“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Στον μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό και μυροβλύτη Δημήτριο (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Είναι εγκώμιο με λαμπρό ύφος και ουσιαστικό περιεχόμενο. Προσφέρει στην αρχή μία έκθεση σχετικά με την παιδεία και την αρετή τού Δημητρίου, για τη διδασκαλική του προσφορά προς τους νέους στον τόπο τής Καταφυγής και για το μαρτύριό του.
Δίνει όμως και αλληγορική ερμηνεία στα επεισόδια, κάθε φορά που προσφέρονται. Έτσι το μαρτυρικό σώμα είναι η κρήνη του Θεού η γεμάτη μύρα και ο κήπος των αρετών και των χαρίτων, ενώ τα στόματα των τυράννων είναι οι πύλες τού Αδη. Είναι ολοφάνερο ότι το λείψανο του αγίου Δημητρίου βρισκόταν ακόμη στον ναό του, γιατί λέγεται εδώ, ότι το σώμα του «ανίησι μύρα», αναδίδει τώρα μύρα.

Τα λυπηρά της ζωής του ανθρώπου ως οδός μετανοίας

“Όποιος υποφέρει τα λυπηρά, θα πετύχει και τα χαρούμενα. Και όποιος ανέχεται με καρτερικότητα τα θλιβερά συμβάντα, δεν θα στερηθεί και τα ευχάριστα”, μας διαβεβαιώνει ο άγιος Νείλος ο Ασκητής. Πολλές είναι οι αιτίες που αναστατώνουν την ψυχή σου, τα λυπηρά που μας βασανίζουν και μας πληγώνουν.
Δοκιμασίες του παρελθόντος, οι δυσκολίες του παρόντος και οι φόβοι για το μέλλον. Κάποιες μπορεί να είναι μεγάλες, κάποιες μπορεί να φαίνονται μικρές. Ο θάνατος ενός προσφιλούς προσώπου, η οικονομική καταστροφή, η διάλυση ενός γάμου, η επίσκεψη ανίατης ασθένειας.

Επιτέλους καθέλκεται ο κάραβος του Κώστου

Γέροντας Γρηγόριος, Ηγούμενος Δοχειαρίτης
Ὁ Κῶστος εἶναι ἕνα πανέμορφο χωριὸ τῆς Πάρου. Στέκεται σὰν στέμμα στὴν κορυφὴ ἑνὸς λοφίσκου. Εἶναι τὸ μόνο χωριὸ ποὺ ἡ ἐκκλησιά του καὶ τὰ σπίτια του ἔχουν τὴν ἴδια ἀρχιτεκτονική. Μὲ πετρίτσες εἶναι δομημένο ὅλο τὸ χωριὸ καὶ ἡ ἐκκλησιὰ τοῦ ἁγίου Παντελεήμονος. Τὰ γύρω χωριὰ εἶχαν νὰ λένε γιὰ τὴν ἀφέλεια, ἁπλότητα καὶ ἀγαθότητα τῶν κατοίκων αὐτοῦ τοῦ οἰκισμοῦ. Ὅταν εἶδαν πὼς ὅλα τὰ παραλιακὰ χωριὰ ἔχουν καρνάγια καὶ καΐκια, ἔβαλαν στὸν νοῦ τους νὰ σκαλίσουν μία πέτρα, ποὺ πήγαινε νὰ σχηματίση καράβι. Ἄρχισαν μέρα-νύχτα νὰ σμιλεύουν τὸν βράχο, νὰ τοῦ δώσουν μορφὴ καραβιοῦ, μὲ σκοπό, ὅταν τὸ τελειώσουν, νὰ τὸ ρίξουν στὴν θάλασσα.

Στενά και Αιγαίο παίρνουν φωτιά: Τουρκία και ΗΠΑ σε τροχιά σφοδρότατης μετωπικής σύγκρουσης

Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Πρωτόγνωρες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε σχέση με την  Τουρκία που οδηγείται στο «ρωσικό άρμα» παγκόσμιας εξουσίας,  κάτι που επιδρά «καταιγιστικά» ήδη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σύμφωνα και με Ρώσους αμυντικούς αναλυτές και συμβούλους του Κρεμλίνου.

Το S-700 missile system της Ελλάδος είναι ΜΥΡΟΒΟΛΟ και λέγεται ΑΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τέλη δεκαετίας του 1980 και ο Νομάρχης της Κωνσταντινούπολης ήθελε να έχει λόγο στους προορισμούς των ταξιδιών στο εξωτερικό του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου του Α΄.
Ο Πατριάρχης αντιμετώπιζε με πικρία τις επιβαλλόμενες  απαξιωτικές επισκέψεις που έπρεπε να  κάνει  στον νομάρχη για να τον ενημερώνει ως αναφορά  τις εξόδους του από το Φανάρι.

Όμως η Βοήθεια του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ δεν άργησε.

Παρουσιάστηκε ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ σε ένα Αρχιερέα της Ελλαδικής Εκκλησίας, σήμερα μακαριστό, φίλο και γνωστό του Πατριάρχη  και του είπε: