“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν τα δώρα και σε όσους συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 400 ευρώ!

Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει το φοροεισπρακτικό αμόκ της κυβέρνησης, καθώς μετά από ενάμισι χρόνο Μνημόνιο αποκαλύπτεται τώρα ότι, παρά τη γενική σφαγή μισθών και συντάξεων, υπήρχαν και χιλιάδες περιπτώσεις όπου χαμηλοσυνταξιούχοι ελάμβαναν δώρα και Χριστουγέννων και Πάσχα, έως και 200 ευρώ μεγαλύτερα από εκείνα που ελάμβαναν... τους καλούς καιρούς. Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία ορίζεται πως όσοι έπαιρναν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα, δεν θα παίρνουν το 400ρι σαν δώρο Χριστουγέννων ή το 200ρι το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στη μικρότερη των 400 ευρώ σύνταξη! Το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη ή σύνταξη χηρείας αρκετών Ταμείων (ΟΓΑ, πρώην ΤΕΒΕ κλπ) και οι οποίοι είδαν τα ποσά τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σημειώνεται ότι οι κατώτατες <<δια νόμου>> συντάξεις, σπανίως μόνο είναι ανταποδοτικές και αναλογούν (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) σε πάρα πολύ χαμηλές εισφορές, σε σχέση το τελικό ποσόν της συντάξεως.

Βγάζουν εκτός Ελλάδας το Καστελόριζο...Στο παιχνίδι και η Κύπρος...

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Με μία κυνική εκμετάλλευση της κρίσης που περνάει η Ελλάδα και της απαξίωσής της στον παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάρτη, η Αίγυπτος και δευτερευόντως η Κύπρος, προχωράνε σε συμφωνία με την Τουρκία, μοιράζοντας μεταξύ τους τις ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βγάζοντας όμως εντελώς το Καστελόριζο από την ελληνική επικράτεια. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός που ουσιαστικά βγάζει από το χάρτη της Ελλάδας, το Καστελόριζο και το βάζει στον τουρκικό χάρτη, αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας Αιγύπτου και Κύπρου θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία με την Τουρκία, όπου η ΑΟΖ Αιγύπτου θα εφάπτεται με την ΑΟΖ της Τουρκίας και στη συνέχεια αυτή με την ΑΟΖ της Κύπρου. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εξαιρεθεί από τη χαρτογράφηση των ΑΟΖ, όπως πάνε να συμφωνήσουν Αίγυπτος και Τουρκία, η περιοχή του Καστελόριζου από την ελληνική επικράτεια, γιατί αυτό το ελληνικό νησί παρεμβάλλεται μεταξύ των ΑΟΖ Τουρκίας και Αιγύπτου (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης) κι έτσι χαλάει το σενάριο για γειτνίαση των ΑΟΖ Αιγύπτου- Τουρκίας – Κύπρου. Πρόθεση, κυρίως των Αιγυπτίων και των Τούρκων με την κίνηση αυτή είναι να βγάλουν εντελώς έξω από το παιχνίδι την Ελλάδα σε ότι αφορά στο δικαίωμα έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή που περιγράφουν σαν δικές τους ΑΟΖ, ενώ τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα ανήκουν στην Ελλάδα και περιέχονται στην ελληνική ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Σε επικοινωνία του newsbomb με το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση στο ερώτημα τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση αναγγελίας της αιγυπτιακής ΑΟΖ που θα συνορεύει με την τουρκική, βγάζοντας έτσι το Καστελόριζο εκτός ελληνικής επικράτειας. Ανεπίσημα πληροφορούμαστε όμως ότι δεν υπάρχει καν σχέδιο σε διπλωματικό επίπεδο για ελληνική αντίδραση στο γεγονός αυτό.

Η Ρωσία με το Admiral Kuznetsov "λύνει" το θέμα της "ΑΟΖ Μεγίστης"

Σαφή και ξεκάθαρη θέση  υπέρ της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης όπως αυτή συνιστάται από την περίληψη της Μεγίστης (Καστελόριζου) σε αυτήν, παίρνει η Ρωσία σήμερα: Αυτή την ώρα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται  ακριβώς επάνω στο σημείο που αμφισβητεί η Αίγυπτος ότι υπάρχει ελληνική ΑΟΖ, στα απώτατα όρια του FIR Αθηνών μεταξύ Μεσγίστης και Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Σητείας. Σε δήλωσή στο defencenet.gr ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας από την Μόσχα σημειώνεται ότι «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στην περιοχή και νησιά που συνιστούν αυτά τα δικαιώματα» εννοώντας φυσικά την Μεγίστη. Σημειώνουμε ότι αυτή την στιγμή η ρωσική αρμάδα έχει απλωθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από το ελληνοαιγυπτιακό σύνορο του FIR μέχρι τις ακτές του Λιβάνου με το Admiral Kuznetsov να βρίσκεται μόνο του με την συνοδεία ενός υποβρυχίου προστασίας στο σημείο που προείπαμε. Βέβαια υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί: Είναι ακριβώς επάνω στην λεγόμενη «Κοιλάδα του Ηροδότου» η οποία θεωρείται ότι είναι από τις πλέον πλούσιες ενεργειακά περιοχές του πλανήτη με τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συγκρίνονται με αυτά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70! Η Ρωσία, όπως και το Ισραήλ, όπως πρώτο αποκάλυψε το defencenet.gr έχει ζητήσει να προχωρήσει σε άμεσες γεωτρήσεις με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους για την Ελλάδα, αλλά έχoυν εισπράξει έμμεση αρνητική απάντηση. Η μοναχική κίνηση του Admiral Kuznetsov από χθες το βράδυ (και μάλιστα χωρίς να κάνει ασκήσεις, απλά και μόνο προβολή ισχύος), από τις ακτές της Συρίας, μέχρι νότια της  Κύπρου και από εκεί στα όρια του FIR Ελλάδας-Αιγύπτου (όρια που καθορίζονται από το Καστελόριζο και εφάπτονται με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ), μόνο τυχαία δεν είναι…

Τουρκία: Το Ισραήλ στέλνει πολεμικά πλοία στις πετρελαιοπηγές

Το Ισραηλινό ναυτικό ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο στα σημεία εξερεύνησης πετρελαίου, γύρω από την θαλάσσια περιοχή της πλατφόρμας των γεωτρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες –γράφει το τουρκικό δημοσίευμα-  που παρέχονται  από την εφημερίδα Χααρέτζ, το  Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε προβεί σε τέτοιες ενέργειες για τις πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και τώρα αποφάσισε να στείλει πολεμικά πλοία για να προστατεύσουν τις περιοχές των γεωτρήσεων. Λίγους μήνες πριν από την εν λόγω απόφαση,  είχαν ληφθεί μέτρα για την περιοχή Ταμάρα, Λεβιάθαν και Τηθύος τα οποία ήταν διαθέσιμα για τις πλατφόρμες γεώτρησης. Την επόμενη περίοδο με το ξεκίνημα των νέων ερευνών  η στρατιωτική παρουσία ήταν διευρυμένη. Μιλώντας στην εν λόγω εφημερίδα άνδρες του πολεμικού ναυτικού τόνισαν ότι  η παρουσία τους εκεί ισοδυναμεί με χιλιάδες ώρες επιφυλακής. Πρόσθεσαν, ακόμη, ότι οι αξιωματούχοι  του Ναυτικού  που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή είναι έτοιμοι όταν  δεχθούν επίθεση να ειδοποιήσουν για να απογειωθούν μαχητικά αεροπλάνα από το Ισραήλ και να δράσουν αμέσως. Σημειώνεται- γράφει η τουρκική εφημερίδα- ότι τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ είναι στα 12 μίλια, οι γεωτρήσεις όμως πετρελαίου που κάνει βρίσκονται έξω από τα σύνορά του, κοντά στα 70 μίλια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη  του. Την προστασία των ‘πηγαδιών’ την έχουν συνήθως οι εταιρείες εκμετάλλευσης. Οι πετρελαϊκές εταιρείες συχνά βασίζονται στην ιδιωτική αστυνομία που απαρτίζεται από  συνταξιούχους Ισραηλινούς στρατιωτικούς. Ένας ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού δήλωσε ότι με την αποκλειστική  οικονομική ζώνη τα σύνορα του Ισραήλ έχουν μεγεθυνθεί τρεις φορές με τα δύο πηγάδια και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, μια απειλή, για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε. Ως εκ τούτου ο στόλος του Ναυτικού κατά την προσεχή περίοδο θα πρέπει να μεγεθύνεται κάθε χρόνο με την προσθήκη δύο νέων πολεμικών πλοίων. Όμως,  ένας μεγάλος αριθμός  πλοίων απαιτεί  μεγάλο κόστος για την προστασία των πηγαδιών και το κόστος αυτό θα είναι πολύ υψηλό για το Ισραήλ.

Αυξημένος ο αμυντικός προϋπολογισμός

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μία ημέρα πριν από  το δημοσίευμα και τους ισχυρισμούς της Haaretz, δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 6 τοις εκατό. Σύμφωνα με δημοσίευμα, επίσης, στο Ελ Αραμπίγια, στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου, έδωσε έμφαση στην περιφερειακή αστάθεια και ανακοίνωσε ότι οι φετινές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 780 εκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός της άμυνας του Ισραήλ είναι της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2012, περιορίζοντας τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει το περασμένο έτος, υπέρ των αμυντικών δαπανών.

Η ΑΟΖ, ένα όραμα για την Ελλάδα

Ν. Λυγερός

Η αλλαγή φάσης υπάρχει. Η ΑΟΖ δεν είναι πλέον υπό αμφισβήτηση από όλους τους άλλους, αντιθέτως, θέλουν πλέον να προλάβουν τα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν ακόμα υπάρξει καν η θέσπισή της. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα μερικοί δικοί μας που δεν πείστηκαν από το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, φανταζόμαστε τώρα ότι οι ΑΟΖ της Αιγύπτου αλλά και της Τουρκίας θα καταφέρουν πιο αποτελεσματικά ν’ αλλάξουν και τους άπιστους της ΑΟΖ. Τώρα, όσον αφορά στους υποστηρικτές της, έγινε πλέον κατανοητό απ’ όλους, ότι το θέμα της ΑΟΖ έχει μια δυναμική, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις, αν αυτοί δεν τολμούν να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες είναι πια απαιτήσεις για την πατρίδα μας. Το timing είναι καλό, έχουμε την τεχνογνωσία και γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας μας μέσα στην τοποστρατηγική Μεσόγειο, κατά συνέπεια το όλο θέμα είναι πια μια πολιτική πρωτοβουλία. Μόνο που πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, διότι οι άλλοι δεν θα περιμένουν τη σειρά τους για να προσπαθήσουν να σπάσουν το μέτωπο της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Διότι ξέρουν από την ανάλυσή τους, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη γι’ αυτούς. Η Κύπρος το κατανόησε πολύ καλά και θα περάσει σύντομα στον δεύτερο γύρο, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναρωτιούνται ακόμα πού διεξάγεται ο αγώνας. Ακόμα κι αν δεν παίξει η Ελλάδα το παίγνιο της Μεσογείου, όσον αφορά στην ΑΟΖ, έχει αρχίσει πραγματικά, δεν είναι πλέον θεωρητικό αλλά τρομερά πρακτικό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά δικαιολογία και δεν είναι η ρητορική που θα σώσει την κατάσταση εκ των υστέρων, είναι τα στρατηγικά μας βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν περάσουμε σε τακτικό επίπεδο. Ο στόχος της θέσπισης δεν είναι ούτε περίπλοκος, ούτε πολλαπλός. Ένας είναι, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση. Μία είναι η λύση και μία είναι η αποστολή. Δεν χρειάζεται να συζητάν ακόμα οι τριακόσιοι της βουλής. Έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους. Όποιο και να είναι το κόμμα, η ιδέα είναι η ίδια, διότι η Ελλάδα είναι μία. Δεν μας ενδιαφέρει καν να συμφωνήσουν, ας αφήσουν έναν άνθρωπο με ψυχή να το κάνει για όλους τους άλλους. Στην πατρίδα μας, ακόμα και οι θεσμικές αποφάσεις γίνονται από μια χούφτα ανθρώπων, διότι ο λαός πιστεύει στις αξίες και όχι στις αρχές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με την αξία. Η ΑΟΖ δεν είναι μια αρχή αλλά μια αξία ανεξάρτητη από κάθε πολιτικάντικη προσέγγιση. Όποιος θέλει να επωφεληθεί της ύπαρξης της ΑΟΖ, ας το κάνει, οι θέσεις και η καριέρα τους μας αφήνουν αδιάφορους. Ας το κάνει για τον εαυτό του, αλλά ας το κάνει. Δεν είναι ανάγκη να μας πείσει για τις καλές προθέσεις του, αφού αξία έχει μόνο η ΑΟΖ. Δεν είναι ανάγκη να δικαιωθεί άμεσα, ας το κάνει η ιστορία μετά. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά εύκολα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και τυπικότητες που όχι μόνο δεν έχουν σημασία, αλλά σε λίγο δεν θα έχουν καν νόημα. Η τοποστρατηγική Μεσόγειος υπάρχει, η σκόνη του Cantor υπάρχει στο Αιγαίο, οι κυψέλες Voronoi υπάρχουν για τα νησιά μας, ας υπάρξει λοιπόν η ΑΟΖ για την πατρίδα μας.

Τουρκία: 17 εκατ. ευρώ σε μια επίδειξη εθνικού συμπλέγματος !

«Μια κατηγορία μόνοι τους» φαίνεται πως είναι οι φίλοι και σύμμαχοι Τούρκοι αφού το καινούργιο τους… επίτευγμα σχετίζεται με την ταινία που χρυσοπλήρωσαν, με σκοπό να πείσουν την ανθρωπότητα ότι πρέπει όλοι να προσκυνήσουν αναγνωρίζοντας το τουρκικό μεγαλείο και την… ένδοξη Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Μια ταινία με τίτλο «Άλωση 1453» αλλά στους διεθνείς κινηματογράφους θα εμφανιστεί ως «Fetih 1453» (κοίτα κάποιες συμπτώσεις ρε παιδί μου, εννοούμε τι σημαίνει η λέξη «φετίχ» στα ελληνικά…) που κόστισε περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια για τα τρία περίπου χρόνια που διήρκεσε το γύρισμα (ρεκόρ για τον τουρκικό κινηματογράφο), το οποίο συγκέντρωσε ότι πιο… όμορφο διαθέτει σε κατοίκους η χώρα του Ερντογάν ώστε η προπαγάνδα να είναι ακόμα πιο πειστική. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου έως τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453 και την ιστορία αγάπης του Ουλούμπατλι Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστιανιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης. Οι Τούρκοι κατακτητές παρουσιάζονται στην ταινία ως οι κυρίαρχοι του κόσμου, ωστόσο, ο Φαρούκ Ακσόι, παραλείπει να μας δείξει σημαντικές πτυχές της ιστορίας όπως τις λεηλασίες και τις μαζικές σφαγές Ελλήνων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι Έλληνες στρατιώτες εμφανίζονται να σκύβουν το κεφάλι στην τουρκική… υπερδύναμη! Σημειώνεται, ότι μόνο το τρέιλερ της ταινίας, το οποίο σύμφωνα με την «Χουριέτ», το παρακολούθησαν μέσα σε μια μέρα 1.670.000 άτομα», κόστισε 600 χιλιάδες δολάρια και γυρίστηκε σε 1,5 μήνα! Όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν μπορούσε να μας βγει από το μυαλό η ελληνική ταινία «Καλώς ήλθε το δολάριο» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, του οποίου ο… κινηματογραφικός αδελφός το μόνο που ήθελε ήταν… μεγαλεία, να τον φωνάζουν νομάρχη, πρόεδρο και όλα τα συναφή. Ρε μπας και η λύση να βρίσκεται να πάμε εμείς ως Ελλάδα στον ΟΗΕ και να παρακαλέσουμε γονυπετείς να τους δοθεί μια τιμητική θέση, σε θεωρείο, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ονομάζοντας τους δικαιούχους κάτι σαν «αιώνιο οθωμανικό φως μας δείχνει τον δρόμο» (μια πρώτη σκέψη είναι, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις), μπας και ξεμπερδέψουμε διότι και η γραφικότητα ορισμένων δεν μπορεί παρά να έχει όρια… Δεν φταίνε όμως αυτοί! Οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι – και όχι μόνο – φταίνε που δεν μαζεύονται να φτιάξουν μια ωραία… χορταστική (σε όρους αίματος) ταινία στην οποία θα αποτυπώνονται τα ανδραγαθήματα της φυλής… Άλλωστε, πολύ δύσκολο θα είναι μνα βρεις άλλη χώρα να έχει χύσει τόσο πολύ αίμα στην ιστορία της. Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια το να ασχολούμαστε συνεχώς με την Ιστορία προσπαθώντας να πείσουμε την υφήλιο για την υπεροχή μας, αλλά το θέμα είναι ότι με την τακτική τους οι Τούρκοι δεν αφήνουν την κοινωνία τους να προβεί στην απαραίτητη ενδοσκόπηση και αυτοκριτική, μπας και χαλαρώσουν οι απέναντι και μπορέσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι επιτέλους, διότι η ενασχόληση μαζί τους όσο να είναι, έχει καταντήσει απίστευτα μονότονη και βαρετή. Τα συλλογικά συμπλέγματα και οι κρίσεις μεγαλείου που έχουν πάθει τα τελευταία χρόνια (έχουμε εξηγήσει αλλού ότι πρόκειται για μηχανισμό άμυνας) δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


ΠΗΓΗ

O Πάνος Καμμένος ξεκίνησε τις αποκαλύψεις – φωτιά για την “αγία” οικογένεια!

Στην σελίδα του στο Facebook o Πάνος Καμμένος αρχίζει τις αποκαλύψεις με έγγραφα. Το είχε προλογίσει ότι θα το κάνει και μάλιστα είχε πει: Βγάζω τα στοιχεία γιατί ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει… Συγκεκριμένα γράφει: Η εταιρεία που πληρώνει τον Αντρίκο UNIGESTION διαχειρίζεται την τράπεζα DEXIA και δισεκατομύρια ευρώ σε συνάλλαγμα μόνο η δήλωση για δημοψήφισμα χάρισε στον Σόρρος 600 δις ευρώ …και εμείς θα σωθούμε με τα 100 ευρώ του συνταξιούχου…. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ 4 ΡΑΙΧ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