“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τί είναι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος;

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Διαβάζεις στο ευαγγέλιο τα λόγια του Χριστού: «Πάντα αφεθήσεται τοις υιοίς των ανθρώπων τα αμαρτήματα και αι βλασφημήσωσιν, ος δ’ αν βλασφησμήση εις το Πνεύμα το Άγιον ουκ έχει άφεσιν εις τον αιώνα, αλλά ένοχος εστίν αιωνίου κρίσεως» (Μαρκ.γ’ 28-29). Με ρωτάς λοιπόν: Ποια είναι η βλασφημία αυτή εναντίον του Αγίου Πνεύματος;
Είναι η βλασφημία εναντίον της αλήθειας και της ζωής που προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Ο άπιστος που μισεί και απορρίπτει την αλήθεια του Θεού, βλασφημεί εναντίον του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα ονομάζεται Πνεύμα της Αληθείας και Ζωής Χορηγός. Στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο διαβάζουμε πως ο Κύριος τρεις φορές ονόμασε το Άγιο Πνεύμα, Πνεύμα Αληθείας (δι’ 26,ιε’ 26,ιστ’ 13).

Τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Συμεών εὐχή μυστική, δι᾿ ἧς ἐπικαλεῖται τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ὁ αὐτό προορῶν

Ἐλθέ τό φῶς τό ἀληθινόν, ἐλθέ αἰώνιος ζωή, ἐλθέ τό ἀποκεκρυμμένον μυστήριον, ἐλθέ ἀκατονόμαστος θησαυρός, ἐλθέ τό ἀνεκφώνητον πρᾶγμα, ἐλθέ τό ἀκατανόητον πρόσωπον, ἐλθέ ἀΐδιος ἀγαλλίασις, ἐλθέ τό ἀνέσπερον φῶς, ἐλθέ πάντων τῶν μελλόντων σωθῆναι ἀληθινή προσδοκία, ἐλθέ τῶν κειμένων ἔγερσις, ἐλθέ τῶν νεκρῶν ἀνάστασις, ἐλθέ δυνατός, πάντα ἀεί ποιῶν καί μεταποιῶν καί ἀλλοιῶν μόνῳ τῷ βούλεσθαι! Ἐλθέ ὁ ἀόρατος καί ἀναφής πάντῃ ἀψηλάφητος, ἐλθέ ὁ ἀεί μένων ἀμετακίνητος καί καθ᾿ ὥραν ὅλος μετακινούμενος καί ἐρχόμενος πρός ἡμᾶς τούς ἐν τῷ ᾅδη κειμένους, ὁ ὑπεράνω πάντων τῶν οὐρανῶν, ἐλθέ τό περιπόθητον ὄνομα καί θρυλούμενον, λαληθῆναι δέ παρ᾿ ἡμῶν, ὅπερ εἷς, ἤ γνωσθῆναι, ὁποῖος ἤ ποταπός, ὅλως ἡμῖν ἀνεπίδεκτον.

Όταν το άγιο Πνεύμα αρχίζει να σε επισκιάζει

Όταν η νεφέλη του αγίου Πνεύματος άρχισε να επισκιάζει τη σκηνή της καρδιάς σου.
Εάν βλέπεις, σε κάθε λογισμό πού κινείται στην ψυχή σου, και σε κάθε ενθύμηση, και στις πνευματικές σου ενατενίσεις την ώρα της ησυχίας σου, να γεμίζουν τα μάτια σου δάκρυα, και να βρέχουν τις παρειές σου, χωρίς εσύ να βιάζεις τον εαυτό σου, να ξέρεις ότι, σ’ αυτή την περίπτωση, άρχισε να ανοίγει ο φράχτης μπροστά σου, για να έρθει η χάρη του Θεού και να καταστραφεί ο εχθρός.

Τα αίτια της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, κατά τον Ιωσήφ τον Βρυέννιον

Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
Η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του 1453 ήταν το αποκορύφωμα της φθίνουσας δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του λεγομένου Βυζαντίου. Γύρω από τα αίτια της πτώσης αυτής εγράφησαν πολλά, τα οποία παρουσιάζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία-Βυζάντιο, αφού είχε χαθή όλη η Μικρά Ασία, η Ανατολική Θράκη και είχε μείνει μόνον η Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της.

