“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

☦ Όσο πιο κοντά στο Θεό τόσο πιο ταπεινός

Ένιωσε την ανάγκη να προσπέσει και να φιλήσει όχι τα πόδια, αλλά τα παππούτσια της γερόντισσας που καθόταν απέναντί του στο εξομολογητάρι. Συγκρατήθηκε όμως. Όχι γιατί είχε ο ίδιος κάνενα πρόβλημα – θεώρησε ότι μια τέτοια κίνηση θα εξύψωνε τον ίδιο -, αλλά γιατί η γερασμένη γυναίκα θα στεναχωριόταν και θα αντιδρούσε.
«Κύριε, τί ψυχές έχεις στον κόσμο τούτο τον απατεώνα; Τί διαμάντι είναι αυτή η γυναίκα; Πώς μπορεί και κρύβεται τέτοια αγιότητα μέσα σ’ ένα τέτοιο ραγισμένο και ετοιμόρροπο σώμα, κυρτωμένο από τα χρόνια, χαμένο μάλιστα μέσα σ’ ένα δρομάκι μιας μικρής συνοικίας;»

☦ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕ…

Κάποτε δε συνέβη ένα γεγονός, ώστε να τρέχουν όλοι εις την συγκομιδήν των ελαίων.
Επήγαιναν όλοι οι πατέρες δια την συγκομιδήν. Εις την Μονήν (Ι. Μ. Σιμωνόπετρας) εκάθηντο μόνον οι διακονηταί δια τα μεσώρια και τους εσπερινούς.  Ένας αδελφός εκλάπη υπό των εχθρών και ελογίσθη, ότι εάν και αυτός αφήση την Ακολουθίαν και υπάγη δια την σύναξιν των ελαιών θα τιμωρηθή. Επίστευσεν εις τον λογισμόν αυτόν της απάτης και δεν επήγαινε, παρά εκάθητο εις το Μοναστήριον δια να μη χάση τας Ακολουθίας.

☦Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Μέσα εις το νέφος των μαρτύρων και αγίων της πίστεώς μας, οι οποίοι έδωσαν την ζωήν των δια την αγάπην των προς τον Χριστόν, περιλαμβάνεται και η μορφή του αγίου Παντελεήμονος.
Νέος, γεμάτος σφρίγος και παλμόν, δύναμιν και θάρρος, εμαρτύρησε δια την Ορθόδοξον Πίστιν του. Με αποφασιστικότητα διεκήρυξε και διελάλησε την αλήθειαν της πίστεώς του εις όλους, όσοι κατά την εποχήν εκείνην ευρίσκοντο εις το βασίλειον του σκότους και του ψεύδους, της ειδωλολατρίας.

☦ Ο Ερντογάν δεν σκέπασε με χαλί το «Ομφάλιο» στην Αγία Σοφία, διότι εκεί θέλει να στεφθεί χαλίφης!!!

Το ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας έστρωσε την Αγία Σοφία με χαλί, όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά, για να προσεύχονται ανυπόδητοι οι μουσουλμάνοι.
Ωστόσο, ένα μέρος του δαπέδου της Αγίας Σοφίας, το λεγόμενο «Ομφάλιο», εκεί που στέφονταν οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) βασιλείς (αυτοκράτορες) δεν καλύφθηκε με χαλί.
Όπως δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, Τζοσκούν Γιλμάζ (Coşkun Yılmaz), το δάπεδο, σχήματος τετραγώνου, που έμεινε ακάλυπτο είναι το σημείο όπου στέφονταν οι αυτοκράτορες και δεν στρώθηκε με χαλί για ιστορικούς λόγους.

☦ Η θέα του Άκτιστου Φωτός και η υπομονή

Γνώρισα έναν υπέργηρο ιερέα με 70 χρόνια στην ιεροσύνη. Χήρεψε από πολύ νωρίς, υστέρα από 12 χρόνια γάμου. Από την έγγαμη του ζωή απέκτησε 7 παιδιά, τα οποία μεγάλωσε με πολύ μεγάλο κόπο, χωρίς να βάλη άνθρωπο στο σπίτι του ούτε συγγενή για να βοηθήσει στη μαρτυρική ανατροφή τους.
Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα πού έχει μια ενορία με την πληθώρα των λειτουργικών και ποιμαντικών καθηκόντων. Παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίζει με ηθική αξιοπρέπεια και το οξύ πρόβλημα της προσωπικής του χηρείας, διότι ήταν νέος στην ηλικία άνθρωπος.

☦Οι τούρκοι μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ αποφεύγουν να ακουμπήσουν τις κολώνες της γιατί λένε ότι κάτι παθαίνουν.

Κάποιοι όμως καλοπροαίρετοι τις ψηλαφούν και λένε ότι θεραπεύονται. Ως γνωστό στις κολώνες της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ο δομήτωρ της αυτοκράτορας Ιουστινιανός έθεσε Ιερά Λείψανα Αγίων Μαρτύρων των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
«Μας είπαν ότι ο Ερντογάν έβραζε κάθε φορά που έμπαινε σε Ελληνικά ιστολόγια και έβλεπε την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με τον ΣΤΑΥΡΟ στον  τρούλο» .