“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τί να πούμε στα παιδιά μας για το 1821;

Της Αγγελικής Διατσίντου -  Παπαθανασοπούλου
Μου ζητήθηκε να γράψω τί πρέπει να λένε οι γονείς ή οι παππούδες και οι  γιαγιάδες στα παιδιά για το 1821. Το ερώτημα μου φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολο στην απάντηση. Άρχισα να ψάχνομαι. Ρώτησα διάφορους που ασχολούνται με τα παιδιά. Έμπειρος παιδαγωγός μου είπε  να διηγηθώ ό,τι με φωτίσει ο Θεός, αλλά με ζέση και με πίστη και να είμαι βέβαιη ότι τα παιδιά θα με καταλάβουν... 
Νηπιαγωγός μου είπε να πω ένα ιστορικό συμβάν σαν παραμύθι, που να παράγει κι ένα ηθικό δίδαγμα και να έχει ευχάριστο τέλος, δηλαδή «εκείνοι ζήσανε καλά κι εμείς καλύτερα»… 

ΠΡΟΣΟΧΗ, Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ «ΡΕΣΤΑ» ΤΟΥ

Η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου από τους Τούρκους, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις πολύ κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά αποκάλυψης αλλεπάλληλων σκανδάλων του Τούρκου πρωθυπουργού, με αποκορύφωμα τις φήμες ότι υπάρχει βίντεο που τον δείχνουν σε πολύ «τρυφερή» στάση με γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, έχει κάνει τον Ερντογάν να αντιδρά τελείως ανεξέλεγκτα και με άκρως επικίνδυνο τρόπο για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που ήδη βρίσκεται σε ένα μια εκρηκτική κατάσταση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η΄ ΘΑΝΑΤΟΣ

Γιορτάζουμε σήμερα όπως και κάθε χρόνο τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Κάθε γωνιά ελληνικής γης κάθε Έλληνας γιορτάζει σήμερα με υπερηφάνεια μεγάλη την επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού. Μα η σημερινή ημέρα είναι διπλά γιορτινή. Είναι παράλληλα η 25η Μαρτίου επέτειος θρησκευτική. Η εκκλησία μας γιορτάζει τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Ερντογάν μας καλεί να καταρρίπτουμε τα μαχητικά του στο Αιγαίο!

O Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα “καουμποϊλίκια” του. Δικαιολογώντας την κατάρριψη του αεροσκάφους της Συρίας από F - 16 της τουρκικής ΠΑ είπε ότι αυτή έγινε γιατί το αροσκάφος της Συρίας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας
“Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό", είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.

Ξύπνα, καημένε μου Ραγιά....


ξύπνα να δεις τη λευτεριά

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ερμηνεία της εικόνας

Τη συμβολή της Θεοτόκου στη σάρκωση του Λόγου του Θεού φέρνει η Εκκλησία μας στη μνήμη των πιστών με την εορτή του Ευαγγελισμού. Η ακολουθία της εορτής είναι στηριγμένη στην αφήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά: 
«Εν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του Θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ω όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυιδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ. Και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου, ευλογημένη συ εν γυναιξίν. Η δε ιδούσα διεταράχθη επί τω λόγω αυτού, και διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός ούτος. Και είπεν ο άγγελος αυτή, μη φοβού, Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. 

Άγιον Όρος: Τα οστά που ευωδίαζαν (Αληθινή Ιστορία)

Κάποιος πήγε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Επίσκεψη και όχι προσκύνημα! Σχεδίαζε να παραμείνει στον Άθωνα έξι μέρες, μόλις όμως γνώρισε από κοντά τη μοναστική ζωή των αγιορειτών μοναχών άλλαξε γνώμη και δεν έβλεπε την ώρα να επιστρέψει στον πολιτισμό, όπως ο ίδιος το έθετε και το διαλαλούσε με μεγάλο θράσος.
Έφτασε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, η οποία θα ήταν και ο τελευταίος σταθμός της αρχικά εξαήμερης (και εν τέλει τριήμερης) περιήγησής του. Μάλιστα, κορόϊδευε την παρέα του, διότι όπως έλεγε, έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και όχι όπως εκείνος, που μέτραγε τις ώρες για να βγει στον έξω κόσμο και επιτέλους να ελευθερωθεί.