“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

☦Η ΑΓΙΑ ΣΟΛΟΜΟΝΗ συνεχίζει να κλαίει και σήμερα στην Θεσσαλονίκη - κλείνουν οι μεγάλες και οι μικρές εκκλησίες της ΠΟΛΗΣ στους πιστούς λόγω πανδημίας..

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Κλαίει η εικόνα - τοιχογραφία ακατάπαυστα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΛΟΜΟΝΗΣ στην Θεσσαλονίκη σε ένα ταπεινό προσκυνητάρι της επί της Βασ. Όλγας στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς.

Πριν λίγο μας έστειλαν τις φώτο την στιγμή που σημειώνονται στον Λευκό Πύργο  επεισόδια από συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για το lockdown στην Θεσσαλονίκη .

☦Τούρκος αγάς: “Με σάπισε στο ξύλο… ένας νεαρός καβαλάρης” !

Λένε ότι ένας αγάς στο Μαργαρίτι θέλησε να κάμει την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τζαμί. Το Μαργαρίτι τότε ήταν τουρκοχώρι. Κάλεσε λοιπόν τον παπά, του εξήγησε τον «ιερό σκοπό» του και του είπε αυστηρά:

-Πριν κλείσει μήνας, να μου έχεις παραδώσει την Εκκλησιά!

Τον έπιασε παράπονο τον παπά. Να παραδώσει την Εκκλησία του Χριστού, να γίνει τόπος λατρείας του αντίχριστου; Μα και τί μπορούσε να κάμει; Τελειώνοντας ο μήνας, ο αγάς θα την έπαιρνε με το “έτσι θέλω”! Ένα μήνα ο παπάς λειτουργούσε καθημερινά.

☦ Η Εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου

Ναοῦ τὰ ἐγκαίνια, Μάρτυς καὶ θέσιν, Τῶν λειψάνων σου νῦν γεραίρει ἡ κτίσις.

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και Ανάμνηση εγκαινίων του Ναού του στη Λύδδα της Ιόππης

Βιογραφία

Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ' όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα.

Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

☦ΠΕΝΤΕ Αξιωματικοί θα ΣΩΣΟΥΝ την ΕΛΛΑΔΑ


(δημοσίευση της 1 Νοεμβρίου του 2018 - σαν να μην πέρασε ούτε  μία μέρα)

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα.

Πάει αυτή η εποχή που γινόταν ανατροπές και επαναστάσεις και μετά απαριθμούσαμε τραγωδίες βλ. Κυπριακό.

«Θα γίνει κάτι άλλο», αυτό μας διαμήνυσαν δίχως να μας το προσδιορίσουν  πολλοί Πατέρες, αν και σήμερα από τα διαδραματιζόμενα κάτι ψηλαφούμε . Αντίθετα εμείς προσδιορίζουμε κάτι πολύ δυνατό – πνευματικό που θα μας ταρακουνήσει όλους.

Η καθημερινότητα μας έγινε άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.