεφτά για την εικόνα.

Τιμάται στις 2 Μαΐου η ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Αθανασίου

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μεγάλου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, γιορτάζουμε την ανακομιδή λειψάνων του Αγίου.
Σύμφωνα όμως με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, η κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου, πρέπει να γιορτάζεται σήμερα, όπου και ιστορικά αποδεδειγμένη η κοίμηση του. Και όχι η ανακομιδή των λειψάνων του, που για το γεγονός αυτό δεν έχουμε την παραμικρή ιστορική αναφορά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και όλη η ανέκδοτη ποιητική υμνολογία κατά την 2α Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του, για την οποία ούτε απλή αναφορά γίνεται.