“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ὁ Χριστός ἦλθε στούς ἀνθρώπους ἵνα πιστεύοντες ζωήν ἔχωσιν καί περισσόν ἔχωσιν, δηλαδή τήν αἰώνιον ζωήν. Εἶπεν ὁ Κύριος, τά ὅσα σᾶς διδάσκω, δέν εἶναι δικά μου, ἀλλά τοῦ Πατέρα μου, πού μέ ἔστειλε ἐδῶ σέ ἐσᾶς. 1

Δηλαδή, διεμήνυσε ξεκάθαρα τό ἀπαράλλακτον τῆς οὐσίας Πατρός καί Υἱοῦ και Ἁγίου Πνεύματος. Μία εἶναι ἡ διδασκαλία τῆς Ἁγίας Τριάδος, τοῦ Χριστοῦ.

Ἀς θυμηθοῦμε λοιπόν τό θαῦμα τῆς ἰάσεως τοῦ Παραλυτικοῦ καί τήν οὐράνια διδασκαλία πού ἐξάγεται ἀπό τήν ἴαση καί τήν συνάντηση τοῦ Παραλύτου, μέ τον Μεσσία, Ἰησοῦν, γιά νά ἀποκτήσουμε ἔτσι μεγάλη πνευματική ὠφέλεια.

☦ Όταν θα γίνει η Κρίση θα αισθανθούμε και θα δούμε ότι ο Θεός έκανε τα πάντα για μας!

Όπως λέει το Μέγα Σάββατο σ' έναν ωραίο λόγο ο Άγιος Επιφάνιος, Επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου, που λέει όταν ο Χριστός συνάντησε τον Αδάμ και ήταν να τον αναστήσει, του λέει: "Έλα, Αδάμ. Έλα πλάσμα μου, ἐλθέ πλάσμα τό ἐμόν. Δεν σε έπλασα για να σε αφήσω στον Άδη. Δεν σε έπλασα για να σε αφήσω στην απώλεια. Δεύρο. Ἀνάστα, πλάσμα τό ἐμόν.Φύγε από δω!  Έλα μαζί μου, σήκω επάνω!".

☦ Φεύγε ως από φωτιά τους λογισμούς, διότι αυτοί ερημώνουν την ψυχήν, την ψυχραίνουν, την νεκρώνουν!

Πρόσεχε το μυαλό να μη σου φεύγη εδώ και εκεί, αλλά κόλλησέ το σφικτά εις το όνομα του Χριστού, και ωσάν να είναι έμπροσθέν σου, να Τον ικετεύης επικαλούμενος το όνομά Του με πόνον ψυχής και τότε θα ίδης πόσην ωφέλειαν θα βγάλης.

Τους κακούς λογισμούς έξω γρήγορα με τις «κλωτσιές» να τους διώκης, «έξω, αλήτες», να φωνάζης, «από τον ναόν του Θεού, από την ψυχήν μου»!

☦ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΘΗΒΩΝ (21 ΜΑΪΟΥ)