“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

☦ «Ὡς ὁ Ἄσωτος Υἱός ἦλθον κἀγώ οἰκτίρμον» (θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου)

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ.15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.

☦ Από τις διδαχές του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Διάλογος ενός υποτακτικού με τον γέροντά του, (του πατέρα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη):

-Γέροντα, λέω την ευχή, «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα.

-Δεν καταλαβαίνεις εσύ που τη λες την ευχή, αλλά καταλαβαίνει ο διάβολος και καίγεται, και φεύγει.

Ε, καλά παιδί μου, θέλεις να δείς θαύμα, από την ευχή, απ’ την προσευχή;

-Και βεβαίως θέλω!

☦ Από την ΘΡΑΚΗ ξεκινάει και την Αλεξανδρούπολη - εκεί που είναι και το πρώτο εκκλησάκι που κτίστηκε στην μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ήταν κατηγορηματικός "οι τούρκοι δεν θα μπουν στην Αλεξανδρούπολη."  Είναι πρώτα η παρουσία του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ εκεί αλλά και η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ από ότι γνωρίζουμε από πατέρες φρόντισε να βάλλει εκεί στις επάλξεις δικά της παιδιά , όπως το έκανε ήδη σε όλη την συνοριογραμμή μας. Σήμερα   γιατί  είναι ανησυχητικό που  "τουρκικά  UAV παρακολουθούν τις Αμερικανικές κινήσεις στην  Αλεξανδρούπολη"; 

 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Για  μεγάλο διάστημα η επικαιρότητα μιλούσε για το κορυφαίο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για την περιοχή της Δυτ. Θράκης και ειδικά για την κρίσιμη γεωπολιτικά Αλεξανδρούπολη  με επισκέψεις επισήμων και με πρωτοβουλίες για την κατασκευή βάσεως επιδιόρθωσης στρατιωτικών ελικοπτέρων και ενδιαφέρον για την πλωτή εξέδρα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου ανοικτά της πόλης.

☦ "όλα τα γεγονότα ξεκινούν από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και συγκλίνουν πάλι στην ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ"

Αν σήμερα στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ υπάρχουν ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ και ΠΡΟΡΡΗΣΕΙΣ υπό των αγίων πατέρων της είναι γιατί υπάρχει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ  και γιατί όλα κινούνται πέριξ αυτής και φυσικά βολεύει σε πολλούς να τις ονοματίζουν θρύλους, αλλά δεν είναι, γιατί είναι μια δυναμική καθημερινότητα γεωπολιτικών εξελίξεων με καυτό επίκαιρο  θέμα "τις άρξει της ΠΟΛΗΣ και των ΣΤΕΝΩΝ"

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Σύντομα ανοίγει το βιβλίο του μέλλοντος για την αναγέννηση του κατα -ταλαιπωρημένου από την διαστροφή , την ανωμαλία και τον δαιμονισμό  πολιτισμού των ημερών μας που θα επιθυμήσει να αναγεννηθεί  διακαώς με βάση το ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΊΟ που έδωσε απτά δείγματα ανθρωπιάς , συναλληλίας και δημοκρατίας σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

☦ «Μια σταγόνα από το αίμα του Χριστού κάνει λειώμα τις αμαρτίες σας»

«Ὥσπερ πελεκὰν τετρωμένος τὴν πλευράν σου, Λόγε, σοὺς θανόντας παῖδας ἐζώωσας ἐπιστάξας ζωτικοὺς αὐτοῖς κρουνούς»

Ο πελεκάνος είνε φιλόστοργος• αγαπά τα παιδιά του και τρέχει να τους βρη τροφή. Την ώρα όμως που λείπει πάει το φίδι στη φωλιά, τσιμπάει και δηλητηριάζει τα πουλιά. Όταν έρχεται ο πελεκάνος και βλέπη τα πουλάκια να σπαρταράνε, σχίζει με το ράμφος το στήθος του και τους μεταγγίζει από το καθαρό αίμα του• έτσι τα σώζει. «Ώσπερ πελεκάν τετρωμένος την πλευράν σου, Λόγε, σούς θανόντας παίδας εζώωσας επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς».