“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σε κλοιό ασφαλείας από ισραηλινά UAV οι έρευνες για πετρέλαιο στην Κύπρο


Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στήσει επιχείρηση επιτήρησης, με κύριο όπλο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (UAV), γύρω από την πλατφόρμα «Όμηρος» που διεξάγει τις έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου. Ο κλοιός ασφαλείας είναι ασφυκτικός: Τίποτε δεν μπορεί να πλησιάσει από θάλασσα ή από αέρα την πλατφόρμα σε απόσταση μικρότερη των 5 μιλίων, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Ισραηλινούς.
Τα αεροσκάφη UAV δίνουν επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα ισραηλινά επιτελεία. Είναι εξάλλου γνωστό ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει υψηλή τεχνολογία στον τομέα της στρατιωτικής ρομποτικής και ειδικότερα στα UAV.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απειλές Νταβούτογλου στο Ισραήλ" μην παρέμβεις έξω από τα χωρικά ύδατα σου"

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξαπέλυσε απειλές και στο Τελ Αβίβ, καθώς τόνισε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στην περιοχή οποιοσδήποτε περιορισμός της ναυσιπλοΐας επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά μου συμφέροντα, εμείς δίνουμε το εξής μήνυμα: “εσύ να κοιτάς τα δικά σου χωρικά ύδατα, πέραν των ορίων αυτών δεν μπορείς να παρέμβεις μονομερώς”. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.     

http://www.onalert.gr/

Η Γερμανία μας χρωστάει 70 δισ. ευρώ... αλλά μας έχει στον τοίχο

Η Ελλάδα είχε δώσει κατοχικό δάνειο 476 εκατομμυρίων μάρκων στη Γερμανία που ποτέ δεν αποπληρώθηκε. H γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag" στο πρωτοσελίδό της έχει άρθρο με τίτλο "Οφειλούμε ακόμα χρήματα στους Έλληνες" και αναφέρεται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων.
Το συγκεκριμένο δάνειο, σύμφωνα με το πρωτοσελίδο της εφημερίδας το είχε παράσχει η Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς ο ευρωπαίος εταίρος μας να μας το αποπληρώσει ποτέ. Μάλιστα, στο άρθρο αναφέρεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί λογαριασμοί από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα εάν τα συγκεκριμένα χρήματα θεωρηθούν ως κανονικό δάνειο και όχι ως μία εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε οι απαιτήσεις της Ελλάδας για αποπληρωμή θα μπορούσαν ακόμα να είναι σε ισχύ. Το συγκεκριμένο δάνειο των 476 εκατομμυρίων μάρκων πλέον με τα επιτόκια και τους τόκουις υπολογίζεται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα όχι μόνο δεν χρειάζεται να λάβει αιματηρά μέτρα, αλλά απλά να διεκδικήσει την αποπληρωμή του δανείου που έδωσε στη Γερμανία.


http://www.newsit.gr/

Η Τουρκία παίρνει ρίσκα επικίνδυνα και για την ίδια

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα, θα ήταν όπως επεσήμαναν διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, η έναρξη πραγματικών εργασιών στα ανοικτά δυτικά της Πάφου και ανάμεσα σε Πάφο και Καστελόριζο, κάτι που θα αμφισβητούσε ευθέως και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δυνατότητες της Αθήνας να αντιδράσει αλλά -ενδεχομένως και κυρίως- θα αμφισβητούσε στην πράξη τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, θα αποτελούσε ως εκ τούτου και σημαντικό τουρκικό κεκτημένο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Οι προκλήσεις των καιρών για Αθήνα και Λευκωσία είναι αρκετές. Μέσα από αυτές τις προκλήσεις και αναλόγως χειρισμών είναι ταυτόχρονα δυνατό να διασφαλιστούν τεράστιες προοπτικές και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία παίρνει ρίσκα, ίσως περισσότερα και πιο επικίνδυνα για την ίδια αυτή τη φορά. Επιχειρεί μεγάλα και ίσως να χάσει και μεγάλα.

Απόσπασμα από Άρθρο του Πάρη Ποταμίτη με τίτλο Ενεργειακός πυρετός στη Ν.Α. Μεσόγειο

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  18/09/2011 ΣΕΛ.12

http://infognomonpolitics.blogspot.com