“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Διδαχή την Κυριακή του Τυφλού για την έπαρση και την ταπεινοφροσύνη

Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ
«Eις κρίμα εγώ εις τον κόσμον τούτον ήλθον, ίνα οι μη βλέποντες βλέπωσι και οι βλέποντες τυφλοί γένωνται» (Ιω. 9:39)
ΑΓΑΠΗΤΟΙ αδελφοί! Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μετά τη θεραπεία του εκ γενετής τυ­φλού, για την οποία ακούσαμε σήμερα στο ιερό Ευαγγέλιο, είπε: «Ήρθα για να φέρω σε κρίση τον κόσμο, έτσι ώστε αυτοί που δεν βλέπουν να βρουν το φως τους, κι εκείνοι που βλέπουν ν’ αποδειχθούν τυφλοί» (Ιω. 9:39). Τέτοια λόγια δεν μπορούσαν ν’ αφήσουν αδιάφορους τους υπερήφανους «σοφούς» και «δικαίους» του κόσμου τούτου, όπως ήταν οι Φαρι­σαίοι. Εξαιτίας της φιλαυτίας τους και της μεγάλης ιδέ­ας που είχαν για τον εαυτό τους, αισθάνθηκαν θιγμένοι από την παρατήρηση του Κυρίου. Αντέδρασαν, λοιπόν, με μιαν ερώτηση, που εκφράζει την αγανάκτηση και την έπαρσή τους, αλλά συνάμα και τη χλευαστική τους διά­θεση και τον φθόνο τους και την περιφρόνησή τους προς τον Χριστό: «Μήπως είμαστε κι εμείς τυφλοί;» (Ιω. 9:40).

Ιβηρίτες Άγιοι εορτάζοντες την 13η Μαΐου

Απολυτίκιο Ἦχος α’.
Τους τρεις λαμπτήρας τους θείους της τρισηλίου θεότητος, τους την ιεράν εκ των βάθρων των Ιβήρων Λαύραν εγείραντας. Τους ψυχοτρόφους ποταμούς εγκρατείας τους ημάς τα τέκνα αυτών νάμασι διδασκαλίας πιστώς καταρδεύσαντας. Ιωάννην τον μέγαν και τον θεοφόρον Γεώργιον συν τω κλεινώ Ευθυμίο τω δευτέρω οφθέντι χρυσορρύμονι, πάντες οι την μνήμη τελούντες αυτών συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν. Αύτη γαρ τη τριάδην υπέρ υμών πρεσβεύουσιν.

Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους

Ο Όσιος Ευθύμιος καταγόταν από την πόλη Τάω της Ιβηρίας και έζησε στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα και αρκετά χρόνια του 11ου αιώνα μ.Χ. Το 965 μ.Χ. ήλθε και κατοίκησε κοντά στον Άγιο Αθανάσιο της Μονής Λαύρας, ο σύμβουλος του βασιλιά της Γεωργίας (Ιβηρίας) Δαυίδ Κουροπαλάτη, Ιωάννης Βαρασβατσέ.

Ὅσιος Γαβριήλ ὁ Ἴβηρας (13 Μαΐου)

Ὅσιος Γαβριὴλ καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἰβηρία καὶ ἔζησε κατὰ τὸν 9ο αἰώνα μ.Χ
Αὐτός, ἐνῷ ἀσκήτευε μέσα σὲ σπήλαιο, ἐπάνω ἀπὸ τὴ μεθόριο τῶν μονῶν Ξηροποτάμου καὶ Ἁγίου Παντελεήμονος τοῦ Ἁγίου Ὄρους, τὴν Τρίτη τῆς Διακαινησίμου τοῦ 829 μ.Χ., μὲ τὴν ὑπόδειξη θεϊκῆς φωνῆς, κατῆλθε στὴν παραλία, ὅπου βρῆκε καὶ ἀνέσυρε ἀπὸ τὴ θάλασσα τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας, τὴν ἀποκαλούμενη «τῆς Πορταϊτίσσης», ὁποία σήμερα βρίσκεται στὸ ναὸ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, κοντὰ στὴ μονὴ καὶ ἀνατολικὰ αὐτῆς. Τὴν ἱερὴ εἰκόνα εἶχε ἐμπιστευθεῖ στὴ θάλασσα, εὐσεβὴς Χριστιανὸς ἀπὸ τὴ Νίκαια, γιὰ νὰ τὴ σώσει ἀπὸ τὴν μανία τῶν εἰκονομάχων.

Παναγία η Πορταΐτισσα – Ι.Μ. Ιβήρων

Στην Ιερά Μονή των Ιβήρων βρίσκεται η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, το παλλάδιο του Αγίου Όρους και της Ορθοδοξίας, η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.

Ο ΙΩΣΗΦ ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ το είπε «Επανέρχεται πάλι η Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ευρώπης» {ΒΙΝΤΕΟ}

Όχι απλώς το είπε , αλλά και το έβαλε σε σωστή βάση. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ δεν είναι το ζητούμενο, το ζητούμενο είναι η κατά ΧΡΙΣΤΟΝ Ζωή που με την μετάνοια μας οδηγεί στον Ουρανό.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί σε όλους μας και την πατρίδα μας
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Μετά θα αναστηθεί η φυλή μας πάλι. Επανέρχεται πάλι η Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ευρώπης. Θα αποκτήσουμε πάλι πίσω τα δικά μας τον Πόντο , την Καππαδοκία , την Μικρά Ασία. Όλα αυτά θα επανέλθουν.

Ρώσος ναύαρχος θα κόψει την τούρτα των γενεθλίων της ΠΟΛΗΣ και ΕΛΛΗΝΕΣ θα σβήσουν τα κεράκια

Στην μεγάλη πτώχεια της ΕΛΛΑΔΟΣ ανοίγει ο δρόμος για το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ. Φρόντισαν για αυτό οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία εν μέρει. Η Πατρίδα «σε χέρια μαχαίρια» την ώρα που παίρνει τέλος ο Κανόνας της τουρκοκρατίας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πήρε ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ένα κορδόνι μέτρο και άρχισε να τρέχει για να χαράξει τα όρια της ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ δηλ. της Κωνσταντινούπολης. Μα που τρέχετε «Μεγαλειότατε»  του φώναζαν οι αυλικοί του, ξεπεράσατε τα όρια της παλαιάς πόλης του Βύζαντα.