“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

“Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει”

«Το καθεστώς του Αιγαίου δεν αλλάζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την συζήτηση για τα εθνικά θέματα, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ειρήνη, ενώ πρόσθεσε ότι απειλές πολέμου δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. «Πολιτική μας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες», είπε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «oι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς τους φίλους». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για την «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε., δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την εισβολή και την κατοχή στη Κύπρο. Αναφερόμενος στα Bαλκάνια είπε ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρολό και μιλώντας για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για λύση καθώς, όπως τόνισε «διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις». «Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

http://www.protothema.gr

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 16 ΤΡΙΣ. Κ.Μ. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Στη θαλάσσια λεκάνη της ανατολικής μεσογείου στο σημείο όπου συνορεύουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας, βρέθηκαν πριν από ένα μήνα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η τεράστια αυτή ποσότητα στην περιοχή Λεβιάθαν όπως ονομάζεται θα αντληθεί τώρα από το Ισραήλ και την Κύπρο παρότι σε αυτήν έχει δικαίωμα και η Ελλάδα. Και τούτο διότι η χώρα μας δεν έχει ορίσει τη δική της ΑΟΖ στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο reuters ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης ήδη γίνονται συνομιλίες με το Ισραήλ για τη μεταφορά στην Ευρώπη του φυσικού αερίου από την περιοχή λεβιάθαν μέσω της Ελλάδας. «Οι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να θεωρηθεί η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, εφόσον βρίσκεται επί του φυσικού δρόμου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης. Ο Χ. Παμπούκης επεσήμανε ότι η Κίνα - η οποία προσφέρθηκε πέρυσι να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα - μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, υπό την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι οι Κινεζικές επιχειρήσεις εξετάζουν επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Ελληνικών Σιδηροδρόμων - έχει προταθεί η ιδιωτικοποίηση και των δύο οργανισμών - αλλά αυτό θα γίνει μέσω διαγωνισμού που θα διέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

http://www.newsbomb.gr

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ"!


Με "ολική ρήξη" προειδοποιεί την κυβέρνηση ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μέχρι τώρα τηρούσε σαφώς φιλική προς αυτήν, στάση.  Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλάει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, την οικονομική κρίση, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία. Ο .Ιερώνυμος «αιφνιδιάζει» με τον τρόπο που στέλνει το μήνυμά του στη κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τις προσθέσεις του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Η φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» είναι ενδεικτική του ύφους της συνέντευξης και τον λεγομένων του Αρχιεπισκόπου που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την εκκλησία. Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καταλαμβάνει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας για το οποίο ο κ.Ιερώνυμος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς η εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία και ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας, «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών» λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι η πολυσυζητημένη εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που κατά καιρούς έχουν περιγραφεί. Όσον αφορά στον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι σαφής «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας» και τονίζει ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση. Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει για την οικονομική κρίση αναφερόμενος στις ευθύνες αυτών που ψηφίζουν και εκείνων που εκλέγονται αλλά και για την στάση «σιωπής» που έχει τηρήσει από την εκλογή του έως σήμερα και τονίζει ότι η στάση του έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν του δοθεί το "πράσινο φως" από την Ιερά Σύνοδο στην οποία το κλίμα είναι σαφώς πολεμικό κατά της κυβέρνησης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε την περίοδο 2002-2003 για μια προσπάθεια αποδυνάμωσης και πτώσης της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ". Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν στοιχεία γύρω από τη “Βαριοπούλα”, είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο ότι η όλη επιχείρηση περιλάμβανε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και στα ύδατα του Αιγαίου. Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε ως στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”. Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου «Βαριοπούλα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga”, «προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης». Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι «εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας». Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. «Οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα». Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών. Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.

http://www.newsbomb.gr