“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Εορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού

"᾿Ασπάζεται ὑμᾶς Λουκᾶς ὁ ἰατρός ὁ ἀγαπητός", γράφει στήν πρός Κολασσαεῖς (δ΄14) ἐπιστολή του ὁ ᾿Απόστολος Παῦλος, γιά τόν ῾Αγιο ᾿Απόστολο καί Εὐαγγελιστή Λουκᾶ, τοῦ ὁποίου, ἡ ᾿Εκκλησία μας ἑορτάζει τή μνήμη στίς 18 ᾿Οκτωβρίου.
Ο ᾿Απόστολος Λουκᾶς, πούδέν εἶναι ἀπό τούς "αὐτόπτας" τοῦ Λόγου,῞Ελληνας στήν καταγωγή καί τήν ἀνατροφή,ἔγινε συνέκδημος καί συνοδός τοῦ᾿Αποστόλου Παύλου καί μᾶς ἄφησε δύοβιβλία στήν Καινή Διαθήκη, τό φερώνυμοΕὐαγγέλιο καί τίς Πράξεις τῶν᾿Αποστόλων.῾Ο ῞Αγιος Λουκᾶς, ὀνομάζεται καί Εὐαγγελιστής τῆς Παναγίας, γιατί περισσότερο ἀπό τούς ἄλλους Εὐαγγελιστές, περιγράφει λεπτομέρειες καί παρέχει πολύτιμες πληροφορίες γιά τήν ῾Υπεραγία Θεοτόκο, στήν ἀρχή τοῦ Εὐαγγελίου του. 

«3 εβδομάδες πριν την κοίμησή του ο Άγιος Παΐσιος μας μίλησε για την Μεγάλη Ελλάδα που έρχεται..»

Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.: «Τι μου κατέθεσε ο Άγιος Παΐσιος για τα μελλούμενα στην Ελλάδα»

«Βρήκαμε τα καλυβάκια των γυμνών ασκητών, αλλά αυτοί τίθενται σε αορασία!»

Διήγηση γέροντος Παρθενίου Αγιοπαυλίτου: Μία φορά που πήγαμε πάνω στο βουνό με τον μακαριστό παπα- Ανδρέα, ευρήκαμε δυο καλύβες, με ξυλαράκια, με μία εικόνα και ένα καντηλάκι, και μία γωνιούλα, αλλά δεν βρήκαμε κανέναν.
Ψάξαμε από δω, από κει, αλλά δεν τον βρήκαμε, ενώ ήταν εκεί ο άνθρωπος, γιατί και το καντηλάκι και ένα φαναράκι με λαδάκι ήταν αναμμένο και ένα βιβλίο που διάβαζε εκεί πέρα, αλλά δεν τον βρήκαμε.
Άλλη φορά ξαναπήγαμε και βρήκαμε άλλη καλυβούλα εκεί πάνω. Εκεί που τελειώνουν τα απότομα βράχια και αρχίζουν τα δένδρα, βρήκαμε το Καλυβάκι και ένα ντορβαδάκι με λίγο παξιμάδι κρεμασμένο, εκεί όλα τα πραγματάκιά του, αλλά αυτόν δεν τον βρήκαμε εκεί.

Εμπειρίες ψηλαφητής θείας Χάριτος στο κελλί του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή!

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
Την εποχή εκείνη εις την Μικράν Αγίαν Άννα, όταν λειτουργούσα, εις το κελλί του Γέροντα Ιωσήφ [του Ησυχαστή (1898-1959)], ζούσα μεγάλες καταστάσεις Χάριτος. Έβλεπα να πλημυρίζει Χάριν όλη η Εκκλησία() γέμιζε από Χάριν! Βλέπει κανείς μυστήρια τότε. Αλησμόνητες θα μείνουν εκείνες οι καταστάσεις Χάριτος!
Ο Γέροντας Ιωσήφ έβλεπε Χάριν ορατή, τρόπον τινά, ψηλαφητή! Γέμιζε από Χάριν αισθητή, ψηλαφητή η εκκλησία. Κατά τη θεία Λειτουργία, έβλεπε ο Γέροντας Ιωσήφ την Χάριν να γεμίζει την εκκλησία. «Οράται η Χάρις; Ναι, οράται, όπως με βλέπεις και σε βλέπω». Τώρα, έχοντας πείρα σ’ αυτό καταλαβαίνεις αυτό που έλεγε ο Γέροντας.

Από σήμερα αρχίζει τα δρομολόγια προς το Άγιον Όρος το πλοίο «Παναγία Εγγυήτρια»

Με ένα ακόμα πλοίο ενισχύεται η ακτοπολοϊκή σύνδεση του Αγίου Όρους με την Ουρανούπολη, καθώς το ενδιαφέρον για προσκυνηματικό τουρισμό αυξάνεται κάθε χρόνο.Τη συγκεκριμένη γραμμή τη λειτουργεί η εταιρεία Αγιορείτικες Γραμμές την τελευταία 12ετία, ενώ το συγκεκριμένο πλοίο, όπως είπε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας Ρηγίνος Τσάνος, θα εκτελεί από σήμερα το δρομολόγιο Ουρανούπολης -Δάφνης Αγίου Όρους, με μεταφορική ικανότητα 500 επιβατών και φορτηγών.
«Λέγεται Παναγία Εγγυήτρια, και εκφράζει την επιθυμία μας να εγγυόμαστε τη μεταφορά των προσκυνητών και των μοναχών στο Άγον Όρος», είπε ο κ. Τσάνος.

{ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ} M.Μ. Νεόφυτος: «Άρχισαν να πραγματοποιούνται οι προφητείες του Αγίου Παΐσίου»



Συνέντευξη του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στον τηλεοπτικό σταθμό Sigmalive, όπου με παρρησία κι αρχιερατική ευθύνη μιλά για όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν αφορούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά όλο τον κόσμο. Ο Πανιερώτατος αναφέρεται στις προφητείες του Γέροντος Παϊσίου κι άλλων αγίων ανθρώπων του Θεού, που μίλησαν προ πολλών ετών για όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία είναι η απαρχή μιας μεγαλύτερης πολεμικής σύρραξης, ενός παγκόσμιου πολέμου. Μιλά επίσης, για τη λύση του Κυπριακού, τον Ερντογάν και τις δικές του οθωμανικές φιλοδοξίες, τη διάλυση της Τουρκίας, το ισλαμικό κράτος και τους ισλαμιστές,  την ανανέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.ά.
Πηγή αναδημοσίευσης οπτικοακουστικού υλικού: Sigmalive

“Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα, επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία, προς το Μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχονται.…”

Ο Γέροντας Παΐσιος αποκαλύπτει στον Ανέστη Μαυροκέφαλο, τα γεγονότα που θα προηγηθούν της παράδοσης της Κωνσταντινούπολης στους Έλληνες, όπως επίσης και ορισμένα από εκείνα που θα ακολουθήσουν.
Καθώς η καταγωγή μας είναι απ’ την Καππαδοκία και η μία γιαγιά μας κατάγεται απ’ το χωριό του Γέροντα, απ’ τα Φάρασα, ενώ η άλλη απ’ την Καισάρεια, έχουμε κοινές ρίζες με το Γέροντα, και επειδή εκείνα τα μέρη μας πονάνε ιδιαίτερα τώρα που είναι σε ξένα χέρια, ρωτούσα συνέχεια το Γέροντα για την Τουρκία, τι θα γίνει με τον Ελληνισμό και άλλα σχετικά.

Σπουδαιότερη από την ενημέρωση των ειδήσεων είναι η προσευχή!!!

… Τι ευαισθησία είχε αυτός ο άνθρωπος (ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)!
Αυτό φαίνεται καθαρά στην αναφορά που κάνω όταν περιγράφω την επίσκεψη του π. Διαδόχου, όπου έλαβε χώρα μία συζήτηση πάρα πολύ ένδιαφέρουσα άνάμεσα σε έναν από τους πνευματικούς πατέρες του μοναστηριού και τον Σιλουανό.
Ο πνευματικός αυτός πατέρας, έχοντας διαβάσει κάποια πράγματα από μία έφημερίδα, απευθυνόμενος στον Σιλουανό τον ρώτησε:

Άγιος Νεκτάριος : “Ὁ βλάσφημος ἀγανακτεῖ κατά τοῦ Θεοῦ καί βγάζει ἀπό τήν πονηρή καρδιά του βλάσφημες ἐκφράσεις, γεμάτες χολή καί ἀσέβεια!”

Ἁγίου Νεκταρίου - Λόγος περὶ βλασφημίας.    Νεοελληνικὴ Ἀπόδοση
Βλασφημία! Λέξη φοβερὴ, λέξη ποὺ προκαλεῖ ἀποτροπιασμό, λέξη ποὺ φανερώνει ἀσέβεια πρὸς τὸ Θεό.
Ἡ βλασφημία εἶναι ἔκφραση μίσους κατὰ τοῦ Θεοῦ, εἶναι ἀποτέλεσμα βρώμικης καρδιᾶς καὶ χαρακτηρίζει πονηρὴ ψυχή.
Ἡ βλασφημία προκαλεῖται ἀπὸ ἄνθρωπο ποὺ εἶναι αἰχμάλωτος στοὺς δαίμονες καὶ στὴν ψυχὴ καὶ στὸ σῶμα.
Ὁ βλάσφημος ἐξουσιάζεται ἀπὸ τὸν πονηρὸ δαίμονα, εἶναι ἡ φωνὴ ποὺ ἐξέρχεται ἀπὸ τὸ βάθος τῆς κακίας, εἶναι ἡ ἠχὼ τοῦ Ταρτάρου.
Ὁ βλάσφημος ἀγανακτεῖ κατὰ τοῦ Θεοῦ καὶ βγάζει ἀπὸ τὴν πονηρὴ καρδιά του βλάσφημες ἐκφράσεις, γεμάτες χολὴ καὶ ἀσέβεια!

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά: Ομιλία περί της θεραπείας του δαιμονιζομένου των Γαδαρινών (Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Η Ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας.

Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, Κεφ. Η. 27 – 39.
Τω καιρώ εκείνω, Εξελθόντι τω Ιησού εις την γην των Γαδαρινών, υπήντησεν αυτώ ανήρ τις εκ της πόλεως, ός είχε δαιμόνια εκ χρόνων ικανών, και ιμάτιον ουκ ενεδιδύσκετο, και εν οικία ουκ έμενεν, αλλ’ εν τοις μνήμασιν. Ιδών δέ τον Ιησούν και ανακράξας, προσέπεσεν αυτώ και φωνή μεγάλη είπε: τί εμοί και σοί, Ιησού, υιέ του Θεού του υψίστου; Δέομαί σου, μή με βασανίσης. Παρήγγειλε γάρ τω πνεύματι τω ακαθάρτω εξελθείν απο του ανθρώπου.

Που θα είναι οι Αμερικάνοι όταν τροχάδην θα κατεβαίνουν οι Ρώσοι μέσω τουρκίας στην Παλαιστίνη και το Σουέζ;

Πως θα στραβώσει το σχέδιο των αντίχριστών και θα αναδειχθεί το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ; «Γήπεδο η Παλαιστίνη – τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα». ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Πάμε ένα στάδιο επικείμενων ως φαίνεται εξελίξεων πιο πέρα γιατί η Συρία σέρνει την ανθρωπότητα σε μεγάλες περιπέτειες.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τρέχει το  ανθρώπινο σχέδιο που είναι  «θα βάλουν τον τούρκο να τελειώσει τον Έλληνα, μετά τον Ρώσο να διαλύσει τον τούρκο και να εμπλακεί σε ατέλειωτες αναμετρήσεις και μετά να κάνουν τον δικό τους ηγέτη (πλανητάρχη)»