“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

☦ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ (1770-1800) Ο δι’ απαγχονισμού μαρτυρικώς τελειωθείς στη Ρόδο λαμπρός γόνος της Ύδρας

Ανάμεσα στους πολύφωτους αστέρες που κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έλαμψαν με τη σθεναρή ομολογία και τη μαρτυρική τελείωσή τους για την αγάπη του Ιησού Χριστού κατά τη διάρκεια της ζοφερής περιόδου της Τουρκοκρατίας συγκαταλέγεται και ο δι’ απαγχονισμού μαρτυρήσας στη Ρόδο στις 14 Νοεμβρίου 1800 ένδοξος νεομάρτυς του Χριστού Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ο λαμπρός αυτός γόνος της αγιοτόκου και αγιοσκεπάστου νήσου των Υδραίων, ο οποίος αναδείχθηκε το κλέος και το καύχημα των νεομαρτύρων, αλλά και το θείο εγκαλλώπισμα των νήσων της Ύδρας και της Ρόδου.

☦ Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Ἀρθεὶς Φίλιππος ἐκ ποδῶν ἐπὶ ξύλου,

Τὰ τῶν ποδῶν σοι νίπτρα Σῶτερ ἐκτίνει.

Ἤρθης κἀκκεφαλῆς δεκάτῃ Φίλιππε τετάρτῃ.

Βιογραφία

Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ' όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος, και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ. Παραθέτουμε ορισμένα χωρία της Καινής Διαθήκης, στα οποία ο άναγνώστης μπορεί να μάθει περισσότερα για το Φίλιππο, σχετικά με τη ζωή του κοντά στο Χριστό: Ματθ. ι' -3, Μάρκ. γ' -18, Λουκ. στ' -14, Ιωάν. α' 44-49, Ιωάν. ιβ' 20-23, Πράξ. α' 13. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε ένα διάλογο (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ') που είχε ο Φίλιππος με τον Κύριο, όπου δίνει αφορμή στον Κύριο να φανερώσει ο ίδιος ότι είναι ομοούσιος με τον Πατέρα Θεό.

☦ Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Θαυματουργός

 Φωτός λαμπρόν κήρυκα νυν όντως μέγαν,

Πηγή φάους άδυτον άγει προς φέγγος.

Βιογραφία

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο της γέννησής του. (Ο Σ. Ευστρατιάδης όμως, στο αγιολόγιο του, αναφέρει ότι ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, από τον Κωνσταντίνο τον Συγκλητικό και την ευσεβέστατη Καλλονή). Ξέρουμε όμως, ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ' οπού και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος χάρη ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες.

☦ Είναι μακάριος εκείνος που έχει όχι έναν σταυρό αλλά…πέντε

Γέροντα, το σταυρουδάκι που μου δώσατε το φορώ συνέχεια και με βοηθάει στις δυσκολίες.

– Να, τέτοια σταυρουδάκια είναι οι δικοί μας σταυροί, σαν αυτά που κρεμούμε στον λαιμό μας και μας προστατεύουν στην ζωή μας. Τι νομίζεις, έχουμε μεγάλο σταυρό εμείς;

Μόνον ο Σταυρός του Χριστού μας ήταν πολύ βαρύς, γιατί ο Χριστός από αγάπη προς εμάς τους ανθρώπους δεν θέλησε να χρησιμοποιήση για τον εαυτό Του την θεϊκή Του δύναμη.

☦ Στάρετς Σέργιος : Γιατί πολλοί ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτό τους

Ένας ακόμη σύγχρονος Στάρετς, ο Στάρετς Σέργιος, συμφωνεί με τα λεγόμενα του Γέροντος Πορφυρίου και του Γέροντος Παϊσίου, που μόλις παρουσιάσαμε: «Στή βάση των ψυχικών ασθενειών», παρατηρεί ο Στάρετς Σέργιος, «βρίσκεται η υπερηφάνεια.

Θεμέλιο των ψυχικών ασθενειών είναι η θεώρηση του εαυτού μας ως κέντρου των πραγμάτων. Όλοι οι ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτό τους».

☦ Επιτέλους μια φωνή λογικής έξω από την τρομο-υστερία των "ειδικών"

Θ.Π.: ΤΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ? ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ? ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ? ΑΥΤΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΟΗ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ?  ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΜΙΛΑΝΕ!

"Αυτοί οι "κελιώτες" οι λεγόμενοι, διάγουν ασκητικό βίο, ζουν μόνοι τους μέσα στην φύση, κάνουν νηστεία και είναι λίγο οξύμωρο να κάνουν το εμβόλιο, λόγω της βαθιάς πίστης που έχουν στον Θεό, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι προπαγανδίζουν υπέρ του αντιεμβολιασμού".ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ - διοικητής του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

διαβάζουμε από την ΡΟΜΦΑΙΑ

☦ “ΜΗ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ…”. ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

“Ο πατήρ Παϊσιος μου είπε”, Αθανάσιος Ρακοβαλής, Έκδοση 16η, Σελίδα 141. Σημείωση 151 (10.09.1992).

-…Ναι, γέροντα, κάθονται και ασχολούνται με το σφράγισμα και δεν ασχολούνται με τον Χριστό..

-Όχι να φοβόμαστε και να αγχωνόμαστε με αυτό, αλλά να είμαστε ενημερωμένοι. Μην τυχόν και βρεθούμε σφραγισμένοι, χωρίς να το καταλάβουμε, και δεν γίνεται τίποτα μετά!

☦ Διδασκαλίες Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Τὴν χρυσήλατον σάλπιγγα, τὸ θεόπνευστον ὄργανον, τῶν δογμάτων πέλαγος ἀνεξάντλητον, τῆς Ἐκκλησίας τὸ στήριγμα, τὸν νοῦν τὸν οὐράνιον, τῆς σοφίας τὸν βυθόν, τὸν κρατῆρα τὸν πάγχρυσον, τὸν προχέοντα, ποταμοὺς διδαγμάτων μελιρρύτων, καὶ ἀρδεύοντα τὴν κτίσιν, μελῳδικῶς ἀνυμνήσωμεν.

*Όταν διαφθαρούν οι άρχοντες, οι σύμβουλοι, οι δικαστές, οι ιερείς, τίποτε πλέον δεν υπάρχει, που θα μπορέσει να εμποδίσει τον λαόν να καταστραφεί.