“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

☦ Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και Ιερομάρτυρας

Λέουσιν, Ιγνάτιε, δείπνον προὐτέθης,

Κοινωνὲ δείπνου μυστικού, θάρσους λέον

Είκάδι Ιγνάτιος θάνε γαμφηλήσι λεόντων

Βιογραφία

Ο χρόνος γέννησης και η εθνικότητα του Άγιου Ιγνατίου είναι ασαφή. Στο θρόνο της Αντιόχειας ο Ιγνάτιος ανέβηκε μεταξύ 68-70 μ.Χ. Ποίμανε σαν αποστολικός διδάσκαλος και στάθηκε φρουρός των ψυχών του ποιμνίου του. Όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των Χριστιανών, θαρραλέα ο Ιγνάτιος, ενώ ο βασιλιάς περνούσε από την Αντιόχεια, παρουσιάστηκε μπροστά του και υπεράσπισε τα δίκαια της Εκκλησίας και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης. Τότε ο Τραϊανός, διέταξε τη σύλληψη του Ιγνατίου και τη μεταφορά του στη Ρώμη.

☦ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ

 π. Δημητρίου Μπόκου

«Ἐγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ φεῦγε εἰς Αἴγυπτον» (Ματθ. 2, 13)

Έκοψε το γρήγορο τρεχαλητό του, καθώς στο εξασκημένο αυτί του έφτασε χαρούμενο μουρμουρητό τρεχούμενου νερού. Χώθηκε στα χαμόκλαδα αναζητώντας με λαχτάρα την πηγή.

Ήπιε λαίμαργα, βρέχοντας ηδονικά τα φλογισμένα χείλη του. Γέμισε το απλόχερό του και έριξε το δροσερό νερό στο κάθιδρο, ξαναμμένο πρόσωπό του, ενώ το βλέμμα του αγριεμένο δεν έπαυε στιγμή να στρέφεται πίσω ερευνώντας επίμονα. Πώς έγινε να ξεφυτρώσουν ξαφνικά στην περιοχή του τόσοι στρατιώτες;

☦ Τα μεγάλα κατορθώματα της προσευχής...

Ο σεβαστός Γέροντας Γεράσιμος o Υμνογράφος ανέφερε ότι είχε δώσει στον πάμφτωχο Καρουλιώτη ασκητή Φιλάρετο διακόσιες δραχμές το έτος 1935 , καθότι ο Φιλάρετος βρέθηκε σε μία μεγάλη ανάγκη: «Τον είχα δει πολύ στενοχωρημένο και του είπα: Μη στενοχωριέσαι, αββά. Πάρε τα χρήματα αυτά. Δεν χρειάζεται να μου τα επιστρέψεις. Κάνε μια προσευχή στον Πανάγαθο Θεό να με ελεήσει».

☦ Μόρφου Νεόφυτος: Ἡ ἀσέβεια τοῦ κράτους, φέρνει χρεοκοπία στὸ κράτος

Τὸ σχετικὸ ἀπόσπασμα  ἀπὸ κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Μοδέστου, ποὺ τελέσθηκε στὸ ὁμώνυμο ἱερὸ παρεκκλήσι τῆς κοινότητος Ἀστρομερίτη,  τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (16.12.2020).

☦ «Σιγά σιγά πλησιάζουμε στο σημείο 0»

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & COVID – Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

Πρώτο θέμα: Σιγά σιγά πλησιάζουμε στο σημείο 0.

Εάν μεταλάβει κάποιος με κορωνοϊό και αμέσως μετά μεταλάβει κάποιος υγιής, αυτός θα κολλήσει;

Οι εννέα στους δέκα γιατρούς λένε ναι.

Οι δέκα στους δέκα αληθινά πιστούς λένε όχι.

Ποιος έχει δίκιο; Είναι θέμα πίστης ή επιστήμης;

☦ Με Θεόκλειστες τις Εκκλησίες αυτούς τους δίσεκτους καιρούς για να Μεταλάβουν οι Πιστοί, παρουσιάζονται Κεκοιμημένοι Γέροντες και Μεταλαμβάνουν τα Πνευματικά τους παιδιά.

Άντε λοιπόν να εξηγηθεί αυτό;

Και όμως μέσα σε όλα αυτά τα παράδοξα που βιώνουμε, συμβαίνουν Θαυμαστά που Οικονομεί ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ για να δώσει κουράγιο στα παιδιά του.

Πόθος, όνειρο, όραμα πώς να ερμηνευθεί το γεγονός αυτό; όταν αυτοί που το βίωσαν ξημέρωμα, είχαν την αίσθηση, ότι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων και το στόμα τους ευωδίαζε με  μοσχάτο οίνο γλυκύ , στο δε χέρι τους υπήρχε κομμάτι από ζυμωτό αντίδωρο, δίχως να πάνε στην Εκκλησία.

Ας αφήσουμε αυτόν που έζησε αυτό το παράδοξο να μας το αφηγηθεί και εμείς ας το αξιολογήσουμε:

«Ξημέρωνε του ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ επισκόπου Αιγίνης από την Ζάκυνθο.»

☦ ΤΟ ΚΑΚΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

Τι απαγόρευσαν αδελφοί με ΚΥΑ;

«τον αγιασμό των υδάτων στους εξωτερικούς χώρους;»

Να πως σκάζει μέσα στις μέρες μας το κακό;

Έχουμε να πούμε κάποια σε κάποιους και μετά να ακούσουμε κάποιον.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πρώτα – πρώτα να συστηθούμε σε κάποιους που μας στοχοποιούν ως συνομοσιωλόγους.

Είμαστε οι πρώτοι που με την ιατρική ιδιότητα μας και τις γνώσεις μας στην διαχείριση κρίσεων από τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2020 δια της αρθρογραφίας μας παρακαλούσαμε οι συνάνθρωποι μας να φορούν τουλάχιστον μάσκα μέσα στα ΜΜΜ την στιγμή που τα σύνορα ήταν ανοικτά και οι κινέζοι τουρίστες κυκλοφορούσαν στο μετρό των Αθηνών.

☦ Ο Χριστός γεννάται μόνο εντός της Εκκλησίας

Αξιωνόμαστε για ακόμη μια χρονιά να προσεγγίζουμε την «Μητρόπολη των εορτών», για να εορτάσουμε την Γέννηση του Θεανθρώπου. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και πνευματικό.

Η Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου είναι η κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και το επιστέγασμα της εφαρμογής του θείου σχεδίου για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

☦ Έπλεκε συνέχεια κομποσκοίνι και έλεγε συνέχεια την ευχή...

Εδώ αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε και έναν άλλο σεβαστό γέροντα, πού και αυτός είχε δείξει σημεία αγιότητος, τον π. Χαράλαμπο τον κομποσκοινά. Αυτός, απ’ ότι μας έλεγε, αξιώθηκε να δη πολλά σημεία- την Παναγία μας, αγίους Αγγέλους, και ότι πολλά θαύματα του συνέβησαν.

Μια μέρα κατεβαίναμε με τον πρωτοσύγκελο Θεσσαλονίκης  στην Ιβήρων και τον βλέπουμε να είναι ξαπλωμένος σ’ ένα χαντάκι πού περνάν τα νερά δίπλα στον δρόμο. Ενώ περνούσανε τα αυτοκίνητα συνέχεια και κάνανε πολλή σκόνη, αυτός εκεί έπλεκε κομποσκοίνι, και τα ρούχα του -παλιόρασα- νόμιζες ότι άστραφταν, ότι ήτανε από μετάξι δεν τον άγγιζε ή σκόνη.