“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Λόγος εις την Πεντηκοστήν (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Όταν συμπληρωνόταν η πεντηκοστή ημέρα μετά την Ανάσταση, της οποίας έφθασε τώρα η μνήμη, ενώ όλοι οι μαθητές ήσαν συγκεντρωμένοι μαζί και ευρίσκονταν ομόψυχοι στο υπερώο (οίκος) εκείνου του ιερού, αλλά και στο προσωπικό του υπερώο, στο νου του, συναγμένος ο καθένας τους (διότι ήσαν σε ησυχία και αφιερωμένοι στη δέηση και στους ύμνους προς το Θεό), ξαφνικά, λέγει ο ευαγγελιστής Λουκάς, «ακούσθηκε ήχος από τον ουρανό, σαν από ορμή βιαίου ανέμου και εγέμισε τον οίκο όπου κάθονταν». (Πραξ.2, 1-11). Είναι βίαιος γιατί νικά τα πάντα και ξεπερνά τα τείχη του πονηρού, γκρεμίζει κάθε οχύρωμα του εχθρού, ταπεινώνει τους υπερήφανους, ανυψώνει τους ταπεινούς στη καρδιά και διασπά τους συνδέσμους των αμαρτημάτων.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Θ.Π.: από ένα παλαιότερο άρθρο διαβάζουμε τα εξής: Προχωρά η υιοθέτηση της 1ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Προσευχής για το Περιβάλλον και από την Αγγλικανική Εκκλησία
Μάλιστα. Βρήκαμε δηλαδή κοινό παρανομαστή για τις συμπροσευχές. Αντί να προσευχόμαστε και να μνημονεύουμε τους Αγίους μας, να συμπροσευχόμαστε με τους αιρετικούς για το περιβάλλον.
Τελικά δεν υπάρχει μια όπως πιστεύαμε αλλά πολλές Ιερές Λειτουργίες για το περιβάλλον όπως αυτή του πρώην Ζακύνθου η οποία έχει λέει και Απολυτίκιον με ήχο του Λίθου Σφραγισθέντος. Αλλά ο λίθος επί του σφραγισθέντος Τάφου του Κυρίου τελικά έπεσε επάνω στα κεφάλια αυτών που τον φυλούσαν. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…..
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη 6 Ιουνίου,προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στο Σχηματάρι, με σύνθημα "Καθαρός Ασωπός - Από την ιδέα στην πράξη".