“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ένας αυθεντικός Επίσκοπος

Του Σεβ.  Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ
Τοποτηρητού Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης: Επικήδειος ομιλία εις την Εξόδιον Ακολουθίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου (Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Σιατίστης 16 Ιανουαρίου 2019).
«Ελεώ σε ω Εκκλησία • …ελεώ σε της αθρόας ταύτης μεταβολής. Πως απεκοσμήθη το κάλλος; Πως απεσυλήθη ο κόσμος; Πως εξαίφνης απερρύη το άνθος; Όντως εξηράνθη ο χόρτος και το άνθος εξέπεσεν. … Εξέλιπεν η πηγή, εξηράνθη ο ποταμός, πάλιν εις αίμα μετεποιήθη το ύδωρ. … Τι εξέπεμψαν, και τι υποδέχονται; Κιβωτόν προέπεμψαν και σορόν υποδέχονται»1.
«Ήταν κιβωτός ο άνθρωπος του Θεού. Κιβωτός που περιείχε τα θεία μυστήρια. Εκεί ήταν η χρυσή στάμνος γεμάτη από το θείο μάννα και την ουράνια τροφή. Μέσα σε κείνη ήταν οι πλάκες της διαθήκης χαραγμένες στις πλάκες της καρδιάς με το Πνεύμα του Θεού και όχι με μελάνι»2.

Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος: «Δεν υπάρχει Μακεδονική Γλώσσα! Δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα! Είναι ανιστόρητοι ή πουλημένοι αυτοί που την έδωσαν»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Καρυαί τη 17η Ιανουαρίου 2019,

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της πρός την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας πρός ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.
Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την διεξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ και η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους σκοπιανούς και τους σπόνσορες τους αλλά και για όλους που  σιγοντάρουν πάνω σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται συμφωνία. «Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ κλωτσάει  και παίζει δυνατά για την Μακεδονία»... Το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ δεν το δίνει ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ «τελεία και παύλα»…
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015: η Μακεδονία στο επίκεντρο του προσφυγικού κύματος με το ανθρώπινο μποτιλιάρισμα των ψυχών στα Ελληνο σκοπιανά σύνορα βλ. Ειδομένη, ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά το περήφανο δημοψήφισμα του ΟΧΙ σεΝΑΙ της 5ης Ιουλίου.

“Μνημονεύετε τους bloggers, αυτούς που σώζουν τα αυτονόητα” † 1η δημοσίευση 19 Αυγούστου 2013 †

ΦΩΤΟ: Το Άγιον Όρος όπως φαίνεται από τη Θάσο
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Δύο μέρες μετά της ΠΑΝΑΓΙΑΣ παιδικός μου φίλος με ειδοποιεί μισο-πέλαγα του Βόρειου Αιγαίου.
“Κώστα σε μία ώρα θα βρίσκομαι στο λιμάνι της πόλης σου που όπως έμαθα πρόσφατα το  μετονομάσατε σε λιμένα ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ για να τιμήσετε αυτόν το Άγιο Προστάτη σας”

Υπό το βλέμμα της Πορταϊτίσσης (Θεόκλητος Διονυσιάτης)

...Μετά πορείαν μιας σχεδόν ώρας επεστρέψαμεν εις Καρυάς. Μας εδόθη η ευκαιρία να θαυμάσωμεν πάλιν τας υπερόχους συνθέσεις των τοιχογραφιών του ιερού Ναού του Πρωτάτου και να προσευχηθώμεν εις την παλαιάν αυτήν Βασιλικήν. Δεν θα λησμονήσω τας εντόνους μορφάς και τας κινήσεις των αγίων. Ο Πανσέληνος, αν και έτεμε διάφορον οδόν, εν σχέσει προς την μακράν βυζαντινήν αγιογραφικήν παράδοση, την οποίαν διακρίνει το ασκητικόν πνεύμα, εν τούτοις επέτυχε με τα σαρκώδη και πλαστικά σώματα να δώσει δυναμικήν τόσον φυσικήν όσον και πνευματικήν έκφρασιν. Υπήρξεν αληθώς μέγας αγιογράφος και μόνον δια το γεγονός της πρωτοτυπίας του εντός της ορθοδόξου πνευματικότητος...

Η ταπείνωση διαλύει τον διάβολο

Η ταπείνωση έχει μεγάλη δύναμη και διαλύει τον διάβολο. Όπου υπάρχει ταπείνωση, δεν έχει θέση ο διάβολος. Και όπου δεν υπάρχει διάβολος, επόμενο είναι να μην υπάρχουν πειρασμοί.
Μία φορά ένας ασκητής ζόρισε ένα ταγκαλάκι να πη το «Άγιος ο Θεός...» Είπε το ταγκαλάκι «Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος», «ελέησον ημάς» δεν έλεγε. Πές: «ελέησον ημάς»! Τίποτε! Αν το έλεγε, θα γινόταν Άγγελος. Όλα τα λέει το ταγκαλάκι, το «ελέησον μέ» δεν το λέει, γιατί χρειάζεται ταπείνωση. Το «ελέησον μέ» έχει ταπείνωση, και δέχεται η ψυχή το μεγάλο έλεος του Θεού που ζητάει.

† Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας & Άγιος Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας εορτάζουν 18 Ιανουαρίου

Είναι κοινή διαπίστωση, μα και λυπηρά δυστυχώς, στις ημέρες μας αντιστραφήκανε οι όροι. Οι όροι της λογικής, της τάξεως και της ευπρέπειας. Τα κάτω, τα μικρά, τα ανάξια λόγου τα βάλαμε στα επάνω σκαλοπάτια της κλίμακος των αξιών και τα μεγάλα στα χαμηλά. Σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και ηρωποιούμε τους μικρούς, τους ανάξιους, αντί τους μεγάλους και τους άξιους. Τους μεγάλους ευεργέτες της ανθρωπότητας, τους κορυφαίους της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων, τους ήρωες της πίστεως και της πατρίδας τους περιφρονούμε, δεν τους αναγνωρίζουμε.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: “μόλις πάρουν το όνομα της Μακεδονίας, τα ίδια τα Σορό-παιδα θα “καταλύσουν” το κράτος των Αθηνών για να γίνει πιο εύκολα η μοιρασιά στο ΑΙΓΑΙΟ;”

Αυτά που λένε Πατέρες, αυτά σας  μεταφέρω. Αν  ρωτήσετε να κρατήσω  επιφυλάξεις θα σας πω ότι και η ίδια η επικαιρότητα τα ίδια σχεδόν λέει… οπότε ο καθείς μπορεί να κρίνει. Αν συμβούν τέτοια πράγματα, που απευχόμαστε, πως θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας; Ποιος θα νοιαστεί για εμάς, την στιγμή που όλοι αισθανόμαστε ως Έθνος μόνοι και έρημοι μέσα στην παγωμένη αγκαλιά των αρπακτικών σε βορρά- δύση και ανατολή;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όταν στερείς σε ένα λαό το δικαίωμα να εκφραστεί δημοκρατικά έστω και με δημοψήφισμα την εσχάτη ώρα πάνω σε ένα κρισιμότατο  θέμα που αφορά την εθνική μας πορεία, τότε εσύ  σαν πολιτικό δυναμικό θα είσαι έτοιμο να σταθείς με θάρρος απέναντι στην εσχάτη των ποινών;