“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

Την 29η Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει την αποκεφάλιση του Ιωάννου του τιμίου προδρόμου και βαπτιστού του Χριστού. Βέβαια ο εορτασμός δεν είναι πανηγυρικός, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί αυστηρή νηστεία κατά την ημέρα αυτή. Δεν είναι όμως και ημέρα πένθους, όπως δεν είναι ημέρα πένθους η οποιαδήποτε άλλη εορτή μάρτυρα της Εκκλησίας. Είναι ημέρα θριάμβου της πίστης προς τον Θεό.
Ο Ιωάννης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με βάση τις κρατούσες σήμερα αντιλήψεις, απόκοσμος και αντικοινωνικός. Ζούσε στην ερημιά, φορώντας απλό κατεργασμένο δέρμα και  τρεφόμενος με ακρίδες ή βλαστάρια και άγριο μέλι. Χαρακτηριστικός τύπος αυτού, τον οποίο σήμερα μεμφόμαστε, επειδή παραιτήθηκε απ’ όλες τις χαρές του βίου.

Στον πάνσεπτο του Χριστού Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς)

Ἄν ὁ θάνατος τῶν ὁσίων εἶναι ἀξιοτίμητος καί ἡ μνήμη τοῦ ἀνθρώπου, πού σ’ ὅλη του τή ζωή ἔκανε μέ συνέπεια τό θέλημα τοῦ Θεοῦ, πανηγυρίζεται μέ ἐγκωμιαστικούς λόγους, πόσο περισσότερο ἔχουμε ἐμεῖς ὑποχρέωση νά γιορτάζουμε μέ ἐγκώμια τή μνήμη τοῦ Ἰωάννη, πού βρίσκεται στήν πιό ψηλή κορυφή, πάνω ἀπ’ ὅλους τούς ὁσίους καί τούς δικαίους; τοῦ Ἰωάννη πού σκίρτησε προφητικά γιά τή σάρκωση τοῦ Θεοῦ-Λόγου -ἐνόσω ἀκόμα βρισκόταν στή μητρική κοιλιά- πού γεννήθηκε καί κήρυξε πρίν ἀπό Ἐκεῖνον καί μέ τά κηρύγματά του ἑτοίμασε τήν ἔλευσή Του στόν κόσμο; τοῦ Ἰωάννη πού ἀπό Αὐτόν τόν Θεό-Λόγο ἐπίσης ἀνακηρύχτηκε καί ὁμολογήθηκε δημόσια ὡς ἀνώτερος ἀπ᾽ ὅλους τούς προφῆτες, τούς δικαίους καί τούς ὁσίους ὅλων τῶν αἰώνων;

Όσιος Παϊσιος: "Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο;"

Κάποτε, την ώρα που ένας νέος προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας μέσα στο Εκκλησάκι, ο Όσιος του είπε: "Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο, για να Της πούμε το τροπάριο: "Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς;"

Ο Άγιος Φανούριος ο Θαυματουργός

Είναι εκατοντάδες οι Άγιοι Μάρτυρες που βασανίστηκαν και μαρτύρησαν για τον Κύριο μας και θυσίασαν τη ζωή τους για να μην αρνηθούν την πίστη τους. Στα δεκατέσσερα εκατομμύρια ανέρχονται μόνο οι γνωστοί Μάρτυρες των δύο πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού.
Άγνωστος ο αριθμός εκείνων, που δε γνωρίζουμε. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλεγόταν και ο Άγιος Φανούριος ο Θαυματουργός, ο οποίος έζησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι ορδές των βαρβάρων της Ασίας, οι Τούρκοι, είχαν κατακλύσει το χώρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μεθυσμένοι από τις νίκες τους έσφαζαν και σκότωναν τους Χριστιανούς, αφού κατά τη Μωαμεθανική θρησκεία τους θεωρούνταν άπιστοι.

Αγρυπνία απόψε στο Άγιον Όρος για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Απόψε θα γίνει Αγρυπνία στο Άγιο Όρος για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου).  Γιορτάζουν: η Ιερά Μονή Ιβήρων ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου η Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα και πολλά κελλιά και καλύβες

ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ;

π. Δημητρίου Μπόκου
Μεγάλη προθυμία έχουμε για φανουρόπιτες στον άγιο Φανούριο, αλλά μεγάλη απροθυμία για πνευματικό αγώνα κατά των παθών, για μεταμόρφωση της ψυχής μας.
Το πρώτο είναι εύκολο, Δεν στοιχίζει τίποτε. Και δείχνει μια ρηχή θρησκευτικότητα. Το άλλο είναι δύσκολο Στοιχίζει πολύ. Έχει μεγάλο κόστος και το απορρίπτουμε· γιατί είναι άσκηση για απάρνηση του θελήματός μας.

Το Ποθούμενο της Παγκοσμιοποίησης σε ρήξη με το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ του ΟΥΡΑΝΟΥ.

Τα λέμε όλα αυτά καλοκαιριάτικα γιατί το φθινόπωρο έρχεται με βαριά σύννεφα.
«-Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ομιλούσε από πρίν στους μαθητές του για την ΣΤΑΥΡΩΣΗ και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ  και αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτε.
-σήμερα τόσοι άγιοι πατέρες ομίλησαν για τα επερχόμενα των καιρών και συμβαίνει το ίδιο, δηλ. οι άνθρωποι δεν κατανοούν, ούτε την σταύρωση τους, αλλά ούτε και την ελπίδα της ανάστασης δια μέσω του ΘΕΙΟΥ ΕΛΕΟΥΣ.»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτά μας είπε σοφός Γέροντας πριν λίγες ώρες και συνέχισε. «Ειδικά στους Έλληνες δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά ΕΛΠΙΔΑ σωτηρίας, αυτό απεργάζονται με μεγάλη μαεστρία και τα χρησιμοποιούν όλα.
Δηλ. Γέροντα; Tην ώρα που αυξάνεται η ροή των πολεμικών εξελίξεων όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη αναδεύουν εσκεμμένα, ότι το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ των Αγίων Πατέρων όλων των εποχών  είναι πλάνη και αυτοί που το πιστεύουν είναι πλανεμένοι.