“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

☦ Μέγας Αρχιερ. Εσπερινός Αγ. Πορφυρίου - Ι.Ησυχ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μήλεσι Αττικής 1.12.2023

☦ Άγιος Πορφύριος: ”Στα Καυσοκαλύβια δεν πάω για να πεθάνω αλλά για να ζήσω”

“Ο Θεός Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ, ούκ έστι Θεός νεκρών αλλά ζώντων”

Όταν πρωτοήλθα στα Καυσοκαλύβια αναρωτήθηκα για το πού να είναι όλοι αυτοί οι Άγιοι γέροντες με τις μακριές γενειάδες για τους οποίους είχα ακούσει. Αυτό το αισθάνθηκα δυνατά μέσα μου και ύστερα ένιωσα μία απογοήτευση γιατί δεν τους έβλεπα.

☦ Να θυμάσαι, η εποχή μας θα είναι των σούπερ Αγίων”

"Οι Άγιοι είναι το βαρύ οπλοστάσιο της Ελλάδος σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, διότι είναι οι αληθινοί φίλοι του Θεού και από εκεί θα εξαρτηθεί το μέλλον της ανθρωπότητος. Οι Άγιοι είναι το μέλλον. Εκείνοι μας οδηγούν στην πραγματική ελευθερία. Κάποτε ένας γέροντας μου είπε: - “η εποχή μας σήμερα είναι των σούπερ”. Και πράγματι στην εποχή μας σε όλα μπαίνει μπροστά το  πρόθημα “σούπερ”, είναι η εποχή των σούπερ ηρώων της τηλεόρασης, ανακάλυψη του διαβόλου που γνωρίζει ότι η πραγματικοί υπεράνθρωποι είναι οι Άγιοι και θέλησε να τους αντικαταστήσει. Όμως αυτός ο γέροντας συνέχισε και μου είπε:

☦ Ὁ Θεός ἔσκυψε καί εἶπε στό παιδί του τόν Δαβίδ αὐτά που θέλει να ἀκούει!

Ο γείτονάς μου ὁ Γερο-Ἰωσήφ, 106 ἐτῶν σήμερα, μοὗ΄πε ἕνα πρωϊνὸ ποὺ τὸν βρῆκα μὲ τὸ Ψαλτήρι στὸ χέρι: Ὁ Θεὸς ἔσκυψε καὶ εἶπε στὸ παιδί του τὸν Δαβὶδ αὐτὰ ποὺ θέλει να ἀκούει! (Ὡραία κουβέντα ἀλήθεια, ὅλο σοφία).

☦ΚΑΛΟ ΤΟ ΦΩΣ

π. Δημητρίου Μπόκου

Στην πύλη της Ιεριχούς ζητιάνευε ένας τυφλός. Κάποια μέρα ο Χριστός πέρασε από εκεί. Όταν το αντιλήφθηκε ο τυφλός, άρχισε να φωνάζει δυνατά: «Ιησού, Υιέ Δαυΐδ, ελέησόν με». Ο Χριστός (σαν να μη γνώριζε) τον ρώτησε πρώτα: Τί θέλεις να σου κάνω; Εκείνος απάντησε: Κύριε, θέλω να δω. Και ο Χριστός τού ξανάδωσε αμέσως το φως του, λέγοντάς του: «Ανάβλεψον». Η πίστη σου σε έχει σώσει (Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά).

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ’ ΛΟΥΚΑ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι». Ὁ Χριστός εἶναι τοῖς τυφλοῖς, ἡ ἀνάβλεψις. Ἐρωτηθείς ὁ τυφλός, ἀπήντησε: «Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω». Ἔκτοτε, οἱ ζητοῦντες Αὐτόν, φωνάζουν ἐκ μέσης καρδίας, «Κύριε, Ἰησοῦ, φώτισόν μου τό σκότος». «…Ἰησοῦ, Υἱέ Δαβίδ ἐλέησόν με».

☦ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

☦ Ένα μικρός "αλητάκος" ξεκίνησε για το περιβόλι της Παναγιάς...

Αστήρ μυστικός τον οδηγεί στον συγκεκριμένο γεροντα Παντελεήμονα, στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων. Το Κυριάκο βρίσκεται κοντά, λίγο παρακάτω. Το ξεροκάλυβο του γερο-Δημά βρίσκεται λίγο παραπάνω.

Εκεί ζει. Ανοίγει τα μάτια του στον νέο κόσμο της ασκήσεως. Αναπνέει τον καθαρό αέρα της ερήμου. Οσφραίνεται τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Μπαίνει μέσα στο κάλλος της λειτουργικής θεολογίας.

☦ ΕΊΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ : «Προσέξτε να μην "σκοτώνετε" το χρόνο, επειδή όταν "σκοτώνετε" το χρόνο, σκοτώνετε τη ζωή σας.»

☦ Δεν μετανοούμε…

 

"Μας έμεινε μόνο η Ομολογία. Δεν μετανοούμε. Μετανοούμε με τα λόγια. Όχι όμως με έργα. Ακόμα και σε αυτή την φοβερή, προδρομική εποχή του αντίχριστου."   

Γέροντας Γαβριήλ Μάινας

☦ ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ: “Δεν είναι ο χειμώνας έξω που με τρομάζει, αλλά με ανησυχεί ο χειμώνας (το κρύο, η κακία, η αδιαφορία) στις ψυχές των ανθρώπων!

 

☦ « -Είμαι συγγενής σου, με βάπτισαν Ανδρέα, δεν είμαι αγνοούμενος, με κατακρεούργησαν οι τούρκοι ,είμαι μάρτυρας.»

Μέχρι και οι ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόγονοι μας βοούν «ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε πίσω», με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΔΡΕΑ τον Πρωτόκλητο που ήταν και ο ιδρυτής της Εκκλησίας της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΥΛΕΩΣ.

Όσα ΑΓΙΑ έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες το 22 οι κατατρεγμένοι Ρωμιοί δεν έμεινα τόσα χρόνια ανενεργά , εκινούντο  μέσα στην Αγιαστική Χάρη και θαυματουργούσαν προσμένοντας να ξαναγυρίσουν πίσω στη ΠΑΤΡΙΔΑ. Καταθέτουμε μια μαρτυρία από γνωστή μας οικογένεια.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Όταν οι κατατρεγμένοι πρόγονοι μας αφήσαν τις πατρίδες στην γη της Ιωνίας της Μικράς Ασίας για να περάσουν στα απέναντι νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ μέσα στις βάρκες, τα μόνα πράγματα  που πήραν ήταν τα άγια εικονίσματα τους. Αυτά ήθελαν να γλυτώσουν από την καταστροφική μανία των αγαρηνών.

☦ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: “ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ…”

☦ « Aυτή η σαπίλα και η δυσωδία φέρνει ΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Λίγο πριν την πανδημία  μια ομάδα λαϊκών επισκέφτηκε το ΑΓΙΟΣ ΟΡΟΣ. Φέτος το Περιβόλι της Πανάγιας δοκιμάστηκε με ακραία φυσικά φαινόμενα που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατοπιστούν όγκοι χώματος, να ξηλωθούν δρόμοι και σε πολλές περιπτώσεις η κάθοδος του νερού και του χώματος να αλλάξει το ανάγλυφο περιοχών .

Κεντρικό σημείο συνάντησης και αναχώρησης για τους προσκυνητές  στις Μονές  και τις Σκήτες όπου θα διαμείνουν είναι η πρωτεύουσα Καρυές του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, εκεί στο ΠΡΩΤΑΤΟ που ευλογείται από την ΠΑΝΑΓΙΑ το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ και άλλες θαυματουργές εικόνες της Ορθοδοξίας , όπως η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσσης στο μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

☦ Κλαίγαμε που αφήναμε ορφανές τις εκκλησιές μας…