“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

☦ “Έβαλε τούς Δεσποτάδες να κλείσουν τις Εκκλησίες; Είναι δαιμόνιο. Διαβολική ενέργεια... Σίγουρα”

~π. Σιλουανός ο Αγιορείτης (Μαρτυρία σε προσκυνητή για το κλείσιμο των εκκλησιών). Απο τις πιο εμβληματικές και χαριτωμένες μορφές του Αγίου Όρους, γνωστός στους τακτικούς επισκέπτες του Άθωνα...

☦ Η ευλογία και το χρέος να είσαι Αγιορείτης

Θυμάμαι έναν επισκέπτη που είχε πει κάποτε: «Μα τι κάνετε τόση ώρα μέσα στην εκκλησία; 
Δεν μπορώ να καταλάβω πως περνάτε τόσες ώρες, κοιμάστε; Εγώ δεν μπορώ να καθήσω άπραγος. Θέλω κάτι να κάνω, αλλοιώς θα με πιάσουν τα νεύρα μου». Κι έτσι που τα έλεγε ο άνθρωπος αυτός, τον δικαιολογούσα. Δεν είχα όμως εκείνη τη στιγμή να του πώ κάτι.

☦ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ΠΑΤΕΡ ΚΑΙ  ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…
ΔΙΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΩΝ, ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟΥΣ….

Ο Ιταλός αξιωματικός και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου

Όταν πολεμούσαμε το 1940 στην Αλβανία, εναντίον των Ιταλών, που μας επιτέθηκαν χωρίς κανένα λόγο, συνέβη το εξής θαυμαστό.
Οι τσολιάδες συνέλαβαν μαζί με άλλους Ιταλούς και έναν αξιωματικό αιχμάλωτο. Οι Έλληνες στρατιώτες του αφαίρεσαν το πιστόλι, τα κιάλια κ.λ.π. Ο Ιταλός αξιωματικός τα παρέδωσε όλα ευχαρίστως.
Παρέδωσε ακόμη και τις φωτογραφίες της οικογενείας του.
Μια μικρή όμως εικόνα του Αγίου Γεωργίου δεν ήθελε να την παραδώσει με κανένα τρόπο. Τελικά του την πήρανε. Τότε ο Ιταλός αιχμάλωτος ζήτησε να δει τον διοικητή. Όταν τον συνάντησε του μίλησε με ευγενικό τρόπο και τον παρακάλεσε να του επιστρέψουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.