“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δεύτε τελευταίον (πολιτικόν) ασπασμόν…

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 
Καλά ποιος τιτάνας της πολιτικής είχε την ιδέα της ψήφου εμπιστοσύνης;  Ο διάττων αστέρας της πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης; 
Ο Αντιπρόεδρος μας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος; Ή μήπως ο «εγώ αγόρι μου ότι μπορούσα το έκανα» κ. Α. Σαμαράς, όπως είπε σε νεαρό συνεπιβάτη του στο αεροπλάνο πηγαίνοντας προς Χαλκιδική; 

Μάθημα ιστορίας για τους καταστροφείς του Έθνους

Είναι γνωστόν σε όλους ότι η Ιστορία είναι η μνήμη και ο καθρέπτης της ανθρωπότητας, ότι η σωστή γνώση και ο σεβασμός αυτής προστατεύει τα έθνη από τις συγχύσεις και τις δυνάμεις του σκότους και της καταστροφής. Η Πατρίδα μας ήταν ανέκαθεν μια φτωχή χώρα, με έναν λαό όμως αξιοπρεπή, υπερήφανο και τίμιο, ο οποίος εμπλούτισε την ανθρωπότητα με την δύναμη του πνεύματος και του φωτός.

ΠΑΝΙΣΛΑΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης του πανισλαμισμού και στην παράλληλη προώθηση των επεκτατικών παντουρκικών σχεδίων της «Νέας Τουρκίας», των Ερντογάν-Νταβούτογλου, προχωρεί η Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας, Mehmet Görmez, που τελευταία αναδεικνύεται σαν ο βασικός μοχλός προώθησης των πανισλαμικών παντουρκικών σχεδίων, ανακοινώσε την ίδρυση μεγάλου διεθνούς πανισλαμικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη με κύριο στόχο να αναδειχτεί η Τουρκία σαν η ηγέτιδα υπερδύναμη του παγκοσμίου Ισλάμ. 

Συρρικνώνεται ο Πληθυσμός της Ελλάδας

Δυσοίωνα για την χώρα μας είναι τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε το 2013 κατά 17.660 άτομα σε σχέση με το 2012 και κατά 38.628 άτομα συνολικά την τριετία 2011-2013. Η φθίνουσα αυτή κατάσταση αποδίδεται στην φυσική μεταβολή, ήτοι στο ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Με δύο λόγια, υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα, παρά το γεγονός ότι οι γάμοι αυξήθηκαν κατά 3,11%. Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 8,6 και ο δείκτης θνησιμότητας 10,2.

National Geographic: Μπορεί η Αμφίπολη να κρύβει τον Μ.Αλέξανδρο;

Ανοιχτά όλα τα ιστορικά δεδομένα
Το αίνιγμα της Σφίγγας που παραμόνευε τους περαστικούς στα τείχη της Θήβας το έλυσε ο Οιδίποδας - Άραγε ποιο είναι το αίνιγμα που κρύβουν οι δύο ακέφαλες Σφίγγες στην πύλη της Αμφίπολης και ποιος θα καταφέρει να το λύσει; 
Παρακολουθώντας στενά τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη το περιοδικό National Geographic προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το μνημείο, συνδυάζοντας τα τελευταία ευρήματα και τα αντικειμενικά στοιχεία, με τα ιστορικά στοιχεία από αρχαίες πηγές.

ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ: Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ 
Θεολόγου - καθηγητού
Ανάμεσα στους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας ξεχωρίζουν κάποιοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως οικουμενικοί διδάσκαλοι, διότι με το έργο τους σφράγισαν την πορεία της Εκκλησίας και καθόρισαν τα όρια της πίστεως σε ολόκληρη την οικουμένη. Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Κυπριανός, επίσκοπος Καρχηδόνος. 
Γεννήθηκε περί το 200 μ. Χ. στην πόλη της Καρχηδόνας της Βόρειας Αφρικής. Καταγόταν από αριστοκρατική ειδωλολατρική οικογένεια, η οποία του έδωσε λαμπρή εκπαίδευση. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία και νωρίς άσκησε το επάγγελμα του δικανικού ρήτορα στην πατρίδα του.