“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ 98 Θεοφόροι Πατέρες – 7 Οκτωβρίου

Τη αυτή ημέρα, μνήμη του «Ιωάννου του Ερημίτου και των εν Αζωγυρε Σελίνου Χανίων 98 Θεοφόρων πατέρων»
Ακολουθία τους εκδόθηκε στο Ηράκλειο το 1879. Πάντα σύμφωνα με την ακολουθία τους, απεβίωσαν ειρηνικά συγχρόνως και οι 98 μαζί. Κατάγονταν από διάφορα μέρη της λεκάνης της Μεσογείου και ασκήτευαν στην Κρήτη. Τον κυριότερο απ’ αυτούς έλεγαν Ιωάννη και γιορτάζεται τοπικά στην Κρήτη. Οι 99 αυτοί Άγιοι, κοιμήθηκαν όλοι μαζί την ίδια ημέρα. Ο Άγιος Ιωάννης τελείωσε την παρούσα ζωή με βίαιο τρόπο – φονεύθηκε από κυνηγό που τον πέρασε για θήραμα. Οι υπόλοιποι 98, κατά παλαιά τοπική παράδοση κοιμήθηκαν  ειρηνικά, ο ένας μετά τον άλλο, άλλος ακουμπισμένος στην ράβδο του, άλλος γονατιστός, άλλος όρθιος καθώς προσεύχονταν κλπ από ώρας τρίτης της ημέρας έως ώρας εβδόμης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

Οι διάφοροι πειρασμοί μας παραχωρούνται για να ταπεινωθούμε, και αφού συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας με την εξομολόγηση να αποκτήσουμε χαριτωμένη όψη.  (Ισαάκ ο Σύρος)
Μετάνοια είναι να μην ξαναπέφτουμε στα ίδια λάθη.  (Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είδα άνθρωπο που φανερά αμάρτησε, αλλά μυστικά μετανόησε. Και αυτόν που εγώ τον κατέκρινα ως ανήθικο, ο Θεός τον θεωρούσε αγνό, διότι με την μετάνοιά του Τον είχε εξευμενήσει πλήρως.  (Ιωάννης της Κλίμακος)

Η ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ υποδέχεται τον νέο Αρχιερέα της στο λιμένα του Απ. Παύλου των Εθνών και στα πολιτισμικά μάρμαρα των Φιλίππων.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η Χριστώνυμος Πολιτεία υποδέχεται τον νέο Αρχιερέα της εις τύπον ΧΡΙΣΤΟΥ.
Το παρακάτω άρθρο αποστέλλεται προς δημοσίευση την προηγούμενη της εκλογής τοπικού μητροπολίτη εις την Αποστολική Μητρόπολη των Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου σεβόμενος την παρακαταθήκη – υπόσχεση που δώσαμε στον αειμακάριστο μητροπολίτη κ.κ Προκόπιο με τον οποίο μας συνέδεαν πνευματικές σχέσεις παιδιόθεν, επευλογώντας μάλιστα την συγγραφική ομολογία μας μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία.

Ιεραρχία: ''Το φύλο δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο''

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Άγιο Όρος για αλλαγή φύλου στα 15: "Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους τους"

Έντονη είναι η αντίδραση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για το νομοσχέδιο που ορίζει την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια.
Σε επιστολή που απέστειλε -με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου- προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στους χρόνους διάλυσης της Τουρκίας η ανεύρεση του πρώτου τάφου του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μια σάρωση CT, ένα γεω-ραντάρ και οκτώ ακαδημαϊκοί έχουν ετοιμαστεί  για τα τελικά στάδια της ανασκαφής αναμεταδίδει το βρετανικό BBC. http://www.bbc.com/news
Οι τούρκοι βλέπουν απογείωση του τουρισμού τους, αλλά μάλλον θα προσγειωθούν αλλού.