“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Από το “στρατηγικό βάθος” του Νταβούντογλου στην “πολίτικη κουζίνα” του Ερντογάν και από εκεί σύντομα στην “γεωπολιτική ψησταριά” των Ρώσων.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Α. Από το ¨στρατηγικό βάθος¨ του Νταβούντογλου.
Την εποχή που εγχώριοι τουρκολάγνοι πετούσαν ροδοπέταλα στον αξιότιμο κ. Νταβούντογλου και την θεωρία του περί στρατηγικού βάθους αρθρογραφούσαμε και διαμηνύαμε με θάρρος γνώμης στον κύριο αυτόν ότι το στρατηγικό του βάθος είναι πιο ρηχό και από μια τρύπα με θολό νερό που στο τέλος θα ξεραθεί και αυτή.

Ζωοδόχος Πηγή

Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στη Θήβα
Εορτάζει 5 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.
Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΗΛΟΥ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ
Πρίν απο 900 περίπου χρόνια (δηλαδή γύρω στα 1090 από τη Γέννηση του Χριστού) εδώ στο καταπράσινο νησί της Θάσου έζησε και ασκήτευσε ένας άγιος άνθρωπος, που λεγόταν Λουκάς.
Δεκατέσσερα χρόνια περίπου πέρασε με άσκηση και προσευχή στην περιοχή του Θεολόγου,όπου και έχτισε μικρό εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,του Αποστόλου και Ευαγγελιστού. Μάλιστα απο τότε, απο το όνομα της εκκλησίας, ονομάσθηκε και το χωριό Θεολόγος.
Φίλος της ερημικής και ησυχαστικής ζωής όντας ο Όσιος Λουκάς, άρχισε να ενοχλείται απο τις επαφές του με τον κόσμο στο Θεολόγο κι αναζητώντας ερημικώτερους τόπους, για να βρίσκεται μόνος με το «Μόνο Θεό» κατέβηκε στις σπηλιές της «Βαθειάς Ποταμίας»- έτσι λεγόταν ο τόπος αυτός, όπου είναι τώρα το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ – και συνέχισε τη σκληρή ασκητική ζωή εκεί, για άλλα είκοσι χρόνια. Μέσα σε αυτή την ερημιά του τόπου, πάνω σε απόκρημνους βράχους έζησε με ποκίλες ασκήσεις, πειρασμούς και πολλή προσευχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ.
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ (ΕΔΩ). ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΟΣΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. 

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) γεννήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 1384, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα η μητέρα του να φέρει όλο το βάρος της ανατροφής του ιδίου και των επτά αδελφών του. Και αυτό το κατάφερε με αγώνα και μόχθο, ώστε τα παιδιά της να μείνουν πιστά στο δρόμο της αγάπης και του Χριστού, άγοντας πνευματική και ενάρετη ζωή. Το 1395 κατέλαβε τη Θεσσαλία ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Α΄ με τα στρατεύματά του, ο οποίος αποκαλείτο Κεραυνός για την αγριότητά του. Η σκληρή διοίκησή του επέβαλε το παιδομάζωμα, ήτοι τη στρατολόγηση νέων αγοριών 14-18 ετών, ακόμα και μικρότερων, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σώμα φανατικών Τούρκων, που θα στρεφόταν εναντίον των Ελλήνων.

Σημείο Μέγα !!! Έσβησε το Άγιο Φως, που προμηθεύτηκε με την άδεια του Βαρθολομαίου, η σχισματική, φιλοπαπική, «εκκλησία» του Κιέβου!!!

Πρόκειται κυριολεκτικά για παράρτημα του αμερικανικού υπεξ και κινητήρια δύναμη για την σφαγή των ορθοδόξων στην ανατολική Ουκρανία, η συγκεκριμένη «σύνοδος» του αποστάτη Φιλάρετου. Οι σχισματικοί λοιπόν, φιλοπαπικοί, του Κίεβου, με την άδεια του Βαρθολομαίου, προμηθεύτηκαν το Άγιο Φώς από τα Ιεροσόλυμα και το μετέφεραν στον παρανόμως κατεχόμενο ιερό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου (βλ.φώτο). Όμως ω του θαύματος!

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Σφοδρή επίθεση Μόσχας σε Αγκυρα για Αιγαίο και Συρία: "Θέλουν την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά δεν θα έχουν καλό τέλος"!

του Γιάννη Πετρίδη
Σε σφοδρή επίθεση κατά της Αγκυρας προχώρησε σήμερα η Μόσχα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ανασυστήσει την Οθμωανική Αυτοκρατορία και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι "η Τουρκία θα έχει το ίδιο τέλος που είχαν και οι Οθωμανοί"!