“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

☦ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ-Ταπεινή προσωπική κατάθεσις

Τον Γέροντα Παίσιο είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από δύο αδελφούς και Πατέρες. Τον όσιο-λογιώτατο Μοναχό και λόγιο Αγιορείτη, τον π. Μωϋση, στου οποίου τη φιλόξενη καλύβη, την κειμένη απέναντι από την καλύβη του Όσίου Γέροντος, πάλιν και πολλάκις είχα αβραμιαίως φιλοξενηθεί, και από τον ακρίτα ιεροδιδάσκαλο και λόγιο, τον π. Διονύσιο Τάτση, ύστερα από τη μελέτη του θαυμάσιου βιβλίου του, «Αθωνικό Ημερολόγιο». Και λέω ότι τον γνώρισα, γιατί αυτοί οι δύο αδελφοί με προέτρεψαν να τον επισκεφθώ, τόσο με τον γαλήνιο και πειστικό λόγο του ό πρώτος, όσο και με τα γραφόμενά του ό δεύτερος.

☦ Η Πίστη μας σαν στήριγμα και σαν στόλισμα

(Εικόνα η Παναγία η Εγγυήτρια που βρίσκεται στο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Αθωνίτικη Βίγλα)
«Τι ήταν αυτό, μπαμπά;»
Η Ελλάδα ταπεινώνεται γιατί έχει να δοξαστεί. Τώρα, όμως, περνούμε την ταπείνωση και έχουμε μείνει με λιγότερα.
Είναι η ώρα της Πίστης που η Ελλάδα θα την έχει ως στήριγμα και όχι ως κόσμημα, έτσι για ομορφιά.  
«Κοίταξε» λέει ο Άγιος  Νικόλαος Βελιμίροβιτς σε κάποια επιστολή του, «ο άνθρωπος κρατάει το μπαστούνι. Και το μπαστούνι στηρίζει τον άνθρωπο. Μερικοί βέβαια το κρατούν για ομορφιά. Μα οι πιο πολλοί το έχουν για στήριγμα στον δύσκολο δρόμο τους. Έτσι και η Πίστη είναι και κόσμημα και στήριγμα. Όταν ήσουν πλούσιος, την είχες πιο πολύ για στολίδι. Τώρα την έχεις σαν το πιο αναγκαίο σου στήριγμα. Η Πίστη που στηρίζει, είναι πιο θερμή και πιο δυνατή, απο την Πίστη που απλώς στολίζει!».

☦ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΛΩΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ- Διάλογος με ένα κληρικό πρώην αρεοπαγίτη και πνευματικό παιδί του ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

η ΜΝΗΜΗ της σφαγής της Σμύρνης 27 Αυγούστου (και όχι του συνωστισμού) ήταν η αιτία να αναθυμηθούμε αυτά γιατί ο τούρκος ΣΉΜΕΡΑ  μας απειλεί με νέες σφαγές .
ΑΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ- ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΔΟΥΛΕΜΑ - ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

☦ Οι μασκοφόροι και οι υποστηρικτές τους δεν άκουσαν για τα θαύματα της Παναγίας;

1. «Γενεά ἄπιστος καί διεστραμμένη»
Ἐφέτος ἡ δεύτερη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τῆς Παναγίας μας, 16η Αὐγούστου, συνέπεσε νά εἶναι Κυριακή, καί διαβάσθηκε στήν Λειτουργία περικοπή ἀπό τό Κατά Ματθαῖον Ἅγιο Εὐαγγέλιο, ἡ ὁποία διηγεῖται τό θαῦμα τῆς θεραπείας τοῦ σεληνιαζομένου (=ἐπιληπτικοῦ) νέου, ἀσθένεια πού ὀφειλόταν σέ ἐπήρεια δαιμονική[1]. Ὁ πατέρας τοῦ παιδιοῦ ἄκουσε γιά τίς πάμπολλες θεραπεῖες σέ κάθε εἶδος ἀσθενείας πού ἐπιτελοῦσε ὁ Χριστός, ἀλλά καί οἱ μαθητές του ἐν ὀνόματι τοῦ Χριστοῦ, καί ἔφερε ἀπελπισμένος τόν γιό του, γιά νά ἀπαλλαγεῖ ἀπό τήν φοβερή ἀσθένεια, ἡ ὁποία πολλές φορές σέ κρίσεις παροξυσμοῦ τόν ἔρριχνε στίς φωτιές καί στά νερά, γιά νά καεῖ καί νά πνιγεῖ. Συνέβη ὅμως ὁ Χριστός μέ τούς τρεῖς Ἀποστόλους νά ἀπουσιάζουν στό ὄρος Θαβώρ, ὅπου ἔγινε ἡ ἔνδοξη Μεταμόρφωσή Του.

☦ Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

– Φωτιά!
– Φωτιά!
– Βάλαν φωτιά στη Σμύρνη!
Πεταχτήκαμε ορθοί. Κοκκινόμαυρες φλόγες τινάζονταν στον ουρανό, χοροπηδηχτές.
– Είναι κατά την Αρμενογειτονιά.
– Κατά κει φαίνεται νάναι.
– Πάλι οι Αρμεναίοι θα τα πλερώσουνε!
– Αποκλείεται να κάψουνε ολόκληρη τη Σμύρνη. Ποιο συμφέρον έχουνε; Αφού έγινε πια δική τους…

☦ Αγρυπνία απόψε στο Άγιον Όρος

Αγρυπνία απόψε στο Άγιον Όρος για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου).
Εορτάζουν: η Ιερά Μονή Ιβήρων ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου η Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα και πολλά κελλιά και καλύβες                                                
Χρόνια Πολλά

☦ "Όταν θα ακούσεις στην τηλεόραση...."

Θ.Π.: Ο Καθηγητής κ. Γ. Μάζης σήμερα σε παράθυρο με τον Ν. Ευαγγελάτο, για πρώτη φορά με φόντο τα 12 ν.μ.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΑΝΕΣΤΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ
Μετά ρωτάω: «Γέροντα, πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;»
«Όταν», λέει, «θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί”
Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994, Β΄Έκδοση, Σελ: 434

☦ ΜΕΓΑ ΣΗΜΕΙΟ : Κινείται ο Μέγας Αρχιερέας (Εικόνα) σε Κελί του Αγίου Όρους (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμβαίνει εδώ και 9 μήνες (βάλτε περίοδο αποκλεισμού της Ορθοδοξίας λόγω πανδημίας τις ημέρες του ΠΑΣΧΑ και Ελληνοτουρκικά και συμπληρώνονται οι μήνες) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ που γίνονται ή που θα γίνουν. η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ είναι ζωντανή και καθημερινή ΘΕΟΓΝΩΣΙΑ, συμπονετική και βιωματική με τα βάσανα των πιστών. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ μας δίνει ΜΕΓΑ ΣΗΜΕΙΟ.
Κωνσταντίνος Βαρδάκας

☦ Μην κατακρίνουμε τον αμαρτωλό

Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος ζητά, όχι μόνο να μην κατακρίνουμε τους άλλους αλλά και να σκεπάζουμε τα αμαρτήματα αυτών.
«Γίνε κοινωνός στα παθήματα όλων, αλλά στάσου με το σώμα σου μακριά από όλους. Κανένα να μη ελέγχεις και κανένα να μη κατηγορείς για τη συμπεριφορά του, ούτε και τον πιο κακό.

☦ 4 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Θωμά Μικραγιαννανίτη

Ο μακαριστός Γέροντας  Θωμάς Μικραγιαννανίτης ψάλλει σε παλαιότερη ιερά πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου το απολυτίκιο του Αγίου: «Την εν σαρκί ζωήν σου κατεπλάγησαν, Αγγέλων τάγματα…..» και «ξεσηκώνει» μουσικά και πνευματικά τους υπόλοιπους Λαυρεώτες μοναχούς όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο το οποίο δυστυχώς δεν είναι ολοκληρωμένο.  
Σήμερα που ο μακαριστός Γέροντας κλείνει 4 χρόνια από την κοίμηση του είμαστε σίγουροι πως και ο ίδιος  θα βρίσκεται ανάμεσα στα Αγγελικά τάγματα και θα ψάλλει  μαζί τους το απολυτίκιο του Αγίου,  «ξεσηκώνοντας» τους τόσο μουσικά όσο και πνευματικά.

Να έχουμε πάντα την ευχή του Γέροντα

Αμήν

Θ.Π.