“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Οι βαθμίδες της πνευματικής ζωής σύμφωνα με τον άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο

Οι πενήντα Πνευματικές Ομιλίες που έφθασαν μέχρι σήμερα με το όνομα του αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, γνωστού επίσης και ως αγίου Μακαρίου του Μεγάλου, συνιστούν μία από τις σπουδαιότερες πηγές στην ιστορία της πρώιμης μυστικής Θεολογίας καθώς η επίδρασή τους υπήρξε αδιαφιλονίκητη σε ολόκληρη την ιστορία του Χριστιανισμού, ανατολικού και δυτικού[1].
Ο Μακάριος αντιλαμβάνεται τη θεολογία ως χάρισμα, βίωμα και εμπειρία, έργο αληθείας που πραγματοποιείται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και όχι ως μία αποκομμένη εγκεφαλική σύλληψη: «Οὐ γάρ εἰσιν ἁπλῶς λόγοι λαλούμενοι, ἀλλὰ ἔργον ἀληθείας ἐστὶν ἐν τῇ ψυχῇ γενόμενον»[2]. Ο λόγος του είναι εικονικός, βιωματικός και σαφής. Η απόσταση θεωρητικής γνώσης και προσωπικής μέθεξης προβάλλει αγεφύρωτη γιατί, όπως τονίζει, αλλιώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τα πράγματα και αλλιώς τα πραγματοποιεί το Άγιο Πνεύμα[3].

Όταν η ΚΙΝΑ πατήσει φρένο οι υπόλοιποι θα εκσφενδονίζονται από τα παράθυρα;

Φώτο από https://esquire.com.gr
Το  χέρι που θα ρίξει χαστούκι στο παγκόσμιο σύστημα της ανομίας , σηκώθηκε και παίρνει φόρα. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ποιος  τοκογλύφος θα έχει όρεξη να νοιάζεται για την διάσωση προβληματικών χωρών με το αζημίωτο φυσικά (βλ. Ελλάδα)  όταν στις χώρες τους θα χάνουν το πάτωμα κάτω από τα πόδια τους;   Συστήνουν ψυχραιμία ενώ οι κυβερνήσεις  φαίνεται να δείχνουν πανικοβλημένες.
Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πριν λίγο η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για διασπορά  ειδήσεων (μαζική υστερία)  όσο αναφορά την πρόσφατη επιδημία του φονικού αυτού ιού  που ξεκίνησε από την πρώτη. Ας πούμε ότι έχουν δίκαιο αλλά το να κλείνει η σύμμαχος και φίλη της Κίνας, η  Ρωσία τα ανατολικά σύνορα της στην Μογγολία και να απαγορεύει τις αεροπορικές πτήσεις, αυτό δείχνει ότι κάτι σοβαρό τρέχει.

Εδώ στη Γη, όλα τα καλά και τα κακά κάποτε τελειώνουν (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)

Κοίτα, πόσα κάστρα και παλάτια βασιλιάδων, ηγεμόνων και αρχόντων είναι σωριασμένα σε ερείπια! Σκέψου, πόση δύναμη και πόσο πλούτο είχαν κάποτε! Τώρα έχουν ξεχαστεί και τα ονόματά τους.
Λέει η Γραφή: «Πολλοί άρχοντες έχασαν την εξουσία τους και κάθισαν στο χώμα» κι ένας άσημος, που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει βασιλιάς, φόρεσε στέμμα». Δεν σου φτάνουν αυτά; Συλλογίσου τότε, ποιά είναι η αξία σου όταν κοιμάσαι;
Μήπως δεν μπορεί κι ένα ζωύφιο να σε θανατώσει;
Ναι, πολλοί πέθαναν έτσι στον ύπνο τους.
Αλήθεια, από μια κλωστή κρέμεται η ζωή μας! Κόβεται η κλωστή και τελειώνουν όλα.