“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Έρχονται εκπλήξεις... βάζουν και την Βουλγαρία στο μεγάλο κόλπο των Βαλκανίων;

Φώτο ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ
Μας προιδέασαν ήδη με δηλώσεις,  ότι  το περίκλειστο κρατίδιο των γειτόνων μας  σκοπιανών θα βρει διέξοδο στο ΑΙΓΑΙΟ μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης και του λιμένος του Αποστόλου Παύλου της Καβάλας.
Και το ερώτημα είναι, ότι μεγαλύτερη γεωπολιτική συνάφεια και ιστορικό επεκτατικό ενδιαφέρον έχει η περιοχή της Καβάλας από την Βουλγαρία (μαρτυρική πολιτεία που δέχθηκε τρεις αλλεπάλληλες γενοκτονίες στα χρόνια των Βαλκανικών και παγκοσμίων  πολέμων από τους σημερινούς σύμμαχους Βουλγάρους), άρα τι μας λένε για δεύτερη έξοδο της πόλης των σκοπίων στην θάλασσα ;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτοί δουλεύουν στο παρασκήνιο, ώστε  τα σχέδια τους βγαίνουν κατόπιν εορτής και μοιάζουν με εκπλήξεις, ενώ δεν είναι εκπλήξεις, αλλά ανειλημμένες αποφάσεις.

Εργασία και προσευχή

Ανέβηκε κάποτε στο Σινά ένας μοναχός από μακρινή σκήτη και φιλοξενήθηκε στο ησυχαστήριο του Αββά Σιλουανού. Βλέποντας τους υποτακτικούς του να εργάζονται εντατικά, είπε στον Γέροντα κάπως υπεροπτικά:
–Μη εργάζεσθε την απολλυμένην βρώσιν. «Μαρία γαρ την αγαθήν μερίδα εξελέξατο». 
Ο Αββάς Σιλουανός δεν του έδωσε απόκριση. Πρόσταξε τον μαθητή του Ζαχαρία να οδηγήσει τον ξένο σ’ ένα αδειανό κελί και να του δώσει ένα βιβλίο να διαβάσει.

Φύτευε αρετές και ξερίζωνε πάθη

Απάνθισμα από τον Άγιο Μακάριο
Ευτυχώς που οι άγιοι πατέρες της Ορθοδοξίας μας μιλήσανε διεξοδικά για τις αρετές, τις ανάσες  της ψυχής μας, γιατί σήμερα αυτά τα ιερά πρότυπα δυστυχώς έχουν εξοστρακιστεί από την καθημερινότητά μας.
Ο άγιος Μακάριος συμβουλεύει πως όσοι αγαπούν την αρετή χρειάζεται να αγωνίζονται ακατάπαυστα για την τήρηση των θείων εντολών.
Ό,τι και εάν κάνουν. Είτε τρώνε και πίνουν είτε προσεύχονται ή διακονούν.