“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

☦ Η Θεοτόκος και οι Άγγελοι διδάσκουν την ευλάβεια στον Ναό – (Δύο πολύ διδακτικά Θαύματα)

Ενας συγγενής μου μοῦ διηγήθηκε τὸ ἑξῆς περιστατικό:

Ἕνας φίλος του γιατρός, ὅταν ἦταν μικρός, ὅπως ὅλα τὰ παιδάκια, ποὺ γελᾶνε καὶ μετακινοῦνται ἄσκοπα μέσα στὸν Ναό, χωρὶς νὰ τὸ καταλαβαίνουν, ἔτσι κι αὐτός, μαζὶ μὲ ἕνα ξαδελφάκι του γελοῦσε καὶ πείραζε τὰ ἄλλα παιδάκια, πότε ἔτρεχε ἀπὸ ἐδῶ καὶ πότε ἔτρεχε ἀπὸ κεῖ.

Τελείωσε ἡ Ἐκκλησία, πῆραν τὸ Ἀντίδωρο, ὁ κόσμος ἔφυγε, ἀλλὰ αὐτὰ τὰ δυὸ παιδάκια, ὁ γιατρὸς καὶ ὁ ξάδελφός του, ἄρχισαν πάλι νὰ ἀτακτοῦν μέσα στὸν Ναό.

☦ ΘΕΛΕΤΕ να ακούτε καλά και ωφέλημα νέα,πέρα από πανδημίες και πολέμους; ΤΟΤΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ αυτόν τον αλφαβητικό κανόνα προς Την θεοτόκο που ψάλλουμε στην εορτή του Ευαγγελισμού.

Ἦχος δ'

«Ἀνοίξω τὸ στόμα μου καὶ πληρωθήσεται Πνεύματος, καὶ λόγον ἐρεύξομαι, τῇ Βασιλίδι Μητρί, καὶ ὀφθήσομαι, φαιδρῶς πανηγυρίζων, καὶ ᾄσω γηθόμενος, ταύτης τήν Σύλληψιν».

 

ᾈδέτω σοι Δέσποινα, κινῶν τὴν λύραν τοῦ Πνεύματος, Δαυῒδ ὁ Προπάτωρ σου· Ἄκουσον θύγατερ, τὴν χαρμόσυνον, φωνὴν τὴν τοῦ Ἀγγέλου· χαρὰν γὰρ μηνύει σοι, τὴν ἀνεκλάλητον.

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ Οριοθέτηση Ορθοδοξίας και αιρέσεως – Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής γιορτάζει η Εκκλησία μας την νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον των αιρέσων. Το ιδιαίτερο ιστορικό γεγονός, που αποτέλεσε την βάση και την απαρχή του εορτασμού αυτού, ήταν η νίκη της Εκκλησίας εναντίον της εικονομαχίας. Οι εικονομάχοι πρέσβευαν ότι η χρήση των εικόνων είναι αντιχριστιανική. Δεν δέχονταν την προσκύνηση της εικόνας του Χριστού, όπως και την τιμή των εικόνων και των ιερών λειψάνων των αγίων. Η τοποθέτησή τους αυτή δεν ήταν επιφανειακή, αλλά προχωρούσε βαθύτερα ως την άρνηση της απεικονίσεως του Χριστού, πράγμα που οδηγεί τελικά στην άρνηση της σαρκώσεώς του και της παρουσίας του ως αληθινού ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Η απόληξη αυτή της εικονομαχίας φανερώνει και τον αιρετικό χαρακτήρα της• μαρτυρεί ότι ήταν πραγματική αίρεση.

☦ Ο άνθρωπος, εφόσον ζεί, πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται.

Και ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. Ο πρώτος και ο κυριότερος εχθρός του ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτό του επίβουλος.

Και τούτο διότι δεν ακούει τον άλλον, ακούει τι του λέει ο λογισμός του. Ενώ έχουμε τόσους Αγίους Πατέρες να τους μιμηθούμε διαβάζοντας τα συγγράμματα τους, εντούτοις όμως το εγώ μας μας κυριεύει πολλές φορές. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του, είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού!

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

☦ Oμιλία εἰς τήν Β' Κυριακή Νηστειῶν

Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς

Ἡ (νηστεία εἶναι) ὁδός, μέ τήν ὁποία ἐσύ καί ἐγώ βαδίζουμε πρός τήν Ἀνάστασι. Τήν ἀνάστασι τοῦ σώματος καί τῆς ψυχῆς. Ναί. Καί ἐσύ καί ἐγώ. Γι’ αὐτό ἡ νηστεία εἶναι θαυμαστή. Γιατί εἶναι ἕνας δρόμος. Γιά ποῦ; Γιά τήν Ἀνάστασι. Καί λοιπόν, αὐτό τί σημαίνει; Σημαίνει Ἀνάστασι – νίκη κατά τοῦ θανάτου· Ἀνάστασι – νίκη κατά τῆς ἁμαρτίας· Ἀνάστασι – νίκη κατά τοῦ διαβόλου. Αὐτό εἶναι ἡ νηστεία!

☦ Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: «Και γαρ οι της Χριστού Εκκλησίας της αληθείας εισί• και οι μη της αληθείας όντες ουδέ της του Χριστού Εκκλησίας εισί».

«ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

☦ ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ "τα δάκρυα ΤΗΣ μας προειδοποίησαν εδώ και 2 χρόνια ότι έρχεται μεγάλο κακό στον κόσμο"

ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ 

Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Διαβάζουμε την ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στον Βύρωνα της Νέας Ελβετίας. ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr/enoriaka/48935-megali-tessarakosti-stin-panagia-tin-parigoritria

"Διανύουμε τη Β’ Εβδομάδα των Νηστειών και ζητούμε από τον Κύριο και Θεό μας, να μας αξιώσει να ανταπεξέλθουμε αυτήν την περίοδο με ειρήνη και σοφία καθώς γύρω μας υπάρχει μία διαρκής αναταραχή μεταξύ των ανθρώπων αλλά και ολόκληρων εθνών .

☦ Όσιος Γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης : "ανήγγειλε αδελφέ στους Πατέρες ότι ο μεγάλος πόλεμος μέσα στο 22 θα τα αλλάξει όλα"

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ο μεγάλος άγιος της Αμερικής ολοζώντανος στα  κρίσιμα αυτά 24ωρα μας.

Η Παρρησία του γνωστή γιατί μας έζησε , μας πόνεσε , μας νουθέτησε και σήμερα μας ενισχύει με τις πολύτιμες πρεσβείες του ενώπιον του Ουράνιου Θυσιαστηρίου.