“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία: Τουριστική καπηλεία της αρχαίας Ιστορίας της Εφέσου

Η Έφεσος ιδρύθηκε τον 10ο αι. π.Χ. από Έλληνες, κατά τη διάρκεια του Α’ Αποικισμού. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις ελληνικές, Ιωνικές μητροπόλεις. Παρά την κυριαρχία των Λυδών και των Περσών, στη Μικρά Ασία, παρέμεινε ακραιφνώς ελληνική. Εκεί, τον 6ο αι. π.Χ. είχε κτιστεί και ο περίφημος ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος, ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Του Παντελή Καρύκα
Η αρχαία Έφεσος παραμένει, ως σήμερα, ένας από τους πλέον τουριστικούς, αρχαιολογικούς προορισμούς και έχει προταθεί στην UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για αυτή την πόλη, την αρχαία ελληνική, οι γείτονες Τούρκοι, διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη, μια εκστρατεία τουριστικής προβολής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο αρχαιολόγος του οποίου Αλεξάντερ Σοκόλισεκ, είναι επικεφαλής των ανασκαφών στην, επίσης ελληνική, πόλη Αφροδισιάδα.

Είναι παγίδα ή ευκαιρία η «τριπλή συμμαχία»; Του Σ. Καλεντερίδη

Δεν είναι λίγες οι φορές που εξετάσαμε τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών υποθαλάσσιων αποθεμάτων καθώς και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες στις οποίες ανήκουν οι εταιρίες που έλαβαν άδεια εκμετάλλευσης οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.

Η προφητεία του Αγίου Αγαθαγγέλου (1276 μ.Χ.)

Επί τε την χερσόνησον έξεις νίκην και διαβείσα την Ματαιώτιδα λίμνη...
Ήκουσα φωνή υπό της Άρκτου ερχομένης, λεγούσης ούτω: Ρωσία, ξύπνησεν γε ουν εκ του ύπνου...Προς εσέ ο λόγος του Αγγέλου και εν τη πρωία του ηλίου αμπλησθήσεται ελαίου η λάμπα σου και πρίν ο ήλιος φανή εν τω ανατολικώ ζωδίω, συ μεν εκμανής έση.
Ω φίλη, ιδού τα αριστοπολεμικά σου όργανα, πληρούσι τους αιθέρας μελωδίας. Οι πολεμισταί και οι ήρωες σου ψάλλουσι τα νικητήρια, προσκαλούντες σε αναμορφώσαι τον πλανήτην. Επί τε την χερσόνησον έξεις νίκην και διαβείσα την Ματαιώτιδα λίμνη καταθραύσεις την Ταυρικήν και τα πέριξ μέρη των Σκυθών.

Ο ιερέας και το αλκοτέστ στη Θήβα

Ιερέας ο ένας, λαϊκός ο άλλος (φίλοι και κουμπάροι) επέστρεφαν από το Άγιο Όρος. Δάφνη, Σταυρονικήτα, Διονυσίου η σύντομη διαδρομή …για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Στο λεωφορείο της επιστροφής ανάμεσα στα σχόλια των ημερών για το όρος…

Ιερέας: Να σου πω κάτι, δεν θα το πιστέψεις.

Λαϊκός: Πες μου, τι είναι;

Ιερέας: Μια φορά είχα πάει σε μια αγρυπνία σ’ ένα γνωστό μου στη Θήβα. Ήμαστε πολλοί παπάδες γιατί γιόρταζε η Εκκλησία, αλλά και ο κόσμος έφθανε μέχρι το δρόμο. Στην ώρα της Θείας κοινωνίας ετοιμάσαμε τέσσερα Άγια ποτήρια για να μην καθυστερούμε τον κόσμο, άλλωστε είχε περάσει η ώρα.

Μήπως οι ΗΠΑ αναζητούν αντικαταστάτη της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεξάγουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, 16 Μαΐου 2013. 
(Φωτ. REUTERS / Kevin Lamarque)
Serdar Turgut στο ALMONITOR (Μέση Ανατολή)     (μτφ. Κριστιάν)
Αφού εξακολουθεί να υφίσταται πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να υποβαθμίσει την επιρροή και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ορατές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική αυτή τη στιγμή, οι αλλαγές γίνονται εμφανείς σε ορισμένα ζητήματα που δεν φαίνεται να είναι αλληλένδετα.

Κυριακή της Απόκρεω - Το Ευαγγέλιο της Κρίσεως, Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (+)

Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

1. Προετοιμάζεσαι γιά τότε;
Μεγάλη γιορτή ἡ σημερινή, γιατί μᾶς θυμίζει τήν δευτέρα Παρουσία τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, πού εἶναι ἡ ἐλπίδα μας. Γιατί, γι’ αὐτό γίναμε χριστιανοί, γι’ αὐτό ἀγωνιζόμαστε, γι’ αὐτό ἐρχόμαστε στήν Ἐκκλησία, γι' αὐτό προσευχόμαστε καί νηστεύομε. Γιά νά ἀπολαύσουμε τήν Βασιλεία του. Καί εἴθε ὁ Χριστός νά μᾶς ἀξιώσει νά τήν κληρονομήσουμε.