“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Για τον Γέροντα Άγιο Παΐσιο

Νίκος Ορφανίδης
Καθώς πανηγυρίζει και ανθοφορεί η πλάση εις το μέσον του Χειμώνος μὲ την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, επιστρέφουμε στα αγιασμένα χώματα της Καππαδοκίας, στα Φάρασα του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου επιστρέφουμε ξανά, που τον υποδέχθηκε προ πολλού εις την χορείαν των αγίων, αυτόν τον ταπεινό Γέροντα της ασκήσεως και της απέραντης αγάπης και υπομονής.
Πανηγυρίζει το Άγιον Όρος, όπως κι η Θεσσαλονίκη, η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου τα λείψανα του αγίου Αρσενίου και ο τάφος του αγίου Γέροντος Παϊσίου.

Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου...

Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου,
πνεύμα αργίας, περιεργίας,
φιλαρχίας, και αργολογίας μη μοί δως.

Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης,
υπομονής, και αγάπης χάρισε μοί τω σω δούλω.

Ναί Κύριε Βασιλεύ,
δώρησαι μοί του οράν τα εμά πταίσματα,
και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου
ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν.

Ποίημα Εφραίμ του Σύρου

www.agioritikovima.gr

Guardian: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στις αγορές - το ίδιο πρέπει να κάνει και η βρετανική αριστερά»

Γιατί η Βρετανία δεν διαθέτει ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία; αναρωτιέται η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ζόι Γουίλιαμς. Και απαντάει: «Γιατί κανείς στο βρετανικό πολιτικό φάσμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αγορές και τα όργανά τους».

“Πριν ανακοινωθεί κάτι εξ' ονόματος της Ελλάδος θα πρέπει να μας ρωτάτε”

Σχόλιο Θ.Π.: Κάποιοι είχαν καταντήσει την Ελλάδα καρπαζοεισπράκτορα…. της Ευρώπης. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να αλλάξει αυτό, και οι εταίροι μας να μας φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό!!!
Δεν πέρασε πολύ ώρα και η πρόβλεψη των βρετανικών Times επιβεβαιώθηκε, η νέα κυβέρνηση αρνήθηκε να συναινέσει στις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας με σκοπό την ικανοποίηση των αμερικανικών συμφερόντων και την στήριξη του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κίεβου.
Ειδικά για το Κίεβο στην κυβέρνηση Α.Τσίπρα έχουν σοβαρότατους ενδοιασμούς αφού τους θεωρούν ναζί, απευθείας απόγονους των ουκρανικών SS και του Ουκρανού χασάπη Στέπαν Μπαντέρα.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: “Κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα”

*Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία. Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός...
*Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε "χάρισμα". Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας... Μάλιστα, όσα πιο πολλά "αρπάζεις" τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΡΩΣΙΑ, ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ"

Η αποκατάσταση της οικονομικής αδικίας σε βάρος των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ο Πάνος Καμμένος παραλαμβάνοντας το "τιμόνι" του... υπουργείου από τον Νίκο Δένδια, σε μια τελετή παράδοσης - παραλαβής που άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ελλήνων πιλότων του F16 που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία.

5 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΚΑΙ 4 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Οι εννέα υπουργοί του Τσίπρα που έδωσαν θρησκευτικό όρκο
Πέντε μέλη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ και τέσσερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του, την κ. Κουντουρά, την κ. Κόλλια, τον κ. Σγουρίδη και τον κ. Κουίκ, που μέτέχουν στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ "ΘΕΡΜΟ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ

"Σφαλιάρα" Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες: "Δεν μας ρωτήσατε για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας - Τις απορρίπτουμε"
Δεν πέρασε πολύ ώρα και η πρόβλεψη των βρετανικών Times επιβεβαιώθηκε, η νέα κυβέρνηση αρνήθηκε να συναινέσει στις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας με σκοπό την ικανοποίηση των αμερικανικών συμφερόντων και την στήριξη του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κίεβου.

Ἡ ἀπαγόρευση τοῦ θρησκευτικοῦ ὅρκου ἀπὸ τὴν Ὀρθόδ. Ἐκκλησία

Τοῦ Γεωργίου Ἰ. Μαντζαρίδη 
ὁμότιμου Καθηγητῆ τῆς Θεολογικῆς ΑΠΘ
Ὁ ὅρκος ἀποτελεῖ παλαιότατο φαινόμενο τοῦ κοινωνικοῦ βίου καὶ προϋποθέτει τὴν πίστη στὴ θεοκρισία, δηλαδὴ στὸ ὅτι ὁ Θεὸς ἢ κάποια ἄλλη ἀνώτερη δύναμη ἐπεμβαίνει στὰ πράγματα τοῦ κόσμου καὶ τῶν ἀνθρώπων, γιὰ νὰ ἀποκαταστήσει τὴν ἀλήθεια ἢ τὴ δικαιοσύνη καὶ νὰ τιμωρήσει τὸ ψεῦδος ἢ τὴν ἀδικία. Ὁ ὅρκος προϋποθέτει τὴ θρησκευτικὴ πίστη, γι’ αὐτὸ στὸν ἄθρησκο δὲν ἔχει νόημα. Μέσα ὅμως στὸ πλαίσιο τῆς ἀνεξιθρησκίας καὶ τῆς ἐλευθερίας τῆς συνείδησης, ἔχει εἰσαχθεῖ καὶ ὁ λεγόμενος “πολιτικὸς ὄρκος”. Αὐτὸς γίνεται μὲ ἐπίκληση τῆς τιμῆς καὶ τῆς συνείδησης τοῦ ὁρκιζόμενου καὶ ἔχει σὲ περιπτώσεις ψευδορκίας ἢ ἐπιορκίας τὶς ἴδιες νομικὲς συνέπειες μὲ τὸ θρησκευτικὸ ὅρκο.

Η ελληνικότητα του πολυπολιτισμικού Βυζαντίου

Στράτος Θεοδοσίου - Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Παν/μίου Αθηνών
Το Βυζάντιο, η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ήταν μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία, διαφόρων λαών και γλωσσών, που συν τω χρόνω –λόγω της δύναμης της ελληνικής γλώσσας– έγινε ελληνόφωνη. Η ελληνικότητα του Βυζαντίου ουσιαστικά έγκειται στη βαθμιαία υιοθέτηση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της αυτοκρατορίας της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παράδοσης και κυρίως της ελληνικής παιδείας.

''Η αμαρτία έγινε μόδα'' Του Αγίου Παισίου του Αγιορείτη

-Γέροντα, είπατε σε κανέναν ότι θα γίνη πόλεμος; Έτσι ακούσαμε. Είναι αλήθεια;
-Εγώ δεν λέω τίποτε και ο κόσμος λέει ό,τι θέλει. Και να ξέρω κάτι, πού να το πω;

-Τι βάρβαρο πράγμα, Γέροντα, ο πόλεμος!
-Αν οι άνθρωποι δεν είχαν αυτήν την ... “ευγέννεια” της αμαρτίας, δεν θα έφθαναν σ' αυτό το βάρβαρο. Πιο βάρβαρο ακόμη είναι η ηθική καταστροφή. Διαλύονται ψυχικά και σωματικά οι άνθρωποι. Μου έλεγε κάποιος: “Λένε για την Αθήνα, “ζούγκλα-ζούγκλα” και κανείς δεν φεύγει από 'κει! Όλοι “ζούγκλα” την λένε και όλοι στην ζούγκλα μαζεύονται”. Πώς έχουν γίνει οι άνθρωποι! Σαν τα ζώα! 

Δύο ξεχωριστές ορκωμοσίες με νόημα

25 Μαρτίου 1821
ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ-Καλάβρυτα
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός  ορκίζει  υπό την σκιά του υψωμένου λαβάρου της Εθνεγερσίας τους  Αγωνιστές του 21 κατά των Τούρκων κατακτητών.

ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα ετοιμάζονταν να διεξάγει η Τουρκία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του γνωστού αρθρογράφου Fikret Bılla που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Milliyet, με αφορμή το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.