“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Γέροντας Γαβριήλ Αγιορείτης: «H καλοσύνη, η μετάνοια και η αγάπη θα σώσουν την ανθρωπότητα»

Για πολλά χρόνια, στο κελί τού Αγίου Χριστοδούλου κοντά στην πρωτεύουσα τού Άθω, Καρυές, ασκείται ο πασίγνωστος Γέροντας Γαβριήλ (από τις Καρυές) στον οποίο κι έρχονται για να πάρουν συμβουλή προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Ο αρχισυντάκτης τού περιοδικού Pokrov, ηγούμενος Κυπριανός (Γιάσενκο), μίλησε με τον Γέροντα.

– Πάτερ Γαβριήλ, τι θα ευχόσαστε για τούς ορθόδοξους;
–Να φροντίζετε τις οικογένειά σας, τα παιδιά και τούς απογόνους σας. Σάς εύχομαι να μην φιλονικείτε με τις συζύγους σας, να υπάρχει πάντα ειρήνη στο σπίτι. Όταν οι γυναίκες νιώθουν νευρικές, πρέπει να θυμούνται τον Τσόρτσιλ. Μία γυναίκα τού είπε κάποτε: «Αν ήσασταν ποτέ σύζυγός μου, θα σάς δηλητηρίαζα». Και αυτός τής απάντησε: «Αν ήσασταν η γυναίκα μου, θα έπινα αυτό το δηλητήριο για χάρη σας».

Μακαριστός Γέροντας Ι.Μ. Δοχειαρίου Γρηγόριος: Ένα κουρελάκι, πάρε μια κλωστή από το χιλιοτρυπημένο ράσο…

Ομιλεί ο μακαριστός Γέροντας της Ι. Μ. Δοχειαρίου Γρηγόριος.
Είναι μία απορία που δεν μπορεί να μην στείλει, να μην σπείρει ο διάβολος. Πράγματα τα οποία δεν θα τα σκεφτόσουν ποτέ. Αλλά εδώ, χρειάζεται η τόλμη, όχι το θράσος. Να μην πιάσεις αυτή τη ζωή με θράσος αλλά με τόλμη.
Ποιά τόλμη; Εκείνη που λέει το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Ο Μάρκος δεν βάζει τριαντάφυλλα, δεν βάζει λουλούδια στον λόγο του. «Τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και εζήτησε το σώμα του Ιησού». Ο Ιωσήφ, και πήγε και ο Νικόδημος μαζί του. «Τολμήσας». Αυτή η τόλμη χρειάζεται.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: “ΔΗΜΗΤΡΙΕ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ! ΕΛΛΑΣ ΔΕΥΡΟ ΕΞΩ”

Βίωμα στο Άγιον Όρος προ 2 ετών
Επέστρεφα από μακρόχρονη επίσκεψη στο Άγιον Όρος και κατευθυνόμουν από την Δάφνη, το λιμανάκι του Αγίου Όρους, προς την Ουρανούπολη για να βγώ έξω μετά από πολλές εμπειρίες που είχα σε πολλά ευλογημένα σημεία και Ιερές Μονές με θαυμαστά γεγονότα που θα σας αναφέρω άλλη στιγμή. Την στιγμή που ευρισκόμουν με φίλους εντός του πλοιαρίου και καθόμουν στην απέναντι πλευρά καθόταν ένας σεβάσμιος Γέρων όπου προσευχόταν με κομβοσχοίνι και η μορφή του μου έκανε ιδιαιτέρα εντύπωση διότι έλαμπε και ένιωθε η ψυχή μου ότι επρόκειτο περί Αγίου. Είχε κάτι το ξεχωριστό, μάλιστα μου έμοιαζε και σαν την μορφή του Αγίου Παισίου.

Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ (ΕΠΙΚΑΙΡΟ)

«Λίθον ὅν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες, οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλήν γωνίας»
Ἡ παραβολή τοῦ ἀμπελῶνος, ἀδελφοί μου (διαβάζεται την Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου), εἰπώθηκε ἀπό τόν Κύριό μας γιά τούς Ἰουδαίους, οἱ ὁποῖοι ἀμφισβητοῦσαν τήν θεότητά Του. Στήν παραβολή αὐτήν ὁ Κύριός μας προφητεύει περί τοῦ θανάτου Του ἀλλά καί περί τῆς τύχης τῶν σταυρωτῶν Του. Τήν διδακτική αὐτή παραβολή Του ὁ Κύριός μας τελειώνει μέ μία φράση τῶν ψαλμῶν. Ἐρωτᾶ ὁ Χριστός τούς ἀπίστους Ἰουδαίους: «Ποτέ δέν διαβάσατε στίς Γραφές, ὅτι ὁ λίθος πού ἀπέρριψαν οἱ οἰκοδόμοι, ἔγινε ἀκρογωνιαῖος λίθος. Ἀπό τόν Κύριο ἔγινε αὐτό καί φαίνεται θαῦμα στά μάτια μας;» (Ψαλμός ριζ΄ 22).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Άγιον Όρος

Θ.Π.:  ΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛI ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΠΛΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΘΕΟΣ ΚΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ !!!
Σαν...χαρτί έχει ανοίξει ο δρόμος Δάφνης-Καρυών, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για την επισκευή του. Χωρίς πρόσβαση το Κέντρο Υγείας. Αποκομμένη η Ιερά Μονή Βατοπεδίου και όλο το ανατολικό τμήμα της χερσονήσου. Μιλάει στο ethnos.gr, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Άγιον Όρος από τη δυνατή νεροποντή του Σαββατοκύριακου. Σε τρία σημεία ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς την πρωτεύουσα, τις Καρυές έχει σχιστεί ενώ έχουν γίνει κατολισθήσεις σε πολλά σημεία. Σε μία από αυτές, στις αρχές των Καρυών η πλαγιά υποχώρησε και κάλυψε το οδόστρωμα σε μήκος 700 μέτρων, ενώ σε άλλο σημείο βράχια και όγκοι χώματος είναι σε μήκος 150 μέτρων.