“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης: “Τελικά μας σώζει αυτό που μας καταστρέφει...”

Ολόκληρο το μυστήριο της Εκκλησίας, που εί­ναι απόδειξι της μεθ' ημών παρουσίας του Κυρίου, φανερώνεται ως κάλλος αμήχανον μέσα απ' όλη τη λειτουργική θεολογία και λατρευτική ζωή, με τα τυπικά, τις προσευχές, τα λειτουργικά σκεύη, τις εικόνες και την υμνολογία, όπου ψάλλεται σε όλους τους ήχους η δογματική αλήθεια πού έγινε ποίησι.
Και όπως το κάλλος της θείας καλοσύνης σώ­ζει, η αληθινή σωτηρία μέσα στην Εκκλησία γεννά αγίους-καλλιτέχνες. Και συνεχίζεται η ζωή, ως φιλοκαλία Παραδείσου. Όταν τον δέκατο τέταρτο αιώνα συκοφάντη­σαν τους ησυχαστές του Αγίου Όρους ως πεπλανημένους, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και οι συνασκητές του υπερασπίσθηκαν τη γνησιότητα της μοναχικής εμπειρίας, μιλώντας για το φως της Με­ταμορφώσεως. Η θεολογία του ακτίστου φωτός είναι αυτή πού ορίζει τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της ζωής των μοναχών.

«Το "Εξαμίλι" θα είναι η αρχή του τέλους»

Ρώτησα έναν από αυτούς στους οποίους ο γέροντας Παΐσιος είπε πολλά αποκαλυπτικά πράγματα για κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι τάχα οι Τούρκοι όταν μας επιτεθούν θα προχωρήσουν στην ενδοχώρα κι αυτός μου είπε :
«Σε εμένα ο γέροντας ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι δεν θα μπουν στην στεριά παρά μόνο θα κάνουν μια πρόκληση στην θάλασσα σε κάποιο μικρό νησάκι. Ακούω κι εγώ διάφορα, ο τάδε πνευματικός είπε έτσι, ο άλλος πνευματικός είπε αλλιώς κι αναρωτιέμαι μέσω ποιου ομιλεί το Άγιον Πνεύμα; Του γέροντα Παΐσιου ή αυτών;»

Το Σάββατο 31 Μαΐου η προσευχή των Μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά, μπροστά σε 100.000 πιστούς του Αλλάχ (βίντεο)

Δεν τόλμησε να ανοίξει σήμερα την Αγιά Σοφιά ως τζαμί ο Ερντογάν, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις -κυρίως από τις ΗΠΑ και το εσωτερικό της Τουρκίας- και το ραντεβού μετατέθηκε για ...μεθαύριο, στις 4 το πρωί.
Ο Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαΐου και ώρα 04.00 θα γίνει εκδήλωση μπροστά στην Αγία Σοφία με το σύνθημα «Να συναντηθούμε στο τέμενος της Αγίας Σοφίας – Πάρε το σεντζεντέ σου κι έλα».