“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βλαντιμίρ Πούτιν: Εδώ βαπτίστηκα κρυφά τη σοβιετική εποχή

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν παρέστη σήμερα στην λειτουργία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε εκκλησία στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, όπου-όπως είπε ο ίδιος-βαπτίστηκε στα κρυφά τη σοβιετική εποχή. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρακολούθησαν την λειτουργία των Χριστουγέννων, που, σύμφωνα με το παλαιό, Ιουλιανό ημερολόγιο που ακολουθεί η Ρωσία, τελείται τη νύχτα της 6ης Ιανουαρίου και στις 7 Ιανουαρίου που είναι αργία. Ο Πούτιν, παρακολούθησε την λειτουργία τα μεσάνυχτα σε έναν καθεδρικό ναό στην Αγία Πετρούπολη και όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα καθόταν στην πρώτη σειρά μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς. Κατά την έξοδό του από την εκκλησία είπε στους δημοσιογράφους: "Αυτός ο ναός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμένα. Εδώ βαπτίστηκα". Όπως είπε ο ίδιος, η μητέρα του και ένας γείτονας τον πήγαν στα κρυφά να τον βαπτίσουν, από φόβο ότι δεν θα το εγκρίνει ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που προωθούσε τον αθεϊσμό ως επίσημη ιδεολογία του κράτους. Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Στάλιν. "Ο πατέρας μου ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν ένας συνεπής, αυστηρός άνθρωπος. Το έκαναν αυτό (την βάπτιση) χωρίς να το γνωρίζει--ή τουλάχιστον θεωρούσαν ότι ήταν μυστικό", είπε ο Πούτιν που σπανίως μιλάει για την προσωπική του ζωή. Ο ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι κηδείες της μητέρας και του πατέρα του τελέστηκαν στην ίδια εκκλησία.

ΠΗΓΗ

Τι σηματοδοτεί η επέλαση των Ρώσων στη Μεσόγειο

του Κώστα Τζεβελέκου

Γιατί οι Ρώσοι κατέβασαν ένα μεγάλο μέρος του στόλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη χρονική στιγμή; Τι θέλουν να αποδείξουν; Ποιους επιθυμούν να υπερασπισθούν; Μήπως είναι οι υδρογονάνθρακες και τα μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα; Αυτά και άλλα ερωτήματα βασανίζουν κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.
Οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για την επιθυμία των Ρώσων να συμμετέχουν και αυτοί στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και με την παρουσία τους να αποδείξουν στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι βρίσκονται στο μεγάλο οικονομικο-γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει προετοιμασθεί να διαδραματισθεί μέσα στο έτος που διανύουμε.

Η ναυτική τους υπεροχή
Θέλουν να αποδείξουν την υπεροχή τους με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτουν και ιδιαίτερα με τον υποβρύχιο στόλο τους. Υποστηρίζουν τη Συρία στέλνοντας μήνυμα ότι : « Όποια λύση επιχειρηθεί η Ρωσία θα έχει λόγο» και δεν θα αποδεχθούν την οποιαδήποτε διευθέτηση του προβλήματος εάν και οι ίδιοι δεν συμφωνούν» Ρώσοι διπλωμάτες μας τόνιζαν ότι: « Το λάθος που κάναμε με τη Λιβύη, όπου αφήσαμε τους Γάλλους να έχουν το πρώτο λόγο , δεν θα το επαναλάβουμε στη Συρία και το Ιράν» Ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου και της Νότιας Κρήτης . Σε ότι αφορά τους Τούρκους οι Ρώσοι επιθυμούν διακαώς οι Έλληνες να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να υλοποιηθεί το δικαίωμα που έχουμε για τα 12 ναυτικά μίλια
Αυτό γιατί; Γιατί θα ωφεληθούν οι ίδιοι. Με ποιο τρόπο; Δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας . Οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν γιατί οι Ρώσοι θα επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια με αποτέλεσμα να τους διεκδικούν όλη τη Γροιλανδία και κατά συνέπεια την Αρκτική. Στις συγκεκριμένες περιοχές κρύβεται το 25% της παγκόσμια παραγωγής υδρογονανθράκων. Σε περίπτωση που η Ρωσία τα εξάγει θα γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του κόσμου . Από την άλλη μεριά η Τουρκία σε περίπτωση που εφαρμοσθούν τα 12 ναυτικά μίλια και το δίκαιο της θάλασσας από την Ελλάδα δεν θα έχει υφαλοκρηπίδα και γι' αυτό ανακοινώνει αιτία πόλεμου στο Αιγαίο σε περίπτωση που τολμήσουμε να εξάγουμε τα δικά μας πετρέλαια. Όμως η Κύπρος έκανε την μεγάλη «τρίπλα» και τόλμησε να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας . Ήρθε λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία για τους Ρώσους ώστε να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και η κρατική τους εταιρία πετρελαίων Gazprom να αρχίσει να κάνει εξορύξεις εκεί που οι Τούρκοι θεωρητικά υποστηρίζουν ότι είναι δική τους ζώνη. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο δεν θα μπορούν οι Τούρκοι να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και θα θεωρηθεί τελεσίδικο αποτέλεσμα για τους Ρώσους ώστε η αρκτική να ανήκει σε αυτούς και όχι στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Ευρωπαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι : «Όλες αυτές οι ναυτικές δυνάμεις οι οποίες για να κινηθούν χρειάζονται καθημερινά κάποια εκατομμύρια δολάρια δεν έχουν έρθει στην Μεσόγειο για βόλτα, υπάρχει ένας απώτερος στόχος που πολύ σύντομα θα γίνει κατανοητός σε όλους».

Κουΐζ Καμμένου: O Νίκος Παπανδρέου και η Μύκονος

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την οικογένεια Παπανδρέου ο βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος. Με σημερινή του ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει τις διακοπές του «πρίγκιπα» Νίκου Παπανδρέου στη Μύκονο, σε κότερο γνωστού προσώπου… Αναρωτιέται δε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την εξαθλίωση των Ελλήνων και για ποιο λόγο έχουν ασυλία τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην πρωθυπουργού. Ποιος φιλοξενεί την οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, αναρωτιέται ο κ. Πάνος Καμμένος.

Προς την Κύπρο σαλπάρισε πριν λίγο ο ρωσικός στόλος...

Εκπρόσωπος του ρωσικού Στόλου της Βόρειας θάλασσας, ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax πως η Ομάδα Μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov η οποία ναυλοχούσε στο λιμάνι Tartus της Συρίας – το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Λαττάκεια - αναχώρησε από τα χωρικά ύδατα της χώρας τρεις ημέρες μετά την άφιξή της για ασκήσεις στην περιοχή νότια της Κύπρου, δηλαδή ακριβώς επάνω στις δύο θαλάσσιες περιοχές-"Οικόπεδα" που η Ρωσία έχει ζητήσει άδεια γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που πιθανόν θα εντοπίσει! Οι περιοχές αυτές είναι δυτικά του "Οικοπέδου 12"! Η ρωσική ναυτική δύναμη είχε καταπλεύσει την Κυριακή στη Συρία και παρέμεινε τρεις ημέρες στο πλαίσιο της επίσκεψής της εκεί.  Αντίστοιχα έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις και για την βόρεια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μεταξύ των Κατεχομένων και της Τουρκίας. «Η ναυτική δύναμη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο λιμάνι της Tartus με σκοπό την ανανέωση προμηθειών (τρόφιμα και πόσιμο νερό). Τα πολεμικά σκάφη αναχώρησαν από τα συριακά χωρικά ύδατα το απόγευμα της Τρίτης συνεχίζοντας την πορεία τους σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Στόλου της βόρειας Θάλασσας. Να σημειωθεί πως η αναχώρηση του ρωσικού Στόλου, ήταν να πραγματοποιηθεί μετά από τρεις ημέρες, καθώς η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για έξι ημέρες, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για την πρόωρη αυτή αναχώρηση. Η ρωσική ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.  Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA νωρίτερα είχε μεταδώσει πως η επίσκεψη του ρωσικού Στόλου ήταν δείγμα αλληλεγγύης προς τη Συρία και πως η Δαμασκός θαυμάζει την θέση που τηρεί η Ρωσία υποστηρίζοντας το λαό της χώρας. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει πως η επίσκεψη της ρωσικής ναυτικής δύναμης στο συριακό λιμάνι ήταν η ανανέωση των προμηθειών σε πόσιμο νερό και τρόφιμα, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της δύναμης του Στόλου της βόρειας Θάλασσας σε Ατλαντικό και Μεσόγειο.