“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

☦ Το συμφέρον της ψυχής μας

Ἅγιος Ἰσαάκ ὁ Σῦρος

Χρειάζεται μεγάλος ἀγώνας, γιατί τά πάθη ἔχουν μεγάλη δύναμη. Μέ τή χάρη ὅμως τοῦ Θεοῦ θά νικήσει ὁ γενναῖος ἀθλητής πού ἀγωνίζεται μ’ ὅλες τίς δυνάμεις του.

Ὁ σωματικός κόπος καί ἡ μελέτη τῶν θείων Γραφῶν φυλᾶνε τήν καθαρότητα τοῦ νοῦ. Ἀκόμη χρειάζεται καί πολλή προσευχή, ὥστε νά ἐπισκιάσῃ τόν ἀγωνιστή ἡ Θεία Χάρη.

☦ ΑΓΙΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΤΕ – “και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτείς θα σε βρουν" ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο Αιτωλός

Θ.Π.: ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΛΥΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ….. «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ»

☦ «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου»

Οι χριστιανοί ζούμε σε μια διαρκή πολιορκία, ο αόρατος πόλεμος είναι ανελέητος και ασταμάτητος. Ένας πολιορκητικός κλοιός μας περικυκλώνει απειλητικά και ακούραστα με απώτερο σκοπό τον αφανισμό μας. Η συμπόρευση και η συστράτευση με το Χριστό ενεργοποίησε αυτόματα και την κήρυξη πολέμου από τον αιώνιο εχθρό του Χριστού, το διάβολο. Ο Κύριος είπε: ‘Ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστί’ Δηλαδή ‘ Συμβιβασμούς με την παράταξη του διαβόλου δε δέχομαι. Εκείνος που δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου.’ ( Ματθ. ιβ΄,30) Ο διάβολος φυσικά δεν είναι μαζί Του αλλά εναντίον Του και ενάντια σε όποιον Τον ακολουθεί. Και γι’ αυτό άλλωστε οι χριστιανοί διαχρονικά διώκονταν και θα εξακολουθούν να διώκονται μέχρι συντελείας του αιώνος τούτου. Γι’ αυτό και στις μέρες μας δε θα πρέπει να μας ξαφνιάζει αυτός ο πόλεμος. Η μελέτη της ιστορίας του χριστιανισμού θα μας διαφώτιζε και θα μας προετοίμαζε.

☦ ΤΟ ΧΩΡΊΟ ΑΠΟ ΤΑ «ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΝΘΗ» ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΑΝ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ.

☦ «Φάρμακο της αθανασίας και αντίδοτο κατά του θανάτου», ονομάζει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος την Θεία Κοινωνία...

ΦΩΤΟ Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος. Κυριακή της Ορθοδοξίας 1980 (proskynitis)

☦ Έτσι πρέπει να προσευχόμαστε, με τέτοια δύναμη ψυχής

-Γέροντα πώς πρέπει να λέω την ευχή;

-Θα σκέφτεσαι παιδί μου οτι είσαι στο λιμάνι και οτι εκείνη τη στιγμή έχει φύγει ένα πλοίο, που μέσα του είναι ο Χριστός και όλη η Εκκλησία. Τι θα κάνεις; δεν θα φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με"; Έτσι πρέπει να προσευχόμαστε με τέτοια δύναμη ψυχής.

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

proskynitis

☦ Υπό το βλέμμα της Πορταϊτίσσης (Θεόκλητος Διονυσιάτης)

...Μετά πορείαν μιας σχεδόν ώρας επεστρέψαμεν εις Καρυάς. Μας εδόθη η ευκαιρία να θαυμάσωμεν πάλιν τας υπερόχους συνθέσεις των τοιχογραφιών του ιερού Ναού του Πρωτάτου και να προσευχηθώμεν εις την παλαιάν αυτήν Βασιλικήν. Δεν θα λησμονήσω τας εντόνους μορφάς και τας κινήσεις των αγίων. Ο Πανσέληνος, αν και έτεμε διάφορον οδόν, εν σχέσει προς την μακράν βυζαντινήν αγιογραφικήν παράδοση, την οποίαν διακρίνει το ασκητικόν πνεύμα, εν τούτοις επέτυχε με τα σαρκώδη και πλαστικά σώματα να δώσει δυναμικήν τόσον φυσικήν όσον και πνευματικήν έκφρασιν. Υπήρξεν αληθώς μέγας αγιογράφος και μόνον δια το γεγονός της πρωτοτυπίας του εντός της ορθοδόξου πνευματικότητος...

☦ Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης, ο λόγιος Αγιορείτης του 20ού αι. (1916 - 20 Ιανουαρίου 2006)

Το γέννημα της περιφήμου Ναυπάκτου, αλλά και το βλάστημα και θρέμμα της Ιεράς Μονής Διονυσίου, αλλά και το καύχημα ολοκλήρου του αγιορειτικού κόσμου.

Νέος 25 περίπου ετών, απόφοιτος ανωτάτων σπουδών, αφού προηγουμένως σύμφωνα με τους νόμους ετέλεσε την στρατιωτικήν του θητεία, υπακούοντας στην φωνήν της πατρίδος επιτάσσεται ξανά κατά τον φοβερόν εκείνον πόλεμον του 40, όπου και με ανδρείο πατριωτικό φρόνημα προχωρά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τότε δεν είχεν την κλήσιν προς τον Μοναχισμόν. Όμως ο Πανάγαθος, όπου τον επέλεξεν εκ κοιλίας μητρός, αφού με θαυματουργικόν τρόπον του διέσωσεν την ζωήν συγχρόνως του χάρισε τόσον την κλήσιν όσον και την πρόσκλησιν ν΄ αφιερωθή στον Θεόν. Υπόσχεται λοιπόν την τελείαν αποταγήν.