“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η ακολουθία του Νυμφίου (Κυριακὴ των Βαΐων εσπέρας)

῾᾽Ιδού Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός...
Στηριγμένο τό μεσονυκτικό τροπάριο ῾᾽Ιδού ὁ νυμφίος ἔρχεται...᾽ στήν παραβολή τοῦ Κυρίου τῶν δέκα παρθένων, δίνει τό στίγμα τῆς ἀπαρχῆς τῆς Μεγάλης ῾Εβδομάδας: ὁ Κύριος, ὁ νυμφίος κάθε ἀνθρώπινης ψυχῆς, ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός.

Η Μεγάλη Εβδομάδα μπροστά μας...

Καθαρή συνείδηση!
Αυτή η ανεκτίμητης αξίας Θυσία του Χριστού, γράφει ο άγιος Απόστολος στην επιστολή του, «καθαριεί την συνείδησιν υμών από νεκρών έργων εις το λατρεύειν Θεώ ζώντι» καθαρίζει τη συνείδησή σας από τα έργα της αμαρτίας, που νεκρώνουν την ψυχή, και σας αξιώνει να λατρεύετε αξίως τον ζωντανό Θεό.

Κυριακή των Βαΐων

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Σήμερα η Εκκλησία μας μοιράζει βάια στους πιστούς της ως σύμβολα νίκης και υποδοχής. Ας φωνάξουμε όλοι μαζί «Ωσανά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Έρχεται ο ευλογημένος, ο ευεργέτης, ο ελεήμων.
Έρχεται, κατά τον άγιο Ευλόγιο Αλεξανδρείας, να απελευθερώσει τους δούλους, να ξοφλήσει τους χρεοφειλέτες, να σώσει τους άσωτους, να δώσει ελπίδα στους απελπισμένους, να δώσει στους αμαρτωλούς συγχώρεση και να τους οδηγήσει στη μετάνοια. Χθες ο Κύριος της ζωής ανάστησε τον φίλο του τετραήμερο Λάζαρο.

Προειδοποίηση Σουλτς στον Τσίπρα για το ταξίδι στη Μόσχα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ HANNOVERISCHE ALLEGMEINE ZEITUNG
Να μην δυσαρεστήσει τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας «συμβουλεύει» τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου. Σε συνέντευξή του στην Hannoverische Allegmeine Zeitung ο Σουλτς τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να αποκαθιστά το κλίμα εμπιστοσύνης με την αποστολή της λίστας μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψη στο Βερολίνο.

Θυμόμαστε... για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
( Θυμόμαστε, για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια )
Του Φώτη Μιχαήλ, ιατρού
6 Απριλίου 1941: Ημέρα εισβολής  των κατοχικών Γερμανικών στρατευμάτων … 
6  Απριλίου 2010: Ημέρα εισβολής  του ΔΝΤ και των Βαυαρών επιγόνων…
6 Απριλίου 2014: Γενοκτονία σε καιρό ειρήνης... 

Η Τουρκία “θα προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η Τουρκία του νεοοθωμανιστή Ταΐπ Ερντογάν θα προκαλέσει με της επεκτατικές τις ενέργειες ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά «προφητεύει» ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο Joe Richardson, τα βιβλία του οποίου σχολιάζονται ευρέως στην γειτονική χώρα προκαλώντας πολλές συζητήσεις αλλά και ανησυχίες για το μέλλον της. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η κρίση στην Συρία και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή η οποία θυμίζει έντονα μια πυριτιδαποθήκη, ενισχύει τις απόψεις για τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει η Τουρκία στην έκρηξη ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.

Γυναίκα πηγαίνει στο Άγιο Όρος όποτε θέλει...

Κι όμως, υπάρχει αυτή η γυναίκα. Πηγαίνει στο Άγιο Όρος όποτε θέλει. Όλοι οι μοναχοί την ξέρουν, τη σέβονται και την εκτιμούν.
Ακριβέστερα, την αγαπούν! Όλες οι πόρτες των μοναστηριών είναι ανοιχτές γι' αυτήν, μέρα νύχτα.
Πολλές φορές την έχουν δει στο δάσος ή στις σκήτες, σε καλύβες ή ασκητήρια. Μα τι μυστήριο πρόσωπο είναι αυτό; Θά 'λεγες πως οι μοναχοί είναι ερωτευμένοι μαζί της!
Για να πούμε ένα μεγάλο μυστικό, ολόκληρο το Άγιο Όρος της ανήκει - και αυτός είναι κι ο λόγος που άλλη γυναίκα δεν πατάει στα δάση και τις πλαγιές του! Πώς τη λένε;

Ανακαινίστηκε στην Δυτική Μικρά Ασία Ελληνορθόδοξη Εκκλησία με Χιλιετή Ιστορία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το εκπληκτικό γεγονός της ανακαίνισης μιας ιστορικής χιλιόχρονης βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος δείχνοντας για άλλη μια φορά πως το ελληνορθόδοξο Βυζάντιο αναγεννιέται στην σημερινή Μικρά Ασία με όλες τις επιπτώσεις από μια τέτοια σημαδιακή εξέλιξη.
Πρόκειται για την ελληνορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην επαρχία της Μούγλας, στην περιοχή της Αλικαρνασσού, (Bodrum), στον δήμο του Turgutreis και στο χωριό που έχει την σημερινή τουρκική ονομασία Peksimet.

Και ο Ιούδας ζήτησε μίζα…

Φώτο από tovima.gr - Χούμπερτ φον Χέρκομερ «Ο Ιούδας και τα τριάκοντα αργύρια»
Τότε πορευθείς εις εκ των δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας ο Ισκαριώτης προς τους αρχιερείς είπε· τι θέλετέ μοι δούναι καγώ υμίν παραδώσω αυτόν; Ω βρωμερό λάλημα! Ω ασυλλόγιστη τόλμη! Το θυμούμαι και τρέμω, αγαπητοί, πώς βγήκεν από στόμα το λάλημα, πώς κίνησε τη γλώσσα, πώς δεν ξεριζώθηκε από το κορμί η ψυχή, πώς δεν παραλύσανε τα χείλη, πώς ο νους του δεν ξεστάθηκε. Τι θέλετέ μοι δούναι, καγώ υμίν παραδώσω αυτόν;