“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

☦ Μέχρι πότε θα διαρκέσει η κρίση;

Όσο το πνεύμα των ανθρώπων παραμείνει δίχως αλλαγή! Ώσπου οι υπερήφανοι υπαίτιοι αυτής της κρίσης, να παραιτηθούν μπροστά στον Παντοδύναμο. Ώσπου οι άνθρωποι και οι Λαοί να θυμηθούν, την ακαταλαβίστικη λέξη ''κρίση'' να τη μεταφράσουν στη γλώσσα τους, ώστε με αναστεναγμό και Μετάνοια να φωνάξουν: ''η Θεία Δίκη''!

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

proskynitis

☦“Χωρίζει η ήρα από το σιτάρι, κοσκινίζεται ο κόσμος”

''Ο διωγμός είναι ο άνεμος που ακόμα και τώρα φυσάει για να καθαρίσει το αλώνι του Κυρίου, την Εκκλησία... λιχνίζοντας τον ανάκατο σωρό των πιστών, και διαχωρίζοντας «τον σίτον» των μαρτύρων από το άχυρο των αρνητών (Ματθ. 3:12)''.

Περί φυγής κατά τον διωγμόν, (De Fuga in persecutione), Τερτυλιανού, 'Απαντα τόμος Α΄, Μεταποστολικοί Πατέρες, εκδ. Όρος Αθήνα 2009, (σελ. 491- 496) Proskynitis

☦ «Πέπτωκεν ο άνθρωπος ισοθεΐαν φαντασθείς»

Γέροντα, έχει διατυπωθεί η άποψις, ότι με την τεχνολογική ανάπτυξη και εξέλιξη θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Τι λέτε;

-Το αντίθετο συμβαίνει. Επειδή βγάλαμε τον Χριστό από την ζωή μας, όσο αναπτυσσόμεθα και εξελισσόμεθα τεχνολογικώς, τόσο κατερχόμεθα και οπισθοχωρούμε ηθικώς. Και σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν θεοποιηθεί. Και ίσως επιτρέπει ο Θεός αυτήν την κατάπτωση, για να αντιληφθούμε την υπερηφάνειά μας. «Πέπτωκεν ο άνθρωπος ισοθεΐαν φαντασθείς», λέγει ένα τροπάριο της Εκκλησίας.

☦ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ του 1959 η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ διαμηνύει «Θα έρθουν ανίατες αρρώστιες. Θα γίνουν πόλεμοι. Να μετανοήσετε. Αν δεν μετανοήσετε, να περιμένετε να ρθεί η Τρίτη καταστροφή.»

Θ.Π.: ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΩ ΤΗ ΦΡΆΣΗ ΠΟΥ ΛΈΕΙ ΕΝΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ: «ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΥΜΕ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΆΦΗΤΑ ΝΕΡΑ», ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ  ΟΔΗΓΗΣΕ ΜΕ ΠΛΑΝΗ Ο ΑΝΤΙΔΙΚΟΣ….

ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.

ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ…..

ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ….«ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ»

Αυτά γράφαμε τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2015 και σήμερα όλος πλανήτης ετοιμάζεται να πει ΤΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ποια είναι αυτή η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΝΑ που θηλάζει το παιδί της… την Ελλάδα; Γιατί το¨ παιδί¨ της η Ελλάδα αντί να πίνει το γάλα αυτό, το χύνει; Ας μεταφερθούμε στο τέλος της δεκαετίας του 50 και δη στο 1959 στις ημέρες της εκφαντορικής αποκάλυψης των Ιερών Λειψάνων των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών της Θερμής Λέσβου στο καινοφανές συναξάρι εκείνων των στιγμών όπως μας το περιγράφει για πρώτη φορά ο κυρ. Φώτης Κόντογλου και μας αποδίδεται ακόμη σήμερα αυθεντικά μέσα από εμπεριστατωμένες εκδόσεις.

☦Ἀπολυτίκιον Αγίου Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου

Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησας· καί τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν. Θεοδόσιε Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

(ΨΑΛΛΟΥΝ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ)

☦Ὁ Ὅσιος Θεοδόσιος ὁ Κοινοβιάρχης καί Καθηγητής τῆς Ἐρήμου

Ὁ Ὅσιος Θεοδόσιος καταγόταν ἀπὸ τὴν κωμόπολη τῆς Μωγαρισσοῦ, ἡ ὁποία ἀνῆκε στὴν ἐπαρχία τῆς Καππαδοκίας.

Ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ Λέοντος τοῦ Θρακὸς καὶ ἔφτασε ἕως καὶ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Ἀναστασίου (491 – 518 μ.Χ.). Ὁ πατέρας του ὀνομαζόταν Προαιρέσιος καὶ ἡ μητέρα του Εὐλογία. Ἦταν καὶ οἱ δυὸ εὐσεβεῖς καὶ πιστοὶ ἄνθρωποι.

☦ Ησυχία: Ένας άλλος τρόπος ζωής!

Ζούμε όλοι σε εντατικούς ρυθμούς ζωής. Ποικίλα τα εξωτερικά ερεθίσματα και οι αφορμές που μας περισπούν. Μας ελκύουν το ενδιαφέρον. Αφιερώνουμε χρόνο. Γεμίζουμε με άγχος και εσωτερική ένταση.

Είναι τόση και τέτοια η καθημερινή ειδησεογραφία και τόσες και τέτοιες οι δήθεν ανάγκες της εποχής μας που για τους πολλούς είναι άπιαστο όνειρο η ησυχία, η ηρεμία και η μόνωση.