“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

«Παναγία μου, τι θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση;»

Περιγραφή, από τον Άγιο Παΐσιο, του θαύματος την Κυριακή του Θωμά το 1830
Ο Καλός Θεός όλα θα τα οικονομήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά χρειάζεται πολύ υπομονή και προσοχή, γιατί πολλές φορές, με το να βιάζονται οι άνθρωποι να ξεμπλέξουν τα κουβάρια, τα μπλέκουν περισσότερο. Ο Θεός με υπομονή τα ξεμπλέκει. Δεν θα πάει πολύ αυτή η κατάσταση. Θα πάρει σκούπα ο Θεός!
Κατά το 1830, επειδή υπήρχε στο Άγιον Όρος πολύς τουρκικός στρατός, για ένα διάστημα δεν είχε μείνει στην Μονή Ιβήρων κανένας μοναχός.

† Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο άγιος Γρηγόριος είναι ένας από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Μετά τον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ο δεύτερος στον οποίο η Εκκλησία απένειμε τον τίτλο του Θεολόγου, ο τρίτος είναι ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος. Ο άγιος Γρηγόριος ειδικώτερα είναι ο τριαδικός θεολόγος, γιατί σε κάθε του λόγο κεντρική διδασκαλία του είναι πάντα το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Στον πέμπτο θεολογικό λόγο του γράφει, οι πιστοί «προσκυνούσι τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, μίαν Θεότητα…».

Η πνευματική πραγματικότητα του μοναχισμού.

Ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός, πολυδιάστατη πνευματικὴ ἑνότητα στὴ μακραίωνη ἱστορικὴ πορεία του, ἀπετέλεσε μεγάλης σημασίας πραγματικότητα, ἀνέδειξε τὰ καλύτερα πνευματικὰ ἐπιτεύγματα, παρουσίασε τὰ εὐγενέστερα πολιτιστικὰ δημιουργήματα τῆς ἀνθρώπινης σοφίας καὶ γενικὰ ὑπῆρξε φορέας πνευματικότητος, παράγων πολιτισμοῦ καὶ κοινωνικῆς προσφορᾶς. Ὡς ἐκ τούτου ἐπέσυρε τὴν προβολὴ πολλῶν καὶ προκάλεσε τὸ ἐνδιαφέρον γενικότερα ὁλοκλήρου τοῦ πνευματικοῦ καὶ μὴ κόσμου.
Παράλληλα ὅμως εἶχε καὶ ἀρνητικὲς κριτικὲς ἀξιολογήσεις μὲ συχνὰ ὑποκειμενικές, προσωπικὲς καὶ ἐνίοτε προκατειλημμένες ἐκτιμήσεις, ἀναφερόμενες σὲ κάποιες σκιερὲς πλευρὲς καὶ μεμονωμένες ἀτομικὲς παρεκκλίσεις τῆς κυρίας ἀποστολῆς του· φαινόμενα τὰ ὁποῖα εἶναι λογικὸ νὰ διαπιστώνονται σὲ κάθε ἀνθρώπινη κοινωνικὴ ὁμάδα.

«όταν πολεμάς με θηρία δεν κάνεις οικονομία στα βόλια προκειμένω να αποκατασταθεί το σωστό» ευχαριστούμε εκ των προτέρων αυτούς που μας συμπεριφέρονται έτσι, μας προσφέρουν πολλά»

Τι γράφονται για εμάς  και τι  φαντάζονται ότι είπαμε με σκοπό να απαξιώσουν να προσβάλουν και να συκοφαντήσουν;
18 Ιανουαρίου 2020
ΣΧΟΛΙΟ : Οσον αφορά αν ο Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας είπε για τα "σαράντα του" ότι θα γίνει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο, η πηγή είναι ο Βαρδάκας και μία Ρωσική ιστοσελίδα με τίτλο "Η 3η ΡΩΜΗ", ενώ από άλλες πηγές έχω διαψεύσεις αλλά και διαφορετικές αναφορές, οπότε θα απαντήσω μετά τις 18 Ιανουαρίου αν χρειαστεί, επειδή είναι σοβαρό ζήτημα.
Το ιστολόγιο και ο διαχειριστής του  που έκανε το ανωτέρω σχόλιο  είναι στην διάθεση μας αλλά για λόγους δεοντολογικούς περιμένουμε να αποκατασταθεί  το άδικο που  ως φήμη διασπείρεται με τις ταχύτητες του διαδικτύου μεγεθύνοντας το.

Η ελληνικότητα του πολυπολιτισμικού Βυζαντίου

Στράτος Θεοδοσίου - Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Παν/μίου Αθηνών
Το Βυζάντιο, η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ήταν μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία, διαφόρων λαών και γλωσσών, που συν τω χρόνω –λόγω της δύναμης της ελληνικής γλώσσας– έγινε ελληνόφωνη. Η ελληνικότητα του Βυζαντίου ουσιαστικά έγκειται στη βαθμιαία υιοθέτηση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της αυτοκρατορίας της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παράδοσης και κυρίως της ελληνικής παιδείας.

Με ελικόπτερο έβλεπαν την συγκέντρωση της Μυτιλήνης, μετά φοβήθηκαν και σήμερα ζητούν εσπευσμένα αποστρατικοποίηση του νησιού.

Tι δεν καταλαβαίνεις ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση; Ένας φίλος βοσκός πάνω από τον Ταξιάρχη στο Καγιάνι της Μυτιλήνης έβλεπε κάτω και προς τα βορειοδυτικά την μεγαλειώδη συγκέντρωση των συμπολιτών του στην πλατεία της προκυμαίας της πόλης  και ταυτόχρονα έβλεπε ανατολικά στο ορίζοντα και πέρα στην θάλασσα ένα ελικόπτερο (τούρκικο) να πηγαίνει πέρα δώθε. Σήμερα εξηγούνται όλα …
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Οι κεντρικές συγκεντρώσεις ξεκίνησαν χθες 22 Ιανουαρίου 2020 και στις 12.00 η ώρα στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης»  https://www.newsbreak.gr

Ἡ Ὁσία Ξένη Γκριγκόριεβνα, ἡ διά Χριστόν Σαλή

Αὐτὸν τὸν πρῶτο Μακαρισμὸ τῆς ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλίας τοῦ Κυρίου μας (“Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν”) μποροῦμε νὰ τὸν ἀποδώσουμε πλήρως στὴν εὐλογημένη δούλη τοῦ Θεοῦ Ξένη, τὴν κατὰ Χριστὸν σαλή. Ἀνῆκε σ’ αὐτοὺς ποὺ εἶναι “πτωχοὶ τῷ πνεύματι” καὶ τὰ σαράντα πέντε χρόνια τῆς ἀσκητικῆς της ζωῆς δὲν ἦταν τίποτε ἄλλο παρὰ μία ἀπόκτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ μία καθίδρυση τῆς Βασιλείας τῶν οὐρανῶν στὴν καρδιά της.
“Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός, τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”. Ἐδῶ ἀναπαύεται τὸ σῶμα τῆς δούλης τοῦ Θεοῦ, Ξένης Γκριγκόριεβνα, γυναικὸς τοῦ αὐτοκρατορικοῦ πρωτοψάλτου, συνταγματάρχου Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ. Χήρα σὲ ἡλικία 26 ἐτῶν, μία προσκυνήτρια γιὰ 45 χρόνια, ἔζησε 71 χρόνια. Ἦταν γνωστὴ μὲ τὸ ὄνομα Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς”.