“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Το "στοιχειωμένο" Ιβηρίτικο κελί

Υπάρχει στο Άγιο Όρος ένα Ιβηρίτικο κελί, ο Άγιος Αθανάσιος, ανάμεσα στη Μονή Κουτλουμουσίου και στη Σκήτη των Ιβήρων, που ονομάζεται «στοιχειωμένο», γιατί ήταν κατοικητήριο δαιμόνων. Πως όμως έγινε; Να τι διηγούνται οι γεροντάδες της περιοχής.
Κάποτε εγκαταστάθηκε σʼ αυτό το κελί κάποιος, που κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την προέλευσή του, τη κουρά του και τη χειροτονία του. Σύντομα έβγαλε φήμη ησυχαστή μοναχού και έμπειρου πνευματικού. Αποδείχθηκε όμως πως δεν ήταν παρά ένας μεγάλος μάγος και αδίσταχτος εγκληματίας. Η πραγματική του ιδιότητα αποκαλύφθηκε όταν δύο μοναχοί πήγαν να εξομολογηθούν σε αυτόν. Μπήκε ο ένας ενώ ο άλλος περίμενε σε κάποια απόσταση., ώσπου να έρθει η σειρά του. Περνούσαν όμως οι ώρες και ο πρώτος δεν έβγαινε. Ανησύχησε ο δεύτερος και χτύπησε τη πόρτα. Άνοιξε ο «πνευματικός», αλλά είχε τόση αγριάδα το πρόσωπό του, που έκανε το μοναχό να τρομάξει.

Η προαναγγελθείσα διάλυση της Τουρκίας ξεκίνησε από τα Δυτικά Βαλκάνια με αριστοτεχνικό τρόπο.

Φώτο από  epanastasilae.blogspot.com
Ο Νοννός των Βαλκανίων χάνει την πελατεία του. Τα σύνορα αλλάζουν,  το ΝΑΤΟ καλύπτει  επιχειρησιακά κενά γιατί ο πρώην χωροφύλακας του  βλ. Τούρκος  στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο άλλαξε στρατόπεδο πηγαίνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τον θυμάστε τον « ανεκδιήγητο σουλτάνο»  από την Αν. Θράκη που πριν δυο χρόνια έβλεπε προς τα δυτικά και έλεγε ότι τα σύνορα της καρδιάς μας φτάνουν στην Δυτ. Θράκη , στην Καβάλα, στην Θεσσαλονίκη, στα Σκόπια, στην Βοσνία.

ΓΕΡΟΝΤΑ τί ἔχετε νά μᾶς πεῖτε γιά την πυρκαϊά στο Μάτι; ΠΑΤΉΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΑΜΠΑΚΗΣ.

ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ προσκυνητών ρώτησε πρίν λίγες ημέρες ένα Αγιορείτη Καλόγερο :
ΓΕΡΟΝΤΑ τί ἔχετε νά μᾶς πεῖτε γιά την πυρκαϊά στο Μάτι;
-Ρωτῆστε τούς ἀρχόντους  πού ψηφίσατε.Ἐγώ τί ἄλλο νά σᾶς πῶ;Ὡστόσο  ἀφοῦ μέ ἐρωτᾶτε, μέ τήν σειρά μου ἐρωτήσω ὑμᾶς καγῶ λόγον ἕνα» (Μάτθ.κά΄-14)
Περιμένετε ἀπό ἀνθρώπους πού δέν πιστεύουν καί δέν ἀγαπᾶνε  Τόν Θεόν νά ἀγαπήσουν καί νά σεβαστοῦν τούς ἀνθρώπους, ζωντανούς γιά πεθαμένους; Η αγάπη προς Τον Θεό και τους ανθρώπους είναι αξεχώριστο ζεύγος.