“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

☦ Μεγάλη Τετάρτη (Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και το νόημα της Μεγάλης Τετάρτης)

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου Καθηγητού

«Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης.

Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

☦ Τη Αγία και Μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής

«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα».

Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του όλους εμάς τους πιστούς Του, για να μας κάνει κοινωνούς των σωτηριών παθημάτων Του και του θριάμβου της Αναστάσεώς Του.

☦ Μεταξύ ουρανού και γης…..

Μνημονεύοντας ψυχές

Πριν από πολλά χρόνια, βρέθηκα στο Άγιον Όρος παρακολουθώντας μια αξέχαστη Θεία Λειτουργία σε ένα ταπεινό κελλάκι, με λειτουργό, ευλαβή Ιερομόναχο, αγιασμένη ψυχή που πλέον αυλίζεται εις τόπους, ένθα των δικαίων τα πνεύματα αναπαύονται...

☦ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ του 2022 τότε που θα αλλάξουν πολλά και θα φέρουν περισσότερα, θα γράφει ο ιστορικός.

Στις 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία αποπληρωμής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που ήδη έχουν παραλάβει οι χώρες της Δύσης από τη Ρωσία.

Τότε θα δούμε τι θα κάνει η Ρωσία, αν δηλαδή κόψει τη παροχή σε περίπτωση μη αποπληρωμής.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Απριλίου του 2022 οι Ρώσοι μας προετοιμάζουν:

☦ “Γέροντα, πότε θα ξεκινήσουν τα γεγονότα;”

Υπάρχει μία αντίληψη, απλωμένη στους περισσότερους, η οποία έχει δημιουργηθεί από τις προφητείες πού τόσο έντονα γράφονται και συζητούνται παντού, ότι δεν θα έχουμε θύματα από τον πόλεμο που έρχεται και ότι ο ρώσικος στρατός θα έρθει για μας σώσει. Αυτή η αντίληψη είναι επικίνδυνη επειδή δημιουργεί ένα αίσθημα εφησυχασμού. 

☦ Άγιος Γέροντας Ευμένιος των Λοιμωδών (λίγο πριν την κοίμηση του το 1999 για το κορονοϊό): «Παρασκευή 15 Μαΐου θα ‘ρθει η λύτρωση για την Ελλάδα!!!» (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 20 ΑΠΡ 2020)

ΘΗΒΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ;;;; ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΛΙ, ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΜΗΠΩΣ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΠΟΡΕΣ (ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΣΥΧΝΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ) ….


Λίγο πριν από την κοίμηση του ο π. Ευμένιος Σαριδάκης το 1999: Είκοσι χρόνια μετά θα βιώσει η Ελλάδα και η ανθρωπότητα μια πανδημία σαν τη λέπρα...  Θα ΄ναι Παρασκευή 15 Μαΐου όταν θα έρθει η λύτρωση

Πατήρ Ευμένιος· Ο κρυφός άγιος της εποχής μας († 23 Μαΐου 1999)‏

Καταγωγή

Η Εθιά, η πατρίδα του πατρός Ευμενίου, είναι ένα ορεινό χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 740μ. και απέχει από το Ηράκλειο 38 χλμ. Είναι πολύ άγονο μέρος, γι’ αυτό και οι κάτοικοί του μετοίκησαν σ’ ένα χαμηλότερο μέρος, στο χωριό Ροτάσι.