“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;


Οι εκτιμήσεις, οι φόβοι ότι οδεύουμε προς μια «νέα Μαδρίτη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, καθώς μάλιστα πλησιάζει και η ημερομηνία της νέας επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, τις επόμενες ημέρες!
Σύμφωνα με ορισμένες έγκυρες πληροφορίες, κατά την επίσκεψη αυτή θα ανακοινωθεί «πλαίσιο αρχών» μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν που θα αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επί της ουσίας θα ανοίγει τον δρόμο για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο!
Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για μια συνέχεια του Συμφώνου της Μαδρίτης, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσινγκτον, συνυπέγραψαν πλαίσιο αρχών με τον Ντεμιρέλ με το οποίο παραχωρούνταν στην Τουρκία ένα απίστευτο δώρο:
• Η Ελλάδα αναγνώριζε στην Τουρκία ότι έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο!
Κίνηση δηλαδή πρωτοφανής, αλλά σ’ αυτήν την απίστευτη παραχώρηση αντέδρασαν μόνο ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάποια λίγα ΜΜΕ και χαλαρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι πέρασε αυτή η παραχώρηση. Και παραχωρήθηκε στην Τουρκία, μετά μάλιστα την κρίση των Ιμίων, ένα ακόμα βήμα διεκδικήσεων στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου.
Τώρα, κατά τις πληροφορίες, σ’ αυτό το νέο πλαίσιο αρχών που θα εμφανίσουν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ερντογάν, το «φιλέτο» που θα παραχωρηθεί στην Τουρκία θα είναι ακόμα πιο πλουσιοπάροχο, αφού θα οδηγεί σε συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση! Το «επιχείρημα» που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις θα είναι ότι:
Θα αξιοποιηθούν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το δίλημμα που θα τεθεί δηλαδή θα είναι εκλαϊκευμένα: Θέλετε να γίνουμε… σεΐχηδες ή για κάποια οράματα εθνικής κυριαρχίας να παραμείνουμε φτωχοί;
Σε ανώτατα κυβερνητικά επιτελεία αισιοδοξούν ότι αυτό το δίλημμα θα δράσει προς κατευνασμό των αντιδράσεων, με τη βοήθεια φυσικά και των περισσότερων ΜΜΕ, τα οποία θα το αβαντάρουν, αλλά και με τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κινείται σε παραπλήσιο μήκος κύματος, καθώς και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων εξ «αριστερών»…
Ούτως ή άλλως είναι πρωτόγνωρο το να πηγαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός (στο Ερζερούμ) προκειμένου να είναι ο βασικός ομιλητής στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων! Είναι σαφές, κάτι ετοιμάζεται, το οποίο μάλιστα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί σαν… επιτυχία, που θα ανοίξει τον δρόμο και για τις άλλες εκκρεμότητες, όπως της υφαλοκρηπίδας!
Άλλωστε η ανεξήγητη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), λέει από μόνη της πολλά.
Όταν μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε επιστολή των Β. Μαρκεζίνη (ακαδημαϊκού) και Θ. Καρυώτη (καθηγητή πανεπιστημίου), η Κύπρος ήδη απ’ το 2004 μονομερώς δήλωσε τη δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσφατα προχώρησε στην οριοθέτησή της με το Ισραήλ, η Ελλάδα γιατί κοιμάται;
Προφανώς δεν πρόκειται για… αθώο ή αφελή ύπνο, αλλά για μια απραξία στοχευμένη, στη δημιουργία τετελεσμένων και τη συνυπογραφή με την Τουρκία μιας ταπεινωτικής συμφωνίας αρχών!
Και βέβαια όλη αυτή η ανακίνηση την τελευταία περίοδο του πράγματι μέγιστου θέματος της ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο μόνο αθώα ή θετική δεν ήταν. Έγινε προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τα όσα θα βιώσουμε σύντομα απ’ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του Μνημονίου…
Οι δύο καθηγητές με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστολή τους:
- Εξηγούν γιατί η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ουσία έχει υπερκεράσει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τη σιγή της ελληνικής πλευράς γύρω απ’ την ΑΟΖ!
- Εξηγούν ότι λυδία λίθος της οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι η παραδοχή ότι το Καστελλόριζο διαθέτει ΑΟΖ. Θα θέλαμε μια τέτοια δήλωση και απ’ τους Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα!
- Ξεκαθαρίζουν ότι η προωθούμενη και απ’ την Ουάσινγκτον συνεκμετάλλευση του Αιγαίου όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και για άλλες διεκδικήσεις!
 
http://agrupnoipolites.wordpress.com

ΑΥΤΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΩΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΚΑΒΟΥΜΕ ΤΑΦΡΟΥΣ....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ

 Του Χριστόφορου Πετρίδη

 Η πρόσφατη ενίσχυση των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στη μεθόριο των δύο χωρών, σε συνδυασμό με την επιθετική τους διάταξη (για πρώτη φορά από το 1974) και την ενίσχυση του τουρκικού μηχανικού με νέες και μεγαλύτερες γέφυρες τα τελευταία χρόνια, ώθησε την ελληνική πλευρά να προβεί στην κατασκευή μιας νέας αντιαρματικής τάφρου, με ίδια μέσα (είναι και η κρίση στη μέση…).
Το Μηχανικό του στρατού μας ετοιμάζει την τάφρο στο Κάραγατς, στο χερσαίο κομμάτι των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου οι Τούρκοι έχουν το πλεονέκτημα του προγεφυρώματος. Σύμφωνα με όσα μας είπαν ανώτατοι αξιωματικοί στο ΓΕΣ (ανακουφίζοντάς μας), η νέα τάφρος πληροί τις απαιτούμενες νέες προδιαγραφές. Λάβετε εδώ υπόψη σας ότι πλέον εμείς δεν χρησιμοποιούμε νάρκες κατά προσωπικού στη μεθόριο, παρά μόνο αντιαρματικές, σεβόμενοι τις διεθνείς συνθήκες, κάτι βέβαια που οι Τούρκοι δεν κάνουν, διατηρώντας τα σχετικά ναρκοπέδια… Επίσης, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι ενώ οι Τούρκοι κατάφεραν να εξαιρεθούν οι περιοχές όπου διατηρούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, από το google.earth, η βραδυκίνητη ελληνική πλευρά δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, με τις συνέπειες τις οποίες αντιλαμβάνεστε: οι Τούρκοι (και όσοι άλλοι θέλουν), έχουν πλέον δορυφορική κάτοψη σε πράγματα που δεν θα έπρεπε…

Η λαθρομετανάστευση και ο Έβρος. 
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης περιέπλεξε κατά πολύ τα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι κάνουν τα κλειστά μάτια στα κυκλώματα που διακινούν λαθρομετανάστες, με τη συνεργασία (με το αζημίωτο…) Τούρκων αξιωματικών. Οι λαθρομετανάστες, εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τα γνωστά ως- «μυστικά περάσματα», εγείροντας «θέματα» για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας είναι σε θέση να φρουρούν αποτελεσματικά τη μεθόριο, αλλά και να αποτρέπουν την έλευση εδώ των λαθρο-μεταναστευτικών ορδών. Φυσικά, αυτό που συνεχώς τίθεται ως ζήτημα επί τάπητος, είναι το κατά πόσον ο στρατός μας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια…Όμως, η διεθνής πίεση στην Άγκυρα και η παρουσία της FRONTEX, άρχισε να πονοκεφαλιάζει τους Τούρκους… Και ήρθε η συνάντηση του Έλληνα Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη, με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της γείτονος, στρατηγό Erdal Ceylanonlu, για να λεχθούν… «περίεργα» πράγματα, αλλά και η συνάντηση αξιωματούχου της ΕΥΠ στην Αδριανούπολη, με υψηλόβαθμο παράγοντα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκε, ανέδειξε όμως ένα νέο πλαίσιο (ερήμην της ελληνικής κοινής γνώμης και · των κομμάτων της αντιπολίτευσης) στις διμερείς σχέσεις, που θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν, σε ένα νέο mea culpa. 

Πάλι μας «τούμπαραν»; 
Στις διαμαρτυρίες λοιπόν του Έλληνα ανώτατου αξιωματικού (μιλά άπταιστα την τουρκική, έχει μάλιστα υπηρετήσει στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα ως στρατιωτικός ακόλουθος) για την τουρκική «αδράνεια» στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο ομόλογός του, του απάντησε άτι η ευθύνη ανήκει… στην ελληνική πλευρά!... Με λίγα λόγια, του είπε ότι οι Έλληνες δεν φυλάσσουν καλά τη μεθόριο τους, ιδιαίτερα στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων, μήκους 12 χλμ, στο Κάραγατς (από εκεί περνούν οι λαθρομετανάστες το χειμώνα)! Μάλλον οι Έλληνες αξιωματικοί εκεί, τους έχουν μπει στο μάτι και σπέρνουν τη διχόνοια οι Τούρκοι, για να τους ξεφορτωθούν… Σημειώστε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσίευμα σε πολυσύχναστη ιστοσελίδα (olympia.gr) που ουδείς από το ΓΕΣ μπήκε στον κόπο να διαψεύσει, η ελληνική πλευρά φέρεται να παρέδωσε στην τουρκική χάρτες με… «μυστικά περάσματα», ώστε να «διευκολύνει» την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης… από τους Τούρκους!..Με την επιστροφή του Α/ΓΕΣ από την Άγκυρα, ασκήθηκε «πίεση» στον διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Ρίμινι, ταξίαρχο Χρήστο Μαυρίκο, καθώς ο σχηματισμός που διοικεί είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων, στο Κάραγατς, δύο βήματα από την Αδρια­νούπολη. Το τι λεγόταν στους διαδρόμους του ΓΕΣ από ανθρώπους του αρχηγού κατά του προαναφερόμενου αξιωματικού (για τον οποίο πολλοί ανώτεροι και ανώτατοι μας είπαν τα καλύτερα, λέγοντας πως κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και παλεύει σκληρά καθημερινά για να διατηρήσει το αξιόμαχο των δυνάμεών του…), δεν περιγράφεται! Στον Έβρο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκής μάχη, με τους Έλληνες αξιωματικούς να δίνουν στην κυριολεξία την ψυχή τους, για να θωρακίσουν την άμυνα της χώρας μας, έναντι των Τούρκων, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει στιγμή να απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα. Οι τελευταίοι, ενισχύουν συνεχώς το Μηχανικό τους, χωρίς να κρύβουν την πρόθεσή τους: θέλουν να περάσουν το ποτάμι!
Όμως, θα πρέπει να διαβούν, κομμάτι δύσκολο, τη νέα ελληνική αντιαρματική τάφρο.
Λες και ο στρατός είναι υπεύθυνος για την ανάσχεση των λαθρομεταναστευτικών ορδών! Τη στιγμή μάλιστα, που στη χώρα μας οι διάφοροι «παράγοντες» αντιδρούν στην ανάληψη καθηκόντων ασφαλείας, έστω και στη μεθόριο, από το στρατό, κάτι που βέβαια είναι αναπόφευκτο να συμβαίνει σε κάποια σημεία της επικράτειάς μας όπου δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός (πχ Φαρμακονήσι) ή δεν υπάρχει άλλη λύση (τουλάχιστον στο Αιγαίο, υπάρχει τον τελευταίο καιρό, ισχνή έστω παρουσία της FRONTEX, με πλωτά και πτητικά μέσα, καθώς το Λιμενικό, μετά την αδικαιολόγητη όσο και εθνικά ανεύθυνη κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυπλίας, έχει σοβαρά προβλήματα). Τελικά, ώρες-ώρες κάποιοι στην Αθήνα δίνουν την εντύπωση ότι υιοθετούν τα τουρκικά επιχειρήματα, πέφτοντας συνεχώς στις παγίδες που τους στήνουν οι απέναντι… Ώρα είναι να μας πουν οι Τούρκοι και ποιους προτιμούν για διοικητές των ελληνικών σχηματισμών στον Έβρο (και να μας βάλουν και να «τσακωθούμε»)! Αν και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ & GAP-Δρούτσα, τίποτα δεν αποκλείεται…

Οι απέναντι…
Θέλουν να διαβούν το ποτάμι οι Τούρκοι και δεν το κρύβουν. Η πρόσφατη μετακίνηση της 3ης και 5ης Στρατιάς τους στα μετόπισθεν, αποτέλεσε για το ΓΕΣ σήμα κινδύνου, καθώς σημαίνει την προετοιμασία επιχειρήσεων. Όμως, αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας έχει θέσει σε συναγερμό, είναι η δημιουργία εκ μέρους των Τούρκων, νέων συνταγμάτων Μηχανικού. Ο προσανατολισμός εδώ για την ανάληψη νέων επιχειρήσεων, είναι παραπάνω από ορατός. Αμφίβιες επιθετικές γέφυρες (όπως αυτές τύπου Samur, που θα παραδοθούν σύντομα στις τουρκικές ΕΔ), γεφυροφόρα άρματα (όπως τα τύπου Leguan) και άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων (τύπου Kieler), αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά για τις προθέσεις των Τούρκων, «τεμάχια», που προμηθεύονται οι στρατιωτικοί της γείτονος. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα τοποθετηθούν στη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και μην εκπλαγείτε αν επιβεβαιωθεί η παρουσία τους στον Έβρο.

Εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΔΥΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ανοίγει ο φάκελος «ορυκτός πλούτος της Ελλάδας». Από τα συρτάρια των κρατικών υπηρεσιών βγαίνουν ξανά τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών για τους «θησαυρούς» που κρύβουν η γη και ο υποθαλάσσιος χώρος της χώρας μας, η αξία των οποίων μπορεί να προσεγγίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ιλιγγιώδες ποσό των δύο τρισ. δολαρίων!
Ο σημαντικότερος ορυκτός «θησαυρός» της Ελλάδας φαίνεται πως δεν είναι άλλος από τους υδρογονάνθρακες. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας, επανήλθαν δυναμικά στην επικαιρότητα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Απώτερος διακηρυγμένος στόχος είναι η ανακάλυψη και η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου που θα καλύψουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών μας για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά κοιτάσματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Παράδειγμα, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος κάνει λόγο για δυνητικά κοιτάσματα αξίας μεγαλύτερης των 1,8 τρισ. δολαρίων.
Από την άλλη, σημαντικά είναι τα ελληνικά αποθέματα των μη ενεργειακών ορυκτών. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κώστα Παπαβασιλείου, η αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων βασικών μετάλλων αγγίζει σε τρέχουσες τιμές τα 36,3 δισ. δολάρια και η έρευνα συνεχίζεται.

Πετρέλαιο και αέριο
«Αύριο μεθαύριο η Ευρώπη θα εξαρτάται από την Ελλάδα για ενέργεια. Το θεωρείτε παρατραβηγμένο; Θα με θυμηθείτε σε πέντε χρόνια». Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, είναι πεπεισμένος ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και κυρίως σε φυσικό αέριο, τα οποία, αν εκμεταλλευτεί σωστά, θα λύσει σε σημαντικό βαθμό το οικονομικό πρόβλημα.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους επιστήμονες που αποφεύγουν να μιλήσουν με αριθμούς, ο κ. Φώσκολος προβαίνει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Κάνοντας την υπόθεση ότι το ελληνικό Δημόσιο θα παραχωρήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε εταιρείες, από τις οποίες θα εισπράττει το 20% των εσόδων από την πώληση των υδρογονανθράκων, και χρησιμοποιώντας ως βάση υπολογισμού τα 100 δολάρια ανά βαρέλι αργού πετρελαίου, ο κ. Φώσκολος εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα της τάξης των 375 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας καθηγητής δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ότι κατά την εκτίμησή του, το Αιγαίο Πέλαγος διαθέτει γύρω στα 750 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, που βρίσκονται σε έξι κοιτάσματα ανατολικά της Θάσου. «Αν έρθει μια ξένη εταιρεία, τα έσοδα θα είναι 75 δισ. δολάρια και το όφελος του Δημοσίου μόνο 15 δισ.» λέει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την άλλη πιθανή για πετρέλαιο περιοχή, τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Φώσκολος εκτιμά ότι κρύβει 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 150 δισ. δολαρίων, καθώς 500 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι ισοδύναμα με 3,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αξίας επίσης 150 δισ. δολαρίων (το φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο από το πετρέλαιο). Σύμφωνα πάντα με τον συλλογισμό του καθηγητή,
το όφελος του ελληνικού Δημοσίου από την περιοχή μπορεί να ανέλθει σε 60 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, υποστηρίζει ο ίδιος. Όπως εκτιμά, η ευρύτερη περιοχή (στην οποία συμπεριλαμβάνεται η περίφημη πλέον λεκάνη του Ηροδότου) μπορεί να περιέχει πέντε τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 30 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η αξία αυτών των κοιτασμάτων ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια και το προσδοκώμενο έσοδο του ελληνικού κράτους σε 300 δισ. δολάρια, με βάση την υπόθεση του 20%.
Ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται στις έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στους υπολογισμούς γεωλογικών υπηρεσιών (όπως της Γαλλίας), καθώς και σε γεωλογικά δεδομένα, όπως είναι η ύπαρξη ηφαιστείων λάσπης νότια της Κρήτης: «Είναι κανόνας επιστημονικός, όπου υπάρχει λασποηφαίστειο, υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων» λέει χαρακτηριστικά.

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Αισιόδοξος για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εμφανίζεται και ο καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης. Εκτίμηση του καθηγητή είναι ότι τα ελληνικά κοιτάσματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και ότι, αν αναδειχθούν στο σύνολό τους, «μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Ευρώπης για τα επόμενα πενήντα χρόνια».
Ο κ. Ζεληλίδης έχει προχωρήσει σε επιστημονικές έρευνες και έχει εντοπίσει περιοχές όπου τα γεωλογικά δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας υπόψη και τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στις γειτονικές Ιταλία και Αλβανία. Όπως αναφέρει, στα βορειοδυτικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Διαπόντιοι Νήσοι (κοντά στην Κέρκυρα), που δείχνουν τρεις περιοχές με διαφορετική δυναμική. Η μία περιοχή είναι δυτικά των νησιών, η άλλη στα βόρεια και η τρίτη ανάμεσα στα νησιά. Επίσης, μεγάλη λεκάνη έχει εντοπιστεί στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές δυτικά και ανατολικά των Στροφάδων, ο Κυπαρισσιακός κόλπος, η Πρέβεζα, η Αμφιλοχία, η Λευκάδα, το Κατάκολο, η περιοχή ανατολικά της Κέρκυρας και ανάμεσα από τους Παξούς και την Πάργα, καθώς και τα Γρεβενά.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρεί ο κ. Ζεληλίδης το κοίτασμα στην περιοχή δυτικά της Ζακύνθου, καθώς από εκεί ξεκινά η Μεσογειακή Ράχη, το μεγάλο υποθαλάσσιο βουνό που περνά νότια της Κρήτης και φτάνει έως την Κύπρο. Βόρεια της Μεσογειακής Ράχης έχουν εντοπιστεί έξι λεκάνες, ενώ άλλες λεκάνες αναπτύσσονται στα νότια τόσο προς την πλευρά της Λιβύης όσο και της Αιγύπτου, με σημαντικότερη εκείνη του Ηροδότου, που ήδη «τρυπιέται» από τους Αιγύπτιους.
Συμπερασματικά, ο κ. Ζεληλίδης εκτιμά ότι η περιοχή νότια της Κρήτης κρύβει σημαντικές ποσότητες αερίου, ενώ το Ιόνιο διαθέτει και πετρέλαιο και αέριο. Ωστόσο, προσθέτει ότι πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να επαληθευτούν όλα τα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο ο Ελληνας καθηγητής τονίζει ότι «οι πετρελαιοπιθανές περιοχές του Ιονίου βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, η οποία είναι ήδη οροθετημένη με την Ιταλία και συνεπώς οι έρευνες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα».

Υδρίτης στα υποθαλάσσια υψώματα του Αναξίμανδρου
Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα στα βάθη των ελληνικών θαλασσών είναι οι σημαντικές ποσότητες υδριτών που εντοπίστηκαν στα υποθαλάσσια υψώματα του Αναξίμανδρου, ανατολικά της Ρόδου και νότια του κόλπου της Αττάλειας.
Οι υδρίτες είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες, που σχηματίζονται βαθιά μέσα στη θάλασσα υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Κάθε κυβικό μέτρο υδρίτη εμπεριέχει 164 κ.μ. μεθανίου και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης του ορυκτού, που θεωρείται από πολλούς το καύσιμο του μέλλοντος.
Όπως μας πληροφορεί η δρ Χρυσάνθη Ιωακείμ του ΙΓΜΕ, το 2002 άρχισε η επιστημονική διερεύνηση του Αναξίμανδρου με συντονιστή το ΙΓΜΕ και επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Περισοράτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η περιοχή διαθέτει περίπου 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υδριτών, κυρίως θερμογενούς προέλευσης, με περιεκτικότητά σε μεθάνιο 96,5% και αιθάνιο 3%. Αν και δεν είναι εκμεταλλεύσιμοι με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες, η ύπαρξή τους θεωρείται σημαντική.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2011 θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύσταση του δημόσιου φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο φορέας αυτός θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε) και θα αναλάβει τη διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου όλων των θεμάτων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες.

ΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ
27,6 δισ. ευρώ τα μετρημένα (και αναξιοποίητα) αποθέματα
Εκτός από μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, η παρουσία των οποίων στο ελληνικό υπέδαφος μένει να αποδειχτεί, η Ελλάδα διαθέτει και σημαντικά αποθέματα μη ενεργειακών ορυκτών, όπως πολύτιμα μέταλλα και βιομηχανικά ορυκτά. Σε αντίθεση με τους υδρογονάνθρακες, τα ορυκτά αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό βεβαιωθεί και το μόνο που απομένει είναι η αξιοποίησή τους.
Τα αναξιοποίητα ελληνικά κοιτάσματα αφορούν κυρίως τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσό και άργυρο) καθώς και τον χαλκό, δηλώνει στην «
Espresso της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κώστας Παπαβασιλείου, ο οποίος πρόσφατα παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ειδική έκθεση όπου δίνεται ξεκάθαρη εικόνα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όπως λέει ο ίδιος.
«Αυτήν τη στιγμή, η οικονομική αξία των μετάλλων σε κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας που είναι μετρημένα και μπορούν να έχουν μια άμεση οικονομική αξιοποίηση είναι για τον χρυσό γύρω στα 12 δισ. ευρώ (15,7 δισ. δολάρια), του αργύρου είναι 1,85 δισ. ευρώ (2,43 δισ. δολάρια) και του χαλκού είναι γύρω στα 7 δισ. ευρώ (9,2 δισ. δολ.). Συνολικά, τα μετρημένα και βεβαιωθέντα αποθέματα βασικών μετάλλων είναι 27,6 δισ. ευρώ (36,3 δισ. δολάρια) και από αυτά ένα μικρό μέρος αξιοποιείται» λέει ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να μην προχωρεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το ΙΓΜΕ ξεκινά νέες έρευνες σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται πολλά υποσχόμενες κυρίως για πολύτιμα μέταλλα και χαλκό. «Είναι κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, όπου οι αρχικές έρευνες του ΙΓΜΕ έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα και γι' αυτό τις εντάξαμε για λεπτομερή αξιολόγηση, ώστε να ξέρουμε ύστερα από δύο - τρία χρόνια εάν υπάρχουν πραγματικά κοιτάσματα που είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα και υπό ποιους όρους».
Στην ερώτηση ποια μπορεί να είναι η συνολική αξία των κοιτασμάτων βασικών μετάλλων, για τα οποία υπάρχουν θετικές ενδείξεις αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο κ. Παπαβασιλείου απαντά ότι δεν θέλει να δώσει νούμερα, διότι μπορεί να πέσει έξω, κάνει όμως την εκτίμηση ότι «μαζί με αυτά που ερευνά τώρα το ΙΓΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να είναι άλλα τόσα. Μένει να βεβαιωθούν».
Πάντως, σε έναν βαθμό ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας είναι υπό εκμετάλλευση και δίνει σημαντικό τζίρο, λέει ο κ. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιομηχανικών ορυκτών, όπως περλίτη, βωξίτη κ.ά.

ΠΗΓΗ: http://www.espressonews.gr

ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Η μυστική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου, έκανε το θαύμα της!
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο ταξίδι του Γιώργου Παναδρέου στην Τουρκία την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων, το θέμα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, περιλαμβάνεται στην μυστική ατζέντα!
Ο έλληνας πρωθυπουργός, θα βρεθεί μπροστά στους σκληροπυρηνικούς του κεμαλικού κατεστημένου, στην πόλη από την οποία ο Ατατούρκ ξεκίνησε την πορεία του προς την εξουσία! Η συνάντησή του με τον Ερντογάν έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία στην Τουρκία για το θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
Οι επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν είναι σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνουν καθόλου το ζήτημα του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, αφού ο κ.Νταβούτογλου τις τελευταίες ημέρες έδειξε να κρατάει διαφορετική στάση με την περίφημη δήλωσή του "κάνουμε ήδη μπίζνες στο Αιγαίο, με τους Ελληνες"! Το τι θα συζητηθεί και κυρίως τι θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, θα το μάθουμε αργότερα!
Εν τω μεταξύ νέες αποκαλύψεις για το θεμα των πετρελαίων της Ελλάδας, οι οποίες έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ- ντοκουμέντο του Κώστα Χαρδαβέλλα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2011



Τις πρώτες παραβιάσεις του 2011 πραγματοποίησαν σήμερα τα Τουρκικά αεροσκάφη.
Δύο σχηματισμοί μαχητικών αποτελούμενοι συνολικά από 16 αεροσκάφη - τα οκτώ οπλισμένα - προκάλεσαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο δύο παραβάσεις και έξι παραβιάσεις.
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr