“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

☦Περί των εκκλησιαστικώς και πολιτικώς ημαρτημένων

Τοῦ Γέροντος Μαξίμου Ἰβηρίτου
Γράφω ταῦτα πρό ἕξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα, ὅτε ἰοβόλος κορωνοϊός μετά τῶν καθἡμᾶς μηδιζόντων ἀρχόντων, ὑποτακτικῶν τῆς διευθυνούσης τόν κόσμον ἀοράτου μυστικῆς ἀρχῆς, ἐπιμένουν νά διατηροῦν κεκλεισμένας τάς θύρας τῶν ἐν Ἑλλάδι Ἐκκλησιῶν, μή ὑπακούοντες εἰς τό πρόσταγμα τοῦ λέγοντος: «Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, καί ἐπάρθητε πύλαι αἰώνιοι, καί εἰσελεύσεται Βασιλεύς τῆς Δόξης». Ἀλλά καί οὗτος ὁ Βασιλεύς τῆς Δόξης, ἀνεχόμενος τά ἡμαρτημένα ἡμῶν, παραμένει σιωπηλός, συνεχίζων νά μᾶς διδάσκη μέ τήν τήν σωτήριον Αὐτοῦ ἄκραν ταπείνωσιν.

Η Αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη

Την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ.), ζούσε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας ο Λικίνιος που ήταν ηγεμόνας μιας επαρχίας και η γυναίκα του που λεγόταν Λικινία. Αυτοί ήταν οπαδοί μίας περσικής θρη­σκείας του Ζωροάστρη. Κάποτε απέκτησαν μία χαριτωμένη κορούλα που την ονόμασαν Πηνελόπη κι όσο αυτή μεγάλωνε, τόσο πιο πολύ ξεχώριζε η εξωτερική της ομορφιά αλλά και το χάρισμα της ευστροφίας που διέθετε. Έτσι οι γονείς της, έκτος από τις περιποιή­σεις και τα υλικά αγαθά που της προσέφεραν πλουσιοπάροχα, για να την κάνουν ευτυχι­σμένη, ανέθεσαν και τη μόρφωση της σε έναν σοφό δάσκαλο, τον Απελλιανό. Εκείνος, ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση της Πηνελόπης με μεγάλο ενδιαφέρον και με χαρά έβλεπε την πρόοδό της, στα μαθήματα που της έκανε. Πολλές φορές, συζητώντας μαζί της, καταλάβαινε πως η νεαρή κόρη με τα προτερήματα που είχε και με το χαρακτήρα της, τον βοηθούσε να γίνει περισσότερο σοφός.

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) γεννήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 1384, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα η μητέρα του να φέρει όλο το βάρος της ανατροφής του ιδίου και των επτά αδελφών του. Και αυτό το κατάφερε με αγώνα και μόχθο, ώστε τα παιδιά της να μείνουν πιστά στο δρόμο της αγάπης και του Χριστού, άγοντας πνευματική και ενάρετη ζωή. Το 1395 κατέλαβε τη Θεσσαλία ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Α΄ με τα στρατεύματά του, ο οποίος αποκαλείτο Κεραυνός για την αγριότητά του. Η σκληρή διοίκησή του επέβαλε το παιδομάζωμα, ήτοι τη στρατολόγηση νέων αγοριών 14-18 ετών, ακόμα και μικρότερων, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σώμα φανατικών Τούρκων, που θα στρεφόταν εναντίον των Ελλήνων.

☦Όποιος τα έβαλε με την ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τον τρόπο ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ της λογίζεται ως αρχιαιρεσιάρχης.

Με νυστέρι πρέπει να βγει το σάπιο και όχι με γλυκόλογα. Ο αντίχριστος και οι υπηρέτες του καταλαβαίνουν μόνο με πικρά. Απεργάζονται μεγάλο κτύπημα στον θέμα της ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ και φτιάχνουν κλίμα με δηλώσεις.
Ούτε καν  γνωρίζουν  ότι όλος ο κόσμος θα γυρίσει τούμπα και θα σαλευθούν τα θεμέλια της γης. Παραθέτουμε ένα κείμενο που τέμνει εν μέσω μιας ιστορικής κρίσιμης καμπής που είναι το διάστημα αυτό που διερχόμαστε.

☦Άνθισαν τα κρίνα στον Επιτάφιο των Ν. Μουδανιών (pics)

15 ημέρες από την Μ. Παρασκευή, ενώ τα υπόλοιπα άνθη του Επιταφίου έχουν μαραθεί, τα κρίνα... άνθισαν
Μάρτυρας ενός… θαύματος έγινε σήμερα ο Πάτερ Αθανάσιος στην ενορία των Νέων Μουδανιών, καθώς ανοίγοντας την Εκκλησία για την Κυριακάτικη Λειτουργία αντίκρισε τα ανθισμένα κρίνα, ανάμεσα στα υπόλοιπα μαραμένα άνθη του Επιταφίου, 15 ημέρες μετά την Μ. Παρασκευή.