“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

☦ «Tοιούτων ἐστίν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν»

Τα παιδιά γεμίζουν την εκκλησία. Τα παιδιά κάνουν θόρυβο, γελούν και κλαίνε σε ακατάλληλες στιγμές. Διπλώνουν τα χέρια τους σταυρωτά και πηγαίνουν να κοινωνήσουν. Εκεί, στην εκκλησία του χωριου, ένα μικρό αντράκι προσπαθεί να στερεώσει κερί στο μανουαλι άμμου... η άμμος του χρονου. Πως θα εξελιχθεί η ζωή σου? Ποιά θα είναι η πορεία σου αγόρι και πως θα τελειώσει? Δεν το ξέρουμε αυτό. Θυμόμαστε μόνο τα λόγια του Σωτήρα: Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. [Ματθ. ιθ' 14]

Αλέξανδρος Οσόκιν

Μεταφραστής: Σάββας Λαζαρίδης

☦ Όταν προσεύχεστε, φανταστείτε ότι ο Θεός είναι εκεί και σας βλέπει να στέκεστε κάτω στη γη (Aγιος Alexy Zosimovsky Soloviev)

☦ Περί προσευχής

ΦΩΤΟ: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Όσοι πηγαίνομε να παρασταθούμε ενώπιον του Βασιλέως και Θεού και να συνομιλήσωμε μαζί Του, ας μη προχωρούμε χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Διότι υπάρχει φόβος, εάν μας ιδή από μακρυά να μην έχωμε τα όπλα και την στολή που αρμόζουν για την παρουσίαση ενώπιον του Βασιλέως, να διατάξη τους υπηρέτας και λειτουργούς Του να μας δέσουν και να μας εξορίσουν μακρυά από το πρόσωπό Του, και τις δεήσεις μας να τις σχίσουν και να τις πετούν στο πρόσωπό μας.»

Κλίμαξ του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου

ΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΟΓΔΟΟΣ

Περί προσευχής

☦ Πόρνη ἐπεθύμησε ὁ Θεός;

«Πόρνη ἐπεθύμησε ὁ Θεός; Ναί, πόρνη· τούς ἀνθρώπους, τήν δική μας φύση. Ἔρχεται πρός τήν πόρνη καί δέν ντρέπεται· ἔρχεται στήν καλύβα της. Τή βλέπει νά μεθάει. Καί πῶς ἔρχεται; Ὄχι μέ γυμνή τήν οὐσία, ἀλλά γίνεται, αὐτό πού ἦταν ἡ πόρνη, γιά νά μή τόν δεῖ καί τρομάξει, γιά νά μήν ἀπομακρυνθεῖ καί φύγει. Τή βρίσκει γεμάτη πληγές, ἐξαγριωμένη, φορτωμένη ἀπό δαίμονες, βουτηγμένη στή βρώμα. Γιά νά μάθεις τόν ἔρωτα τοῦ Νυμφίου. Εἶμαι ὅμως ἁμαρτωλή, λέει, καί ἀκάθαρτη.

☦ «Ότι σοι κάμπτει παν γόνυ επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων….»

Προοιμιακή προσευχή

Ο Θεός, ο Θεός ημών, ο τας νοεράς και λογικάς υποστησάμενος δυνάμεις τω σω θελήματι, σου δεόμεθα και σε ικετεύομεν, πρόσδεξαι ημών μετά των κτισμάτων σου πάντων την κατά δύναμιν δοξολογίαν, και ταις πλουσίαις της σης αγαθότητας αντάμειψαι δωρεαίς. Ότι σοι κάμπτει παν γόνυ επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων, και πάσα πνοή και κτίσις υμνεί την ακατάληπτόν σου δόξαν, μόνος γαρ ει αληθινός και πολυέλεος. Ότι σε αινούσι πάσαι αι δυνάμεις των ουρανών, και σοι την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρι και τω Υιώ και τω αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

☦ Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία καί η άκτιστος Θεία Χάρις

π. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου

Σήμερα πέμπτη Κυριακή των Νηστειών, μνήμη της Οσίας μητρός ημών Μαρίας της Αιγυπτίας, που εκοιμήθη εν ειρήνη την πρώτην Απριλίου.

Ολόκληρη η Θεία Λειτουργία χριστιανοί μου, είναι μια δοξολογική προσφορά των πάντων, στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, στον Θεόν Πατέρα και στο Άγιον Πνεύμα. Είναι όμως και μια συνεχής ευχαριστία για όλα τα αγαθά πού ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε μας παρέχει η αγάπη Του. Ιδιαίτερα για την δυνατότητα που μας δίνει ο Θεός, μέσα από τα Πανάχραντα Μυστήρια, να ξαναγίνουμε και πάλι παιδιά του, να μπορούμε να μετέχουμε πλούσια στη Θεία Του Χάρη.