“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

☦ Όσα ακούσει κανείς τα Χριστούγεννα στην εκκλησιά του φτάνει να ζήσει μια ολόκληρη χρονιά..!

«…πρέπει να προσέχουμε αυτά τα οποία περιέχονται στα βιβλία της Εκκλησίας και τα οποία είτε αναγινώσκονται είτε ψάλλονται στους ναούς και ιδιαίτερα τώρα τις μεγάλες γιορτές.

☦ «Τι θαυμάζεις Μαριάμ;»

Καθώς ζούμε τα Χριστούγεννα, η μορφή της Αγίας Θεοτόκου, της Παναχράντου Μητέρας του Κυρίου μας, καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πιστών.

Έκτακτο το μεγαλείο της, διότι μόνην εκείνην εξέλεξε ο Θεός να γίνει εκλεκτό όργανο, από την οποία ο Μονογενής Του Υιός θα προσελάμβανε την ανθρώπινη φύση και θα ερχόταν μεταξύ των ανθρώπων ως Σωτήρας και Λυτρωτής.

☦ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

"".. Γιατί στην Ελλάδα μας τόση ανακατωσιά;

        Γιατί τόση αναστάτωση;

        Γιατί το ξεχαρβάλωμα σε αυτόν τον τόπον, από τη μία άκρη στην άλλη;

                Τι συμβαίνει;

☦ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ Ο τρωθείς υπό βελών ένδοξος μάρτυς του Χριστού

Μεταξύ των ενδόξων μαρτύρων του 3ου μ.Χ. αιώνα, που έλαβαν από τον στεφανοδότη Κύριο τον αμάραντο στέφανο της αιωνίου δόξας είναι και ο τιμώμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 18 Δεκεμβρίου Άγιος Σεβαστιανός και οι συν αυτῴ μαρτυρήσαντες Ζωή, Τραγκυλίνος, Νικόστρατος, Κλαύδιος, Κάστωρ, Τιβούρτιος, Κάστουλος, Μαρκελλίνος και Μάρκος. Ο Άγιος Σεβαστιανός έζησε και μαρτύρησε επί των ημερών του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (245 - 313μ.Χ.) , ο οποίος υπήρξε σκληρότατος διώκτης των χριστιανών και βασίλευσε μεταξύ των ετών 284-305μ.Χ. Καταγόταν από τα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το σημερινό Μιλάνο, το οποίο ανακηρύχθηκε από τον Διοκλητιανό πρωτεύουσα του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας.

☦ Ο Σταυρός που κουβαλάω είναι πολύ βαρύς

Μπορεί να παραπατάς, μπορεί ακόμα και να πέφτεις, όμως ο Θεός είναι πάντοτε εκεί για να σε βοηθήσει να τα ξεπεράσεις

Κάποτε, κάποιος νεαρός έφτασε στα όρια της απελπισίας. Πολλά τα προβλήματα. Ήταν πελαγωμένος. Αντικρίζοντας μόνο αδιέξοδο, έπεσε στα γόνατα προσευχόμενος, λέγοντας: “Κύριε, δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν αντέχω άλλο. Ο σταυρός που κουβαλώ είναι πολύ βαρύς, ασήκωτος”.

☦ «Όποιος αφήνει τα κοσμικά για τα ουράνια, είναι σαν να χάνει μια χάλκινη δραχμή και να κερδίζει εκατό χρυσές» Μέγας Αντώνιος

☦ “Το ΘΑΥΜΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας συνεχίζεται…”

Το ΘΑΥΜΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας συνεχίζεται .. ας λάβουμε το μήνυμα και να ανασκουμπωθούμε σε ΠΡΟΣΕΥΧΗ και σε έργα, που θα μας φωτίζει ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ τι πρέπει να κάνουμε στα επερχόμενα… 

Ο χρόνος των σκοτεινών δυνάμεων δείχνει να τελειώνει… 

Οι αντίχριστοι θα θελήσουν πρώτα να καταστρέψουν την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ και μετά να φύγουν…

☦ Τα μεγάλα κατορθώματα της προσευχής...

Ο σεβαστός Γέροντας Γεράσιμος o Υμνογράφος ανέφερε ότι είχε δώσει στον πάμφτωχο Καρουλιώτη ασκητή Φιλάρετο διακόσιες δραχμές το έτος 1935 , καθότι ο Φιλάρετος βρέθηκε σε μία μεγάλη ανάγκη: «Τον είχα δει πολύ στενοχωρημένο και του είπα: Μη στενοχωριέσαι, αββά. Πάρε τα χρήματα αυτά. Δεν χρειάζεται να μου τα επιστρέψεις. Κάνε μια προσευχή στον Πανάγαθο Θεό να με ελεήσει».