«Σεισμός!» Eρχεται νέος ξεσηκωμός Ετοιμάζονται συλλαλητήρια για το Σκοπιανό «Οι Ελληνες πήραν τις αποφάσεις τους»

Νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, «οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.

Παραμονή της αλώσεως της Πόλης και ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος αλώνουν την Ιερή Μακεδονία μας

Η μέγιστη ασέβεια από την Κυβέρνηση των Άθεων. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος οι βλάσφημοι ξεπουλούν το όνομα της Ιερής Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς
Αν νομίζετε ότι η επιλογή της ημέρας του Αγίου Πνεύματος από την Άθεη Κυβέρνηση για να ανακοινώσουν πως κατέληξαν σε συμφωνία με τους Σκοπιανούς έγινε έτσι τυχαία ΕΊΣΤΕ ΓΕΛΑΣΜΈΝΟΙ. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους.
Όταν κάποιοι δεν σέβονται τὴν ἀλήθεια, τὴν πραγματικότητα, ἄλλα τὴν τσαλακώνουν ἐν γνώσει τους και  τσαλαπατούν τα ἱερά πράγματα τότε βλασφημούν όχι από θυμό αλλά εν γνώσει τους. Και αυτή η βλασφημία είναι ασυγχώρητη.

Στέγνωσε ο σουλτάνος, κόβει και από τα χρήματα για την φιέστα της Άλωσης της Πόλης.

Μαύρα τα χάλια της τουρκικής οικονομίας. Εισηγήθηκαν να δανειστεί από τους Ρώσους τα τρέχοντα κονδύλια που θα διατεθούν για την φιέστα της Άλωσης της Πόλης η οποία  μάλιστα θα πρέπει να έχει  φέτος και προεκλογικό άρωμα, αλλά ο σουλτάνος το θεώρησε γρουσουζιά μήπως και επαληθευτούν οι προφητείες.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτά λένε τα προεκλογικά πηγαδάκια του κέντρου της Κωνσταντινούπολης από αγανακτισμένους μαγαζάτορες που βλέπουν την κρίση να κυριεύει τις επικερδείς μέχρι τώρα επιχειρήσεις τους.
Είχαν καλοβολευτεί τόσα χρόνια και τώρα άρχισαν να κτυπούν «καμπάνες στον Βόσπορο»  με  την δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Το Άγιο Πνεύμα

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου 
…Και ξαφνικά, δίχως κανείς να το περιμένει, ήλθε βοή από τον ουρανό, σαν ήχος σφοδρού ανέμου, που κινείται με κάθε ορμή, και γέμισε όλο το σπίτι που κάθονταν οι απόστολοι. Και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να διαμοιράζονται πύρινες φλόγινες γλώσσες πάνω από το κεφάλι του καθενός και γέμισε το είναι τους με το Άγιο Πνεύμα και φωτίστηκαν και ενισχύθηκαν και άρχισαν να μιλούν οι πριν αγράμματοι ουράνια λόγια και εμπνευσμένες διδαχές...

Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός

Παύλου το ρήμα και μεταστάς Ανδρέας
Ημείς γε μωροί δια Χριστὸν κεκράγει.
Ογδοάτῃ εικάδι Ανδρέας έκθανε πυκινόφρων.

Εορτάζει στις 28 Μαΐου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Ο βίος του Αγίου Ανδρέου συντάχθηκε από τον πρεσβύτερο Νικηφόρο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, περί τα μέσα του 10ου αιώνος μ.Χ. (956 – 959 μ.Χ.), επί βασιλείας του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου.
Ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, καταγόταν από την Σκυθία και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (886 – 912 μ.Χ.). Από παιδική ηλικία είχε πουληθεί ως δούλος σε κάποιον πρωτοσπαθάριο και στρατηλάτη της Ανατολής, ονομαζόμενο Θεόγνωστο, άνδρα ενάρετο και ευσεβή, ο οποίος τόσο αγάπησε τον μικρό Ανδρέα, ώστε τον μεταχειρίστηκε ως υιό του, φροντίζοντας για την επιμελή και θεοσεβή μόρφωση αυτού.