“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η νέο Ελληνική Μεταπολίτευση της Κυπριακής τραγωδίας «όμηρος» στα χέρια του σουλτάνου;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Με Προσευχή αδελφοί στην ΠΑΝΑΓΙΑ μας  για τα δύο απαχθέντα παιδιά μας, τον Δημήτρη και τον Άγγελο  που έπεσαν στα χέρια των αγαρηνών με μπαμπεσιά.
Οι τούρκοι βγάζουν τις τελευταίες ώρες φωτογραφικό υλικό από την σύλληψη και μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτών και παίζουν βρώμικο ψυχολογικό πόλεμο.

Τα τυπικά υμνολογικά ακούσματα της Εκκλησίας μας ακολουθούν παράλληλα και την επικαιρότητα;

Ξεφυλλίζοντας πριν από δυο ημέρες το τυπικό του 2018 της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος πέσαμε επάνω στους Εκκλησιαστικούς Ύμνους της Κυριακής † Γ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ). Εκεί λοιπόν παρατηρήσαμε το εξής παράδοξο: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΟΔΟ την οποία θα τελέσει ο Ιερέας βγάζοντας το Ιερό Ευαγγέλιο, θα ακουσθούν τρία Απολυτίκια (για να είμαστε πιο ακριβείς δύο Απολυτίκια και ένα Κοντάκιο) τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους λόγω του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και απ΄ όσο εμείς θυμόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν δεν τα έχουμε ξανακούσει και τα τρία μαζί.

Θα έρθει η Παναγία στην απολογία μας ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού, και θα σταθεί συνήγορος

Ενθυμούμαι μία θεία η οποία είχε την καλή διάθεση να πλένει τους κεκοιμημένους και τους νεκρούς, και ακόμα και αυτούς τους ζητιάνους τους εγκαταλελειμμένους σε οποιοδήποτε μέρος της πόλεως, αρκεί να την φώναζαν. 
Μέσω του συζύγου της, ήξερε ορισμένες φορές, και αντιλαμβανόταν τον θάνατον αυτών των ανθρώπων, τους έπλενε, τους καθάριζε, τους ετοίμαζε, έτοιμοι για να τους κηδέψουν την επομένη μέρα. Ξέρετε κάποτε μου είπε ένα μυστικό της. – Έχει κοιμηθεί τώρα αυτή. Δεν πρόκειται να μας ακούσει, ούτε και να υπερηφανευτεί γι’ αυτό που θα πούμε.

H Β΄ στάσις τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Παναγίας μας

Αγιογραφία από το Καθολικό της Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ Αγίου Όρους
Σήμερα τὸ ἀπόγευμα, ὅπως καὶ τὶς ἑπόμενες τρεῖς Παρασκευές, θὰ τελεσθεῖ στοὺς Ἱεροὺς Ναοὺς ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος τῆς Θεοτόκου. Κάθε Παρασκευὴ διαβάζεται ἀπὸ μία «Στάσις τῶν Χαιρετισμῶν» καὶ τὴν τελευταία Παρασκευή, διαβάζονται ὅλες μαζί. 

"Όπου ΘΕΟΣ βούλεται νικάται φύσεως τάξις"

Το θαύμα της Παναγίας με την κινούμενη καντήλα πάνω από την ωραία πύλη του καθολικού της Ι. Μ. Ιβήρων

ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ, ΝΑ ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ!

Στα Κατουνάκια, σε μια ευλογημένη Συνοδεία, εγκαταβιώνει ένας ενάρετος ιερομόναχος.
Δεν είναι ο ίδιος ο Γέροντας, αλλά βρίσκεται στην μακαρία υπακοή ενός εξίσου ενάρετου Γέροντα. Ο Κύριος τον έχει χαριτώσει με τόσα χαρίσματα που αν κανείς επικεντρωθεί στο διορατικό και προορατικό του, φρονώ ότι τον αδικεί.

Για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας θα καεί το πελεκούδι

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η Μακεδονία δεν ζητάει  τον οίκτο κανενός ισχυρού γιατί η ίδια είναι ισχυρή εν πολέμω και εν ειρήνη.
Η Μακεδονία δεν ζητάει δικαίωση από τους άδικους γιατί η Παγκόσμια ιστορία την έχει Κριτή της.

Η ευεργεσία των εχθρών μας

Αρχ. Βασίλειος Ἰβηρίτης
H ἀγάπη πού συναντᾶς, ἡ λεπτότης πού βρίσκεις, σοῦ κάνουν καλό. Καί ἡ ἐπίθεση πού δέχεσαι ἀργότερα ἀπό πειρασμούς καί συμφορές πού πέφτουν ἐπάνω σου, ἡ μιά μετά τήν ἄλλη, μέ πρόσθεσι νά σέ ἐξαφανίσουν κυριολεκτικά, σέ εὐεργετοῦν περισσότερο.
Τότε βρίσκεις μία θεία ἐπίσκεψι καί ξένη παρηγοριά. Σάν νά εἶχε μαζευτῆ πολύ πουρί γύρω σου. Σάν νά ἤσουν φασκιωμένος, γυψωμένος ἀπό γεγονότα καί αἰσθήσεις πού σέ πνίγανε. Καί ἐνῶ ἐσύ δέν μποροῦσες νά ἐλευθερωθῆς, ἦλθαν ἄλλοι ἔξωθεν καί σέ χτύπησαν, θέλοντας νά σέ σκοτώσουν. Χτύπαγαν μετά μανίας. Ἔριχναν τά τείχη πού σέ εἶχαν φυλακίσει. Ἔσπαζαν τή γερή κρούστα ἀπό κάποιο ψέμα πού σέ εἶχε περιβάλει ἐνῶ αὐτοί χτύπαγαν μανιασμένα, ἐσύ ἄκουγες ἔντρομος.

Η αξία της ελεημοσύνης

Να ελεούμε χωρίς διακρίσεις
Ένας καλός ιερέας κάθε Κυριακή μετά τη Λειτουργία μάζευε τους φτωχούς της ενορίας του και τους μοίραζε τα χρήματα, που μάζευε το «κιβώτιο των πτωχών».
Μια Κυριακή πήγε μία γυναίκα με παλιά ξεσκισμένα ρούχα με ύφος κακομοίρικο. Ο Ιερέας τη λυπήθηκε. Έβαλε το χέρι του στο κιβώτιο με την πρόθεση να της δώσει όσα χρήματα χωρούσε η παλάμη του. όταν το τράβηξε έξω, είδε πως είχε πιάσει λίγα κέρματα.

“ΧΑΙΡΟΙΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΑ” Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΙΩΑΝΝΗ

"Χαίροις κι εσύ, των Θηβών προστάτα" ήταν η αντιφώνηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον δωδεκάχρονο Ιωάννη, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας τον αποκαλούμενο Καλοκτένη τον Νέο Ελεήμονα !!!
Οι Χαιρετισμοί της Παναγιας μας υπήρξε από τον 7ο κιόλας αιώνα, και εξακολουθεί να υπάρχει ως τις ημέρες μας, σωστικό και αγιαστικό μέσο για τους αγωνιστές Χριστιανούς !!
Απειράριθμοι είναι οι Όσιοι και Μάρτυρες, κληρικοί και λαϊκοί, της Ορθοδόξου Εκκλησίας που μετήλθαν του μέσου αυτού, της καθημερινής δηλαδή ανάγνωσης των Χαιρετισμών και αξιώθηκαν όχι μόνο της αγιαστικής Χάρης του Θεού, αλλά και της ιδιαίτερης επιμέλειας της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σε πολλές περιπτώσεις αντιφωνούσε η ίδια τους χαιρετίζοντας Αυτήν, αποδεικνύοντας έμπρακτα τό πόσο πολύ  οι Χαιρετισμοί Της Την ευαρεστούν !!