☦ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ


π. Δημητρίου Μπόκου

«Ἐγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ φεῦγε εἰς Αἴγυπτον» (Ματθ. 2, 13)

Έκοψε το γρήγορο τρεχαλητό του, καθώς στο εξασκημένο αυτί του έφτασε χαρούμενο μουρμουρητό τρεχούμενου νερού. Χώθηκε στα χαμόκλαδα αναζητώντας με λαχτάρα την πηγή.

☦ Την Κυρία Θεοτόκο να μην Την λυπούμε, να Την έχουμε αδιαλείπτως στο στόμα μας.

Το ''Θεοτόκε Παρθένε..'' και το ''Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε και Κεχαριτωμένη Μαρία..'' να μην λείπει από το στόμα μας.

Έτσι να Την ικετεύουμε και να Την παρακαλούμε, γιατί χαίρεται η Παναγία, χαίρεται και ο Χριστός μας όταν υμνολογούμε την Μητέρα Του.

Γερόντισσα Μακρίνα (Βασσοπούλου)

proskynitis

☦ Ο ''Μεγάλης Βουλής Άγγελος'', στην Ορθόδοξη εικονογραφία

«ὅτι παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθηἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ μεγάλης βουλῆς ἄγγελος ἐγὼ γὰρ ἄξω εἰρήνην ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας εἰρήνην καὶ ὑγίειαν αὐτῷ» (Ησαίας 9,5)

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Απεσταλμένος του Θεού Πατρός...και παρουσιάζεται ως ο 'Άγγελος της Μεγάλης Βουλής" στην Ορθόδοξη εικονογραφία...Αυτός πραγματοποίησε τη Σωτηρία του Ανθρωπίνου Γένους

☦ "τους καθαρούς θα τους διακρίνουμε, όταν αποφασίσουμε και εμείς να καθαρίσουμε τις ζωές μας"

ΦΩΤΟ - η Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης

Μας είπε  γέροντας στην προσπάθεια του να  ενισχύσει με παραμυθητικό λόγο σε όλα αυτά τα σκανδαλώδη που συμβαίνουν στις ώρες μας.

Και επειδή είναι πνευματικό τέκνο του μακαριστού γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη μας συνέστησε μέσω της φράσης του αγίου γέροντος του:

☦ Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Διονυσίου του Νέου, του εκ Ζακύνθου, επισκόπου γενομένου Αιγίνης

Ο άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στην Ζάκυνθο, σε οικογένεια επιφανή και ευλαβή. Από την παιδική ήδη ηλικία του επέδειξε ζωηρή ευφυΐα και ιδιαίτερη κλίση για την πνευματική ζωή. Σύντομα απέταξε ότι του ήταν αγαπητό για να αφοσιωθεί στον αγώνα εναντίον των εγκοσμίων, της σαρκός και του διαβόλου, και εκάρη μοναχός σε μονή των Στροφάδων νήσων, που βρίσκονται λίγα μίλια νοτίως της Ζακύνθου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, γρήγορα κατέστη υπόδειγμα αρετής και μοναχικής υπακοής ακόμη και για τους εμπείρους συμμοναστές του. Οι νηστείες πλέον, οι καθημερινές σχεδόν ολονύκτιες αγρυπνίες, η προσευχή και η διαρκής περισυλλογή τον ανύψωσαν στο αξίωμα της ιερωσύνης και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Κεφαλονιάς Φιλόθεο (1570).

☦ Μέσα στον κόσμο των ιερών εικόνων ο ήλιος δεν δύει ποτέ!

Παταπίου μοναχού Καυσοκαλυβίτου

(…) Στήν παράσταση τῆς εἰκόνας τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, μέ τήν ταυτόχρονη ἀπεικόνιση μέσα στήν ἴδια σύνθεση γεγονότων πού διαφέρουν χρονικά μεταξύ τους, δίνεται μία ἄλλη αἴσθηση τοῦ χρόνου, πού εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἐνόρασης τῶν Χριστουγέννων ὡς γεγονότος ἱστορικοῦ ἀλλά καί πέρα ἀπό τήν ἱστορία· γεγονότος μυστηριακοῦ, ἐξωχρονικοῦ. Γιά παράδειγμα: ἡ ταυτόχρονη παρουσίαση τοῦ Χριστοῦ στή φάτνη καί στό λουτρό, καί οἱ Μάγοι πού ταξιδεύουν καί συγχρόνως προσφέρουν τά δῶρα τους στόν Χριστό. Ὑπογραμμίζεται ἐδῶ ἡ ὑπέρβαση τοῦ τρισδιάστατου φυσικοῦ χώρου καί χρόνου καί ἡ ἀναγωγή του σέ ἕνα συνεχές ‘‘ἐδῶ’’ καί ἕνα διαρκές δοξολογικό ‘‘παρόν’’.

☦ Τό 1988 ἦλθε στό Ἅγιον Ὄρος ἕνας εὐσεβής ἑλληνοαμερικανός.

Ἐπῆγε στό Μεγάλο Κελλίον «Μπουραζέρη», προκειμένου νά συναντήσει τόν ἔμπειρο ἁγιογράφο π. Ἀρσένιο.

Εἶδε στό ἁγιογραφεῖο τῶν Πατέρων πολλές εἰκόνες. Τοῦ ἄρεσε μία τῆς Παναγίας τῆς Πορταΐτισσας καί ζήτησε νά τήν ἀγοράσει.

Ὁ Πατήρ τοῦ εἶπε ὅτι εἶναι παραγγελία ἀπό ἄλλον καί δέν μπορεῖ νά τήν δώσει.

☦ Όταν δεν ζούμε αυτά πού λέμε στην προσευχή, αυτές οι προσευχές είναι μάταιες.

Πρέπει να επιμένουμε στην εσωτερική εργασία. Όταν δεν ζούμε αυτά πού λέμε στην προσευχή, αυτές οι προσευχές είναι μάταιες. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να ξεπερνάμε τις καθημερινές μας δυσκολίες κάνοντας κάποια επιφανειακά θρησκευτικά καθήκοντα, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για τούς καιρούς πού έρχονται. Αν δεν έχουμε συντετριμμένη καρδιά, δεν θα μπορούμε να αντέξουμε στα ψυχολογικά βασανιστήρια.

☦ “ΒΗΘΛΕΕΜ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥ”

π. Νικηφόρου Νάσσου

Τήν παραμονή τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Δεσποτικῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, τῆς Μητροπόλεως τῶν ἑορτῶν κατά τόν ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο, ἀκοῦμε στούς Ναούς νά ψάλλεται μεταξύ ἄλλων, ἕνας θαυμάσιος ὕμνος, ἕνα ἰδιόμελο τῶν Μεγάλων Ὡρῶν (Α΄ Ὥρας), τό ἑξῆς: «Βηθλεὲμ ἑτοιμάζου· εὐτρεπιζέσθω ἡ φάτνη· τὸ Σπήλαιον δεχέσθω, ἡ ἀλήθεια ἦλθεν· ἡ σκιὰ παρέδραμε· καὶ Θεὸς ἀνθρώποις, ἐκ Παρθένου πεφανέρωται, μορφωθείς τὸ καθ᾿ ἡμᾶς, καὶ θεώσας τὸ πρόσλημμα. Διὸ Ἀδὰμ ἀνανεοῦται σὺν τῇ Εὔᾳ, κράζοντες· Ἐπὶ γῆς εὐδοκία ἐπεφάνη, σῶσαι τὸ γένος ἡμῶν».

☦ Ποιος είναι ο Παλαιός Των Ημερών της όρασης του Δανιήλ;

Ο Δανιήλ είδε τον Θεό Λόγο ως Παλαιό τών Ημερών

Η υμνολογία της Εκκλησίας και η πλειονότητα των αγίων Πατέρων είναι ομόφωνοι στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, όπως και η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Μήπως όμως υπάρχει και κάποια "παραφωνία";

☦ Καιρός για προσευχή γιατί ίσως έτσι επιβιώσουμε ψυχικά και σωματικά...

Φτιάξτε τον δικό σας χώρο προσευχής όσοι μπορείτε σε μια γωνιά του σπιτιού σας, δεν χρειάζονται πολλά αλλά θα είναι το καταφύγιό σας κι ο μυστικός χώρος όπου η ψυχή θα μπορεί να αναπνεύσει μαζί με τον φύλακα άγγελό σας… Δύσκολη η εποχή μας, καιρός για προσευχή γιατί ίσως έτσι επιβιώσουμε ψυχικά και σωματικά, και θα παραμείνουμε Άνθρωποι κοντά στους πιο πιστούς μας φίλους Αγίους και Μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης μας .. (proskynitis)