“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΚΑΜΜΕΝΟΣ:ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Έρχονται εκλογές και “πολιτειακή ανωμαλία”;

Πάμε σε εκλογές εκτός απροόπτου ή… με πολλά απρόοπτα;
Όλα πλέον δείχνουν πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές, με πιθανότατη ημερομηνία την 13η Μαΐου. Τόσο το αυριανό ραντεβού – επίσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τον Κάρολο Παπούλια, όσο και ο «εξόδιος» αποχαιρετισμός του κ. Πετσάλνικου στην Βουλή, προδίδουν την τελεσίδικη απόφαση ανακοίνωσης των εκλογών. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες είδαμε την Βουλή να λειτουργεί ως παραμάγαζο εκτέλεσης παραγγελιών – (ν)τροπολογιών (μέχρι και μαζικές διαγραφές προστίμων σε μεγάλες νησιωτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), ενώ η αυξημένη κινητικότητα, αλλά και το ύφος των ομιλιών από τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης (Βενιζέλου και Σαμαρά), ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως βαδίζουμε (αν)ασφαλώς προς εκλογές…Βέβαια, το ζητούμενο της τρόικας (και των τραπεζιτών) είναι σε αυτές τις εκλογές να υπάρξει μία επανάληψη της ισχύουσας πολιτικής σκηνής με ελάχιστες διαφοροποιήσεις –που δεν θα μπορούν να επηρεάσουν τις δρομολογημένες και υπογεγραμμένες εξελίξεις- προκειμένου να μην εξαναγκαστούν να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Αυτή τη στιγμή τα νούμερα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία και πως τον «πρώτο» λόγο θα έχει η ΝΔ, η οποία και θα κληθεί –σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπήσεις- να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι διαδρομιστές των παραπολιτικών γνωρίζουν πολύ καλά το «κλίμα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους προειδοποιώντας για συμμαχίες -μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου- και αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί. Αυτά, φυσικά, θα ισχύσουν στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις θα συνεχίσουν να δείχνουν τα αποτελέσματα που σήμερα βλέπουμε (και δεν θα νιώσουμε καμία απολύτως έκπληξη εάν δούμε να ενισχύονται μέχρι τις 13 Μαΐου τα δύο «μεγάλα» κόμματα). Το πλέον φυσιολογικό θα είναι να «επιβληθεί» η υπάρχουσα πολιτική τάξη – κατάσταση μέσω των γνωστών διαύλων των ΜΜΕ, της πολιτικής και οικονομικής επιβολής κλίματος απόλυτης τρομοκράτησης των πολιτών. Εξάλλου, οι σημερινοί Έλληνες έχουν αποδείξει πως πέρα από τις μούντζες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτε περισσότερο για να μετατρέψουν τους «ταγούς» σε «λαγούς». Τι θα συμβεί, όμως, εάν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να καταγράφουν πολιτικές δυνάμεις ικανές να αλλάξουν τους συσχετισμούς και κυρίως δυνάμεις που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να δεχθούν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές

Το θέμα άνοιξε χθες η υπουργός Ανάπτυξης, η οποία μαζί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας για την αναβάθμιση της Αθήνας
Ακόμη και την κυριακάτικη αργία... επιστρατεύει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να βάλει μπρος ξανά την οικονομία. Προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων τις Κυριακές στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κέντρου. Το θέμα άνοιξε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μαζί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας για την αναβάθμιση της Αθήνας και την τόνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Αθήνα ξανά» συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου έκανε γνωστό ότι συζητιέται και το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αφού προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. «Θα μπορούσε μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές», είπε η υπουργός. Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό βρίσκει σύμφωνο τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου mall, εκπτωτικό χωριό κ.λπ. Αντίθετες είναι η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι) και η ΕΣΕΕ. Το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Αθήνα ξανά» περιλαμβάνει τη διάθεση 120 εκατ. ευρώ. Ολα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια έως το 2015. Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τις μελέτες και την προεργασία του δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της διυπουργικής επιτροπής για το κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε πέντε άξονες:

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ «ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ»

Άσκηση Κύπρου-Γερμανίας επάνω από τα κοιτάσματα!
Mεγάλη αεροναυτική άσκηση έρευνας – διάσωσης και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, μεταξύ δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλοίων του Ναυτικού της Γερμανίας. Στην άσκηση έλαβαν μέρος τρία πλοία του γερμανικού ολεμικού Ναυτικού, ενώ από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, περιπολικά σκάφη της Αστυνομίας και του Ναυτικού της Ε.Φ, σκάφη του Τμήματος Αλιείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, καθώς και Ιατρικές Υπηρεσίες των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λεμεσού. Η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας και κάλυψε αριθμό σεναρίων που δύνανται να παρουσιασθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα περιλάμβανε:
Το ότι και οι Γερμανοί σπεύδουν στην περιοχή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και προσφέρουν ναυτική υποστήριξη στην Κύπρο (αυτή πρακτικά ήταν η έννοια της άσκησης) μόνο τυχαίο δεν είναι.

«ΜΗ ΜΕΙΝΩΜΕΝ ΕΞΩ ΤΟΥ ΝΥΜΦΩΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ»

«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα». Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του όλους εμάς τους πιστούς Του, για να μας κάνει κοινωνούς των σωτηριωδών παθημάτων Του και του θριάμβου της Αναστάσεώς Του. Οι θείοι Πατέρες όρισαν την αγία αυτή ημέρα να θυμηθούμε μια από τις πιο παραστατικές και διδακτικές παραβολές του Κυρίου μας: την παραβολή των Δέκα Παρθένων. Κι' είχαν το σκοπό τους. Η συνοδοιπορία με το Χριστό μας προς το Θείο Πάθος δεν θα πρέπει να είναι τυπική και απλά συναισθηματική, αλλά να είναι ολοκληρωτική συμμετοχή στην εν Χριστώ πορεία και να συνοδεύεται από οντολογική αλλαγή  του είναι μας.  Η ενθύμηση της παραβολής των δέκα παρθένων είναι μια άριστη πνευματική άσκηση για να μην διαφεύγει από τη σκέψη μας η επερχόμενη μεγάλη, επιφανής και συνάμα φοβερή ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας.