“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος μάς έλεγε…

Οι προσευχές μας δεν εισακούονται διότι δεν είμαστε άξιοι. Πρέπει να γίνεις άξιος, για να προσευχηθείς. Όταν τακτοποιήσεις όλες τις εκκρεμότητες και ετοιμασθείς, τότε πάς και προσφέρεις το δώρο σου.
Άξιοι γίνονται όσοι επιθυμούν και λαχταρούν να γίνουν του Χριστού, όσοι δίνονται στο θέλημα του Θεού. Να μην έχεις κανένα θέλημα, αυτό έχει μεγάλη αξία, είναι το παν. Ο σκλάβος δεν έχει θέλημα. Το να μην έχομε κανένα θέλημα μπορεί να γίνει μ’ έναν τρόπο απαλό· με την αγάπη στον Χριστό και την τήρηση των εντολών Του. Μόνον ο Χριστός μπορεί να μας βγάλει απ’ τον κλοιό της ερημιάς. Προσευχή και μετάνοια και ελεημοσύνη. Δώστε έστω κι ένα ποτήρι νερό, αν δεν έχετε χρήματα. Και να ξέρετε ότι όσο αγιάζεσθε, τόσο εισακούονται οι προσευχές σας.

Άγιος Πορφύριος: "Μην με ξαναπάρεις τηλέφωνο διότι έχω αποθάνει".

Ένας  πολύ μορφωμένος άνθρωπος εδώ στην Αθήνα, πνευματικό τέκνο του Γέροντος Πορφυρίου, που για χρόνια, όποιο πρόβλημα κι αν είχε, πήγαινε στο Γέροντα ή του τηλεφωνούσε για να τον συμβουλευτεί, τις ημέρες που εκοιμήθη ο Γέρων Πορφύριος, έλειπε στο εξωτερικό κι έτσι δεν πληροφορήθηκε την κοίμησή του.
Όταν λοιπόν επέστρεψε στην Αθήνα, αντιμετώπισε ένα οικογενειακό πρόβλημα και θέλησε να συμβουλευτεί, όπως πάντα, το  Γέροντα. Σήκωσε το τηλέφωνο, σχημάτισε τον αριθμό του τηλεφώνου, που ήταν στο δωμάτιο του Γέροντος, και ακούει να του απαντά ο ίδιος ο Γέρων Πορφύριος.

Η Ελλάδα «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΗ» στα βάσανα και τις δόξες σαν τον Απόστολο Ανδρέα.

1η δημοσίευση 30-11-17
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μοιραίος ο Απόστολος Ανδρέας για το Ελληνικό Έθνος.
Αυτός με τον έτερο Απόστολο Φίλιππο «σύστησαν»  το Έθνος μας στον  Θεάνθρωπο Κύριον ημών  Ιησού Χριστό λίγο πριν το εκούσιο ΠΑΘΟΣ και έτσι το Ευαγγέλιο του Ιωάννου, αποκαλύπτει πως η ιστορική πορεία του Χριστιανισμού ήταν δεμένη με τον Ελληνισμό.

Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

Ἀντίστροφον σταύρωσιν Ἀνδρέας φέρει,
Φανεὶς ἀληθῶς οὐ σκιώδης ἀντίπους.
Σταυρὸν κακκεφαλῆς τριακοστῇ Ἀνδρέας ἔτλη.
Βιογραφία
Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.
Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.

Βίος Αγίου Φιλουμένου 1913-1979 (29 Νοεμβρίου)

Χαίροις, τῆς Ὀρούντης σεπτὲ βλαστέ, Φρέατος λευΐτα τοῦ σεμνείου τοῦ Ἰακώβ, καὶ Σιὼν κοσμῆτορ, Φιλούμενε θέοφρον, πελέκει ὁ ἀπίστων χύσας τὸ αἷμά σου.

Ο Άγιος Φιλούμενος, κατά κόσμον Σοφοκλής Ορουντιώτης, ήταν γέννημα και θρέμμα της αγιοτόκου νήσου Κύπρου. Γεννήθηκε στις 15 του Οκτώβρη του έτους 1913 στην ενορία του Αγίου Σάββα στη Λευκωσία. Η καταγωγή του όμως ήταν από το χωριό της επισκοπής Μόρφου, Ορούντα. Γόνος ευλαβών γονέων –του Γεωργίου και της Μαγδαληνής Χασάπη- και «υποτακτικός» της ευλογημένης γιαγιάς του Αλεξάνδρας, ο Άγιος Φιλούμενος μυήθηκε από πολύ νωρίς σ’ ένα μοναχικό τυπικό ζωής.

ΠΡΙΝ 4 ΜΕΡΕΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ; ΧΘΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΑΟΖ;

Φώτο: Η "αυστηρή" εικόνα του Αποστόλου Παύλου στο παλαιό σπήλαιο στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.
Στην Βόρεια Κρήτη επαγρυπνούν με προσομοιώσεις για έκτακτα γεωλογικά φαινόμενα (βλ. πρόσφατος σεισμός 6,1Ρίχτερ) , ενώ  στην Νότια Κρήτη γίνονται άλλου είδους προσομοιώσεις; Δεκαετία του  70 με 80 ένας παράξενος Γέροντας έλεγε διάφορα παράδοξα,  άντε να το πίστευες τότε; «Και εδώ στην Κρήτη θα έλθουν οι Τούρκοι. Λένε πως η Κρήτη είναι δική τους, πατρογονική. Θα ξεμπαρκάρουν οι Τούρκοι από το νότιο μέρος της Κρήτης, από τα Πρεβελιώτικα (Μοναστήρι Πρέβελη) και από το Μαριδάκι, από το χωριό Χόνδρος, κοντά στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.

Ο τελευταίος ΑΓΙΟΣ ΡΩΣΟΣ μπορεί να λύσει το Ουκρανικό.

Φώτο από https://www.romfea.gr - Ο μεν λόγος μας φτωχός, ο δε πόνος μας μεγάλος για το εκκλησιαστικό δράμα των ημερών μας που τείνει να εκτυλιχθεί σε τραγωδία.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όταν το σώμα μας ασθενεί ο γιατρός το στέλνει υπό την διερεύνηση των  ακτίνων Χ. Όταν το πνεύμα μας και οι αποφάσεις αυτού ασθενούν και υποφέρουν, ο πνευματικός γιατρός το θέτει υπό της Χάριτος  της Θέας του Ακτίστου Φωτός, ώστε  η διάγνωση και η θεραπεία όχι μόνο να είναι αποτελεσματικές αλλά και να κερδίζεται η μόνιμος ίαση.

Εξ αφορμής της σημερινής 27/11 Αγιοκατατάξεως του Αγίου Σοφρωνίου Σαχάρωφ!!!

"Κοντά στον π. Σωφρόνιο, γνώρισα πόσο πρά­γματι πλουτίζει τις ψυχές ή ζωή τής ησυχίας και τής προσευχής.
Απήλαυσα τις γνώσεις του, την πείρα του και την αγιότητά του. Με είχε αιχμα­λωτίσει το μεγαλείο τής ψυχής αυτής και ποτέ δεν θα ήθελα να φύγω από τα Καρούλια, αν και υπήρχαν τόσες δυσκολίες για μένα, σαν νέος και αρχάριος πού ήμουν.

ΑΓΙΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΑΧΑΡΩΦ (ο εν Έσσεξ)

"Το μυστήριον της εν Χριστώ ζωής είναι η Αγάπη η άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταπείνωσιν.
Επιστρέφοντας, δι' αυτής, στο μηδέν γινόμαστε "ύλη", από την οποίαν ίδιον του Θεού είναι να δημιουργεί.
Η Υπόστασις φανερώνεται στην πράξιν της αγάπης, που ίδιόν της είναι η τελεία κένωσις, η αυτοελάττωσις.
Η ψυχή, που αγαπά όντως τον Θεός, πανηγυρίζει και χαίρεται ακόμη και στην επιθανάτιον αγωνίαν.
Εις την μετάνοια θα γνωρίσουμε πραγματικά οτί είμεθα τέκνα Θεού." "Είναι αδύνατον να ζήσει κάποιος χριστιανικά. Χριστιανικά ημπορεί μόνον να "αποθνήσκει"."